Nästa artikel
Kia testar självkörande
Nyheter

Kia testar självkörande

Publicerad 10 augusti 2016
Kia testar nu sin självkörande teknologi. Först ut med Drive Wise-systemet är Kia Soul EV.
Kias system för självkörande bilar presenterades i januari i år och har fått namnet Drive Wise. Nu testas systemet på allmäna vägar i Nevada i USA. Liksom flera andra tillverkare räknar Kia med att ha autonoma system på marknaden år 2020. Helt självkörande ska det dock inte bli innan år 2030 enligt Kias planer.

De system som verkar ligga närmast till hands för lansering hos Kia är uppmärksamhetssystem som exempelvis kan bromsa bilen om föraren inte är uppmärksam, eller stanna bilen vid vägkanten om föraren skulle somna och ett automatiskt parkeringssystem som ska kunna styras från fjärrkontroll eller smartwatch.

Diskutera: Tror du att självkörande bilar kommer att bli en succé?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-08-10 13:13
Deeds

Och jag tror att det är helt rätt väg att gå..

#2 • Uppdaterat: 2016-08-10 13:21
pinjong

Bevisligen så fungerar tekniska säkerhetssystem som integrerats i bilar sedan de började byggas. Varje ny säkerhetskomponent utvecklas med tiden och blir överlägsen den mänskliga förmågan. Mänskliga armar var kanske bättre på att ta upp krockkrafter än den första generationens bilbälten men idag är tekniska krockskydd bättre än muskelstyrka. Så kommer det också att bli med assisterande kameror, radar och positioneringssystem. De kan relativt snabbt utvecklas till en högre förmåga än människans syn och kommer därför att medverka till att rädda liv.

Det helt autonoma fordonet är ju det sista steget och möjligen bara en utopisk vision. Även om trafikflygplan helt och hållet skulle kunna sköta hela resan finns det moment där mänsklig intuition och kreativitet kan behövas och därför utförs de fortfarande manuellt eller åtminstone övervakat.

#3 • Uppdaterat: 2016-08-10 18:09
LHU

Varför inte åka buss. tåg. flyg?

#4 • Uppdaterat: 2016-08-11 19:16
Roy J

Antifeministen kör vidare med sitt krig mot elektroniska hjälpmedel. Får jag rekommendera en trampbil, kanske?

LHU, det är så förbannar marigt att parkera flygplanet när man vill ta sig från dörr till dörr med packning utan byten.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.