Nästa artikel
Kia Ceed ändrar i namn
Nyheter

Kia Ceed ändrar i namn

Publicerad 15 februari 2018
Här är den nya generationen av småbilen – utan apostrof.
Tredje generationen av Kia Ceed har dumpat det upphöjda kommatecknet i namnet, som brukade sitta mellan bokstäverna ”e” och ”d”, (Cee'd). Utseendemässigt har bilen tagit inspiration från sportiga GT-vagnen Stinger. Nya Ceed har en mindre så kallad tigernosgrill jämfört med föregångaren. Det är samma axelavstånd som förut, men överhänget fram har kortats med 2 centimeter och det bakre har förlängts med lika många centimetrar.

Två nya motorer har tillkommit: Bensindrivna 1,4 T-GDi på 140 hästkrafter och dieseln 1,6 CRDi som producerar 136 hästar och är utrustad med SCR/AdBlue-avgasrening. Det går att välja på en sexväxlad manuell låda eller en sjuväxlad dubbelkopplingslåda.

Bland säkerhetsutrustningen finns aktiv filkörningsassistent, kollisionsvarnare samt autobroms som upptäcker fotgängare. De svenska priserna är ännu inte satta. Nya Kia Ceed i halvkombikaross börjar säljas efter sommaren.


Vi Bilägare har redan provkört nya Kia Ceed, då i maskerat utförande. Det kan du läsa om här!

Diskutera: Vad tycker du om Kia Ceed?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-02-15 14:23
Raphael

Så Hyundai och Kia närmar sig varandra utseendemässigt, här har ju Kia Ceed samma linjer som Hyundai i30 - det som skiljer är fronten och lamporna i aktern. Från sidan ser de likadana ut. Interiörmässigt är det större skillnad än på utsidan. Frågan är hur kunderna reagerar när bilarna ser så lika ut?!

#2 • Uppdaterat: 2018-02-15 14:49
Saabium

Ja, otroligt lik Hyundai I30. Varför ens producera två varianter? Tom. den i sista sekund ditlagda skärmen på instrumentpanelen...

#3 • Uppdaterat: 2018-02-15 14:56
johafor

Är det skillnad på deras inriktning gällande körstil? Att det ena märket ska attrahera kunder mer intresserade av komfort och det andra mer av aktiv körning?
Om Kia för övrigt får ordning på vägljudet så är det absolut ett bilmärke som jag kan överväga att byta till.

#4 • Uppdaterat: 2018-02-15 15:12
Raphael

Jag har pratat med en Hyundai-säljare om detta, och han sa att tanken är att Hyundai ska vara mer komfort och Kia mer sport, men att i praktiken är det ingen större skillnad. Han sa det är större skillnad mellan Peugeot-Citroën än det är mellan Kia och Hyundai. Detta sa han i höstas, och då hade ändå Kia och Hyundai fortfarande bilar som skiljde sig åt utseendemässigt. Men denna Kia Ceed ser ju - som flera noterat - likadan ut som Hyundai i30, det är bara detaljer i front och akter som skiljer. Chassiet är samma, motorerna är samma, sen får väl ett jämförande test peka ut eventuella skillnader i komfort och körkänsla...

#5 • Uppdaterat: 2018-02-15 16:25
Roger Skagerström1

Tycker ändå detaljerna i grillen tex gör att den ser strået vassare ut än i30. i30 känns lite väl sömnig.
Riktigt snygg interiör med. Gillar den köttiga växelspaken :P

#6 • Uppdaterat: 2018-02-15 16:26
Roger Skagerström1

Frågan är dock - varför släppts i30 N om nu Kia är det sportigare märket? Borde inte sportvarianten släppts på Ceeden istället då?

#7 • Uppdaterat: 2018-02-15 16:51
Jordnära

Kia är nu det mest sålda märket i min kommun. Skicklig återförsäljare med suverän service. Definitivt prisvärda grejor. Ljudnivån är betydligt lägre i senaste modellerna. Samma sak med Skoda. I mina ögon är Skoda och Kia likvärdiga grejor. Ceed tillverkas och delvis utvecklas också i Tjeckien med samma kultur och kostnadsläge. Man måste nog säga att Koreanerna är ett flitigt folk. Men jag tänker nog inte köpa någon Kia. Det blir nog något dyrare och bättre känner jag på mig.

#8 • Uppdaterat: 2018-02-15 16:55
Raphael

Roger, ställ den frågan till Kia och Hyundai. :) Jag tror man skall tolka inriktningen så att vardagsbilarna från Hyundai har mer komfort och Kia mer sport, det tar inte bort att varje märke kan göra specialversioner med annan inriktning. Kia har ju flera sportvarianter, Stinger GT t ex, och förra Ceed fanns ju som en 3-dörrars sportcoupé.

#9 • Uppdaterat: 2018-02-15 17:47
Axa

Även om det i vissa avseenden är lika mellan Ceed och i30 så utgörs helheten av delarna. Jag tycker därför att nya Ceed har en annan designmässig helhet än i30. Ceed är helt enkelt snyggare.

Det ser betydligt bättre ut än vad det har gjort tidigare generationer. Kanske värt en provkörning.

#a • Uppdaterat: 2018-02-15 18:25
1

Snygg bil. Hybriddrivelina krävs dock för att bli modern och trevlig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.