Nästa artikel
Karttjänst visar vägskicket
Nyheter

Karttjänst visar vägskicket

Publicerad 23 mars 2017
När tjälen drar sig tillbaka på vårkanten blir många vägar mjuka och sårbara för tunga fordon. En interaktiv karta tar hjälp av postbilar för att visa vilka vägar som går att åka på.
Uppkopplade postbilar kontrollerar om vägen håller för tyngre fordon.
Det är tjällossningstider och just nu kan vissa vägar drabbas hårt av påverkan från tunga fordon som lastbilar och skogsmaskiner. Men med hjälp av forskningsprojektet BiFi, som är ett samarbete mellan svenska teknikföretagen Semcon och Klimator visade det sig att många av de vägar som hålls stängda under vårmånaderna i själva verket är fullt farbara för tyngre trafik.

BiFi är en förkortning av ”Bärighetsinformation genom fordonsintelligens” och systemet använder sig av vibrationsmätningar insamlat från postbilar kombinerat med fakta om väderlek och geologi. Informationen om vägskicket visas på en karta i realtid där åkare, boende och Trafikverket kan se vägens status för tillfället.

Projektet drevs under tjällossningsperioderna mellan 2014-2016 i Nora, Arboga, Örebro och Hallsberg, och resultaten visade att behovet av att stänga vägarna i området kan minskas med 50 procent.

– BiFi är ett bra exempel på en objektiv metod som gör att vi kan förbättra vår kunskap om grusvägars bärighet. Det gäller framförallt vid tjällossning men även vid andra perioder då vägen riskerar att inte kunna bära tunga fordon, säger Thomas Asp, projektledare på Trafikverket.
 
Diskutera: Vad tycker du om forskningsprojektet?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-03-23 15:33
Tvärnit

Det kläcks en o annan bra ide.

#2 • Uppdaterat: 2017-03-23 18:12
hybridhead

Så smart idé, att det skulle kunnat va jag, som kommit på't!
; D

#3 • Uppdaterat: 2017-03-25 10:08
Lars Forslöf

Intressant att projektet är avslutat. Vi har sedan några år ett system ute på marknaden som mäter vägkvalitet. Med mobiltelefoner. Systemet fångar dessutom bilder av vägen med telefonens kamera. Det borde vara ett bra sätt att fånga indata till BIFI! Och så slipper staten betala utveckling av något som redan finns på marknaden.

#4 • Uppdaterat: 2017-03-29 15:40
Carl Zeidlitz

Intressant projekt! Motormännens vägombud har mätt vägkvalitet på 7-8000 mil per år de senaste tre åren, i samarbete med företaget Roadroid. Resultat finns på interaktiv karta via motormannen.se, kolla gärna!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.