Bild
Nästa artikel

Kalifornien öppnar för helt självkörande bilar

Nyheter

Kalifornien har länge legat i fronten för autonom bilteknik och nu behandlas ett förslag om att tillåta helt förarlösa fordon.

Det rullar många självkörande bilar i Kalifornien. Dels beror det på att den stora koncentrationen teknikföretag i Silicon Valley och dels beror det på de relativt snabba framstegen i lagstiftningen gällande självkörande fordon.

Nu tar den amerikanska delstaten ytterligare ett steg med ett förslag från Departure of Motor Vehicles som kan göra det tillåtet med självkörande bilar utan förare. Det låter kanske motsägelsefullt att det måste finnas en förare i ett självkörande fordon, men hittills har lagen krävt att det finns någon som kan ta över kontrollerna även i bilar som kör själva.

Förslaget, som fortfarande, har några byråkratiska lager att ta sig igenom, kommer också att specificera vad som krävs av ett fordon för att det ska kunna släppas loss i trafiken. Det kommer också innebära att biltillverkare inte har rätt att kalla ett fordon autonomt om det inte klarar att köra helt på egen hand, något som bland andra Tesla har kritiserats för.

Diskutera: När tror du att självkörande bilar blir vanliga i Sverige?

Kommentarer

#1
2017-03-17 16:17

Det blir de säkert - om några år.
Moderna människor vill ju inte KÖRA bil längre. Dessutom behöver de inte lära sig trafikvett längre och kan inte ställas till svars för en olycka - det blir biltillverkarens problem.. Dessa bilägare slipper väl att ta körkort oxå, eller?

#2
2017-03-17 17:26

Va galet, all denna elektronik, hur fn kan någon bilfabrikant satsa på något så komplex som detta. De flesta nybyggda vanliga bilar brukar ju för eller senare få någon typ av elektronikfel, ingen nämnd ingen glömd ;)

#3
2017-03-18 11:38

Man förstår lagvrängare och myndigheter där borta. Med löjliga körkortsprov för 16 åringar som bidrar till 40 000 dödade + alla därtil skadade i trafiken varje år, så är det väl enda möjligheten att sänka dessa tal genom att låta tekniken ta över bilkörningen.

#4
2017-03-20 10:42

Det finns en enda anledning till att jag kan tycka att självkörande bilar kan vara ett plus och det är för att så många idag har inte lust att ägna sig åt körningen och ha koll på trafiken eftersom de är fullt upptagna med mobilen, snapchat, facebook och allt möjligt som gör att de inte har en susning om vad händer utanför bilen. De är så beroende av mobilen att de inte kan låta bli att kolla i den var och varannan minut. Om 50 år kommer vi att ha en generation som inte gör något annat än gå omkring och stirra på sin mobilskärm som någon slags Zombie fast då utan att vara sugen på att äta kött. Tiden innan smartmobilerna kom var faktiskt en trevligare tid när folk pratade med varandra istället för att skicka sms. Har inget emot teknik men vi skall inte absorberas av den helt och hållet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.