Nästa artikel
Japanska tillverkare i nytt forskningssamarbete
Nyheter

Japanska tillverkare i nytt forskningssamarbete

Publicerad 20 maj 2014 (uppdaterad 23 maj 2014)
Mazdas Skyactive-teknik kan komma fler tillverkare till gagn med nya samarbetet.
Med siktet inställt på att dra ifrån bilindustrin i väst när det gäller snåla motorer startar åtta japanska bilmärken forskningsallians.
I går kom nyheten att samtliga tongivande japanska biltillverkare gör gemensam sak i vissa forskningsfrågor. Fokuset är att utveckla snålare förbränningsmotorer och en målsättning är att sänka bränsleförbrukningen med 30 procent till 2020.
 
Alliansen som består av forskare från Toyota, Honda, Suzuki, Nissan, Subaru, Mitsubishi, Mazda och Daihatsu. Samarbetet kallas AICE, Association of Automotive Internal Combustion Engines, och syftet är att ha möjlighet att dela kostnader för forskning och utveckling för att kunna möta konkurrensen på dagens bilmarknad.
 
Japanska biltillverkare har länge legat i framkant när det kommer till el- och hybridbilar men nu är siktet även inställt på att ta fram snåla bensin- och dieselmotorer. Arbetet är planerat kring en tidsram på tio år vilket säger en del om tillverkarnas fortsatta tilltro till just förbränningsmotorn.

Källa: Automotive news
Diskutera: Tror du att AICE kommer nå målet med 30 procent snålare motorer till 2020?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-05-20 19:10
saabnisse

Nu var det ju inte Lexus saken gällde utan om AICE kommer att nå målet med 30% lägre förbrukning till 2020.
Det tror jag att de gör och det utan hybriddrift.
Men jag tror att både de europeiska och de amerikanska tillverkarna lyckas med samma sak.
Och givetvis kommer inte koreaner och kineser att ligga efter.
Däremot tror jag inte att ryssarna hinner dit inom sex år.

#2 • Uppdaterat: 2014-05-20 20:29
Hackenbush

Kan ni hålla tjafset om Lexus och Mercedes utanför denna tråden?
Återgå till artikeln.

#3 • Uppdaterat: 2014-05-20 20:35
Thommys

.

#4 • Uppdaterat: 2014-05-20 20:35
Thommys

.

#5 • Uppdaterat: 2014-05-20 22:07
Leif Kavander

Bra att de forskar i att förbränningsmotor kan bli effektivare.
Det glädjer mig vars nästa bil skall bli just en med förbränningsmotor.
Ja jag tror att de kan få ner förbrukningen ytterligare 30 procent.

#6 • Uppdaterat: 2014-05-21 09:47
Bortom

@Mistro har rätt. Dagens motorer är oändligt kraftigare än för 20 år sen men inte speciellt snålare i daglig användning. Och de blir inte snålare i framtiden heller ty fysiken sätter gränserna, blandningsförhållanden o.d. går ej att rycka på. Visst, på testbänk kan man uppnå fantastiska förbrukningssiffror men sen i trafiken ska man accelerera 1,5 ton plåt otaliga gånger (jo, alla dessa rondeller, farthinder och trafikljus är allt annat än miljövänliga) och det kräver lika mycket soppa (=energi) nu som förr. Om man vill minska förbrukningen: sänk bilarnas vikt. Men det är inte lönsamt (kolfiber o.d.)

#7 • Uppdaterat: 2014-05-21 11:22
Mistro

Tycker väl annars inte att det är någon nyhet i att biltillverkarna nuförtiden kämpar för att behålla sina bästa kassakor?
Problemet är kanske bara det att motorerna fortfarande vill ha samma bränsle samt att de i praktiken egentligen inte har blevit så värst mycket snålare om man tar hänsyn till verklig förbrukning. Med mer effekt,bättre komfort,bromsar o.s.v är det tvärtom troligt att bilarna i praktiken drar mer bränsle!? Dessutom kör vi mer idag än tidigare och fordonen är långt fler så jag tror knappast att de totala utsläppen har minskat på fordonsfronten under de senaste 30 åren.

Vad bilarna förbrukar på pappret känns allt mer långt ifrån verkligheten men det är ju klart att miljön kanske blir bättre enbart med tanken på vad som BORDE släppas ut?

Men kulorna måste ju fortsätta rulla in i en allt svårare konkurrens och man måste hela tiden hitta nya sätt att tjäna pengar på. Idag debatteras miljö mycket men bakom allt finns ändå det största fokuset på att tjäna mer pengar.

#8 • Uppdaterat: 2014-05-21 15:38
IngoS

Man får skilja på hybrid och hybrid, som flera andra skribenter varit inne på. Lätthybrid som främst syftar till bromskraftåtervinning, ökar acceleration och minskar förbrukningstopparna vid acceleration. Typ Hondas elektriska, luftackumulator eller svänghjul. Fullhybrid, där elmotor som mellansteg gör att motorn kan gå i optimalt varvtal, med optimala förhållanden för bränsleeffektivitet, det närmaste laboratoriemiljö man kom komma. Och slutligen de monstruösa laddhybriderna, som får fina värden i körcyklerna för stadstrafik, drar extra mycket bensin på landsväg pga den höga batterivikten, och som i praktiken i stor utsträckning körs på bensin/diesel (Holland) och då närmast är miljögrisar ur CO2synpunkt. Det finns all anledning att tro på lätthybrider. Bilar typ Tesla är närmast en provokation för de flesta löntagare av kostnadsskäl, utan Zoe och i3 är litet mer realistiska, och vem vill köra med sådana i längden. Det tar lång tid av teknisk utveckling av batteriteknik för att få elbilar aptitliga. Det räcker knappast med att bygga upp en infrastruktur med laddstationer i varje buske med 4-5 laddstandarder. Bilarna står sig slätt ändå i konkurrensen. Ska man satsa på elbilar ska det vara där de till nöds kan vara konkurrenskraftiga, som andrabil och pendlarfordon i stadsmiljö. De duger inte ens till distribution och taxi pga den korta räckvidden, som ger för mycket stillestånd för laddning. Statliga subventioner på elbilar i dagens läge är i princip bortkastade pengar, om de inte slussas till nischer där elbilar är konkurrenskraftiga.

#9 • Uppdaterat: 2014-05-21 20:47
saabnisse

leifer, läs sista stycket i artikeln en gång till.
Det handlar om att ta fram nya effektivare förbränningsmotorer, inte hybrider!
Det är givet att det är en fördel om de sedan går att kombinera med något som gör dem till hybrider, men enbart om totalverkningsgraden medger det.

#a • Uppdaterat: 2014-05-21 21:01
Inga Invektiv

Det finns en enorm och ännu outnyttjad möjlighet att öka verkningsgraden, nämligen genom att införa variabelt kompressionsförhållande seriemässigt. Kompressionsförhållandet i konventionella motorer begränsas av bränslets knackningsgräns vid full last vid momentmax. Med sofistikerade topplock och knackningssensorer m.m. har man nått till 14,3:1 i kompressionsförhållande (Mazda), men tyvärr körs ju bilmotorer 99% av tiden på dellast, dvs man ligger för det mesta lååååångt ifrån knackningsgränsen, dvs man utnyttjar inte bränslet fullt ut. Med variabel kompression skulle man lätt sänka förbrukningen i vardagskörning med 30%, men tyvärr finns det en hel matta av patent när det gäller just variabel kompression, och tyvärr finns flera av dem hos tillverkare, t.ex. Ford, som inte alls har för avsikt att omsätta dem i några motorer med variabel kompression, utan bara hålla tillbaka konkurrensen så att de kan fortsätta sälja sina halvmesyrer. Låt oss därför hoppas att japanerna lyckas i sitt uppsåt och sätter press på resten av världen att implementera de innovationer som redan finns och varit kända sedan årtionden.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.