Nästa artikel
Japan vill köpa norsk förnybar vätgas
Nyheter

Japan vill köpa norsk förnybar vätgas

Publicerad 3 oktober 2014
Japan planerar att importera stora mängder förnybar vätgas från Norge.
Japan vill köpa stora mängder förnybar vätgas från Norge, gas som tillverkats med hjälp av svensk vind- och vattenkraft. Planerar bygga 100 vätgasmackar.

Japan har påbörjat en satsning på förnybar vätgas som energikälla. För att förse landet med den har japanska regeringen undersökt en storskalig import från Norge, det rapporterar Sveriges radio. I Norge produceras vätgas med hjälp av el från inhemsk och svensk vind- samt vattenkraft.
 
Fukushimakatastrofen har gjort Japan beroende av import av energi från fossila källor men katastrofen har även fått landet att undersöka renare alternativ till kärnkraften. Japan har också som mål att minska utsläppen från trafiken genom att bland annat bygga 100 vätgasmackar och i vår lanseras den japanska vätgasbilen Toyota Fuel Cell Sedan i landet.
 
Om 25 år ska vätgasen stå för en avgörande del av den japanska energiförsörjningen, redan nu har tillstånd givits till att bygga en mindre tanker för att transportera gasen från Norge till Japan.
 
Källa: Sveriges radio
 
Diskutera: Vad tycker du om den japanska satsningen på vätgas? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-10-06 11:10
1storstark

Att leverera el, som till största delen är utan fossila utsläpp, till Norge och dessutom tjäna någon krona på det, tycker jag inte vi behöver skämmas för.

#2 • Uppdaterat: 2018-01-25 12:15
PREVIA

I Augusti 2017 fanns det 91 vätgasmackar i Japan och 2020 räknar man med att ha 160 st vilka säkert kommer behövas när både bussar lastbilar även kör på vätgas.
I Tyskland räknar man med att ha 100 vätgasmackar vid årets slut och 400 st år 2023.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.