Nästa artikel
Intresse för privat biluthyrning
Nyheter

Intresse för privat biluthyrning

Publicerad 3 maj 2016
Att låna ut sin bil och tjäna pengar på det kan vara en kommande trend.
Var fjärde svensk kan tänka sig att låna ut sin bil mot betalning. Men det gäller att ha koll på försäkringen.
I en undersökning med 3000 deltagare gjord av försäkringsbolaget If tillsammans med YouGov, visar det sig att drygt var fjärde svarande är positivt inställd till att låna ut sin bil mot betalning. Det växande antalet bilpooler och delningstrenden inom flertalet branscher tros ligga bakom.

– Det som brukar kallas delningsekonomi slår igenom på flera håll – folk hyr ut sina lägenheter tillfälligt via Airbnb, lånar ut sina båtar direkt till andra eller delar på en gräsklippare i kvarteret. Istället för att låta den egna bilen stå still flera dygn medan man är bortrest, eller om man har flera bilar, är det många som vill tjäna extra pengar på att hyra ut den, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Unga och de som bor i storstäder är generellt sett mer villiga att låna ut sin bil än genomsnittet och män är mer delningsbenägna än kvinnor. 

För den som funderar på att hyra ut bilen gäller det dock att ha koll på regelverket. Den traditionella bilförsäkringen gäller oftast inte vid privat biluthyrning.

– Ska man hyra ut sin bil privat och inte via en bilpool så är det fråga om affärsmässig verksamhet vilket innebär att bilen ska registreras om hos Transportstyrelsen och att man måste starta företag. Gör man det via bilpool så måste man säkerställa att poolen har en försäkring som gäller under tiden bilen är uthyrd, fortsätter Dan Falconer.
 
Diskutera: Skulle du kunna tänka dig att hyra ut din bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-05-03 22:37
celef

Jag skulle inte hyra ut bilen till främlingar, tycker det är obehagligt när fugan lånar bilen och alla inställningar är felställda som radiokanal, stolen, ratten, speglarna, pedalerna, klimatanläggningen

#2 • Uppdaterat: 2016-05-04 10:38
Hackenbush

Skulle jag hyra ut min bil så skulle jag kräva en rejäl depositionsavgift för att täcka för de skador som ofelbart kommer att hända. Många är inte aktsamma om grejer om de inte själva äger dem.

#3 • Uppdaterat: 2016-05-03 18:13
milkylainen

Haha. Aldrig. Inte någonsin till okända människor. Vet ju hur misshandlade hyrbilar blir.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.