Nästa artikel
Inte bara bilen är farlig
Nyheter

Inte bara bilen är farlig

Publicerad 28 februari 2016 (uppdaterad 29 februari 2016)
Vinterfara?
Att riskerna i trafiken ökar på vintern är de flesta medvetna om. Men exakt vad är vi rädda för när kylan kommer? En ny undersökning har tittat på det nu i sportlovstider.
Däcktillverkaren Goodyear har beställt undersökningen som visar vad svenskarna är oroade för i vintertrafiken, och på vintern överlag.  De fem saker som oroar mest i trafiken är inte helt oväntade. Högst på listan ligger halka, sen följer att andra inte håller avstånd (vilket förstås blir värre av halka), att få sladd (vilket borde bero på halkan), dålig sikt på grund av snön (som faktiskt inte har så mycket med halka att göra) och att inte kunna få stopp på bilen (vilket också borde hänga ihop med halkan).


Hela 63 procent av de tillfrågade nämnde bilkörning som något de förknippar med hög olycksrisk på vintern, men 53 procent nämnde cykling, 32 procent utförsåkning och 23 procent promenader. Tio procent sa också att längdåkning var något de förknippade med vinterolyckor.

Inte för att olyckor är något att ta lätt på, men visst är det skönt att det inte bara är bilägare som få skulden.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-02-28 10:06
Leif Kavander

Det är mycket man kan vara oroad för. När det gäller bil-olyckor i olika väglag. Är det verkligen fler olyckor under vinterförhållanden? Tycker att de flesta tar det försiktigt och lugnt när det är "isigt" på vägbanan. På sommaren gasar många på och det är upplagt för olyckor. Någon som vet under vilken del av året som är mest olycksdrabbad?

#2 • Uppdaterat: 2016-02-28 10:35
Hackenbush

Det är farligt att gå upp ur sängen på morgonen, vad som helst kan hända men inte kan man gå och oroa sig för det.
På vintern är det mest halkan som kan ställa till det men det är ju inte värre än på sommaren när alla har bråttom och kör så snabbt de kan utan att förlora körkortet om de åker fast. Tycker inte att något är värre än det andra, det är lika illa vilket som.

#3 • Uppdaterat: 2016-02-28 21:56
bgl

Andreas Svensson får förklarar vilka risker som ökar på vintern!
Knappast risken att omkomma i vägrelaterad olycka.
Antalet döda månadsvis är högt på sommaren, vissa månader dubbelt så högt som på vintern.

#4 • Uppdaterat: 2016-03-01 19:38
Styggavargen

Är det så att folk blandar ihop fyrhjulsdrift med säkerhet och tror att man får kortare bromssträcka eller nåt? De tror kanske att det blir säkrare? För varför köper alla plötsligt fyrhjulsdrift... det kan jag inte riktigt förstå!?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.