Nästa artikel
Ingen ny skrotningspremie
Nyheter

Ingen ny skrotningspremie

Publicerad 23 april 2012 (uppdaterad 23 april 2012)
Det blir ingen ny skrotningspremie för gamla bilar. Det slår Miljöminister Lena Ek fast. Bil Sweden är missnöjda med beslutet.

I Sverige har vi inte haft någon skrotningspremie för gamla bilar sedan 2007, och Miljöminister Lena Ek (C) säger till Sveriges Radio att det inte blir någon ny sådan.

Lena Ek menar att situationen som uppstod i Tyskland efter att en skrotningspremie införts avskräcker. Tysklands skrotningspremie resulterade i en stor svart marknad, och skrotbilar fördes över till Tyskland från andra länder för att få del av premien.

Branschorganisationen Bil Sweden vill se en premie liknande den vi hade 2007 i Sverige för att få bort de äldsta trafik- och miljöfarliga bilarna med ett marknadsvärde under 5 000 kronor från vägarna.

– För att få dessa ur bruk behövs inget nytt system eller principer, men det kan hjälpa med en stimulans för att få iväg dem till återvinning. Femtusen kronor räcker till kontantinsats för en begagnad bil med katalysator med bra säkerhetssystem. Erfarenheten från den tillfälliga skrotningsersättningen 2007 visade att 4 000 kronor gav en omedelbar respons då 25 000 bilar skrotades under åtta timmar, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden i ett pressmeddelande.

Diskutera: Vad tycker du om att det inte blir någon skrotningspremie?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-04-23 17:49
hultarn

Det var ju totalt hål i huvudet att ta bort de 1500 kr som skrotningspremien var, för att istället hugga till med 4000 kr.
Resultatet borde de ansvariga förstått: pengarna tog slut långt före skrotbilarna.

Har de inte de minsta krav på matematik i riksdagen?

Nu står det "lik" överallt och rostar, tragiskt!

#2 • Uppdaterat: 2012-04-23 18:49
Hundter

20.000:- i Tyskland!!
Men det är väl bättre att planera för spårväg i Lund!!! ;-(. Prata om hål i huvudet! Det fordras ju ett huvud för att kunna få hål! Eller hur Lena Ek?

#3 • Uppdaterat: 2012-04-24 07:22
Freddedw

jo men Hultarn, "lik" som står och rostar släpper inte ut några avgaser så vad spelar det för roll? Sen lär de flesta gammel bilar inte användas så myckat att det i egentlig mening inverkar på miljön, dessa bilar är ju redan tillverkade. Till skillnad mot tex en Prius som byggs i Japan, batteriet behöver metaller som bryts i Kanada som sen skeppas till europa där batteriet tillverkas som sen skeppas till japan där det sätts i bilen som sen skeppas till europa. Hur miljövänligt är det? Lär inte vara många katalysatorer på de frakt skeppen som får runda jordklotet några varv innan bilen ens har börjat försöka vara miljövänlig.

#4 • Uppdaterat: 2012-04-24 08:57
hultarn

Freddedw:
Du missförstod mig, det är inte hobbybilarna som jag syftar på, för de tas ju om hand, vårdas och lämnas inte vind för våg. Jag har själv ett par, och ingen av dem står ute.

Jag menar dem som överges, halvgamla bilar som står här och var och aldrig kommer att köras igen. T.ex. 80- och 90-talsbilar som inte gick genom besiktingen och nu står nånstans och förfaller.. Förut kunde man få 1500 kr om man drog dem till skrotan, men de pengarna tog ju liksom slut, och nu samlas skrotet hemma hos folk...

#5 • Uppdaterat: 2012-04-24 12:06
saabnisse

Jo, det är ju riktigt hultarn, för att få bort allt gammalt skrot borde det fortfarande vara kvar en ersättning, bilen som bör skrotas bör ju ändå ha betalat en avsevärd skatt under de år den varit registrerad.
Och att som Lena Ek hänvisa till att det inte fungerat i Tyskland bevisar ju enbart på ett helt snett tänk, den höga skrotningsavgiften ska ju naturligtvis enbart betalas till i Sverige inregistrerade och skattade bilar.

#6 • Uppdaterat: 2012-04-24 13:16
Mistro

Är splittrad i frågan då det även tidigare "stod bilar överallt" då en del folk struntade i att ta sitt ansvar.
1500kr vill jag minnas gällde om bilen var besiktigad och alltså inte om den stått avställd i 10 år.
Kanske kunde man införa en symbolisk summa igen alternativt en något högre i samband med bilköp men jag anser inte att summan skall vara för hög.
I första hand är det väl frågan om att bli av med äldre bilar som fortfarande används och då krävs det ju en lite större summa för att få in dessa bilar.
Dock borde det ju leda till att alla andra bilar bara blir denna summan dyrare!?

Vore kul att få veta hur många utav dem som fick 4000kr för sina bilar som faktiskt köpte en renare bil.

#7 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Om man bara beviljar skrotningspremie till bilar som varit reggade & skattade i Sverige i säg 5-10 år, så har man kommit runt faran med att bilar skeppas hit bara för att skrotas. Både trafiksäkerheten & miljön skulle som sagt tjäna på det. Men det genererar väl inga pengar till staten på kort sikt så man letar ursäkter istället, finns viljan så går det att lösa...

#8 • Uppdaterat: 2012-04-24 17:41
Irvor

Tror inte det hjälper med varken 1500 kr eller 4000 kr.
Vad gör att vissa människor låter skrotet stå ?
Lathet ?
Det borde vara någon slags lag att lämna in en uttjänt bil, och ett kännbart straff om man inte följer den lagen.

#9 • Uppdaterat: 2012-04-25 00:10
Mythbuster

Ivor, i princip finns det redan en sådan lag. Den person som genom sitt slarv som t.ex. låta sin avregistrerade bil stå år ut o år in där bilen förorenar marken (vilket den gör för eller senare) gör sig skyldiga till miljöbrott. Och stackars den som döms för det, enbart analys av graden av förorenad mark kan gå på flera hundra tusen. Därefter kommer själva saneringen och då är man i personlig konkurs för länge sen. Men så kan man lämna in bilen gratis istället. Precis som med glödlampor och tidningar. En medborglig rättighet och skyldighet att ta sitt skräp/skrot till inlämningställerna.

#a • Uppdaterat: 2012-04-25 00:54
Stene

Har inte Sverige tillräckligt med lagar som väldigt många struntar i?

Bilar som har funnits länge och fortfarande är körbara är dom miljövänligaste och bilar som står still tär väldigt lite på miljön, som Freddedw skriver.

Att Bil Sweden oroar sig för nybilsförsäljningen...är någon förvånad ?
(Bil Sweden förresten, sorglig svengelska som blir korkad utifrån både svenska och engelska.)

Är inte insatt i den tyska skrotningspremieproblematiken men om folk kunde importera skrotbilar och få premie så är det ju något systemfel som aldrig skulle kunna uppstå i det hårt reglerade och kontrollerade Sverige.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.