Nästa artikel
Hybridförare kör säkrare
Nyheter

Hybridförare kör säkrare

Publicerad 11 april 2014 (uppdaterad 11 april 2014)
Förare av hybridbilar är mindre stressade bakom ratten än de som kör konventionella bilar. Den slutsatsen drar Toyota efter att ha gjort en undersökning tillsammans med Londons Universitet.

Undersökningen genomfördes i stressframkallande innerstadstrafik i Rom under två månader i slutet på förra året. Toyota lät brittiska i2 media reasearch specialstudera 30 bilförare under fyra dagar. Hälften av tiden fick testdeltagarna sitta bakom ratten i en konventionell bil och de andra två dagarna körde de hybridbilar.

I studien användes kameror och ljudupptagningar i bilarna för att se hur testpersonerna reagerade i olika trafiksituationer. Materialet analyserades sedan vid institutionen för psykologi på Goldsmiths, Londons Universitet.

Resultatet blev att samtliga deltagare hade ett mer harmoniskt körsätt i hybridbilen. 80 procent uppgav också i intervjuer att de kände sig mindre frustrerade och stressade och istället betydligt gladare och lugnare i hybridbilen.

Diskutera: Tror du att hybridbilsförare kör säkrare?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-04-11 14:38
VW Polo 2012

Och jag som trodde dom var mer stressade för att strömmen ska ta slut. Och därför kör lugnare, vilket då utifrån sätt kan se lugnt ut.

#2 • Uppdaterat: 2014-04-11 16:06
Teslaförare

De hybridförare jag träffat är generellt mer bilintresserade än genomsnittet och mer medvetna om trafiken och tycker det är kul att köra och planera sin körning.

Förare av genomsnittliga bilar (oftast inte hybrider) som inte gillar bilar ser körningen som ett nödvändigt ont och blir stressade i trafiken.

#3 • Uppdaterat: 2014-04-11 16:14
hondatorsk

Det här tar nog jag med några nypor salt, det beror ju som på de flesta undersökningar på vad man från början vill komma till för resultat.

#4 • Uppdaterat: 2014-04-11 16:25
muskorv

Provkörde en Auris TS Hybrid häromveckan, första gången jag testade en hybrid. Den manar ju inte precis till annat än lugn och försiktig körning. På många bilar är det barnsligt kul att trycka gasen i botten, men i Auris hybrid fick jag motsatt känsla. Efter en viss tvekan brölar bilen på ett plågat sätt som inte gav mersmak.

Ur många hänseenden (framförallt miljö och trafiksäkerhet) är det förstås bara bra att bilen uppmanar till lugn körning, men ack så tråkigt. Jag vill ha lite roligare bakom ratten när jag kör. Att köra Auris kändes ungefär lika roligt som att åka buss.

#5 • Uppdaterat: 2014-04-11 18:23
Krister_L_2

Mmmm .... ligger nå't i det. Har svårt att se Maria Wetterstrand, Peter Eriksson, Gustav Fridolin eller Eva Goës speeda fram i 160 på motorvägen.
// Krister

#6 • Uppdaterat: 2014-04-11 19:08
Roy J

Min första tanke var att just de som väljer hybrider rimligen också är de som kör lugnare, lite det som Teslaförare är inne på. Men här var det ju faktiskt samma personer som körde både en konventionell bil och sen en hybridbil! Så den slutsatsen kan vi utesluta.

Några verkar anse att det faktum att hybridbilarna på olika sätt är otrevliga att accelerera med eller bara är allmänt slöa skulle vara skäl till ett lugnare körsätt. Det förklarar knappast varför förarna kände sig både gladare och lugnare - de borde ju snarare varit frustrerade.

Vad som inte framgår är huruvida den konventionella bilen hade manuell låda, vilket milkylainen också är lite inne på.
Det framgår inte heller hur de där 30 testförarna valdes ut. Var det en frivillig anmälan så kan man ju tänka sig att de var speciellt intresserade och det påverkar säkert resultatet i så fall.

VW Polo 2015 bör nog läsa på lite. Det handlade om hybridbilar.

#7 • Uppdaterat: 2014-04-11 19:28
Thommys

En undersökning där Toyota själva är delaktiga. Det behövs inga kommentarer.

#8 • Uppdaterat: 2014-04-11 19:58
saabnisse

Roy, VW Polo behöver ju inte ha fel, det kan ju vara så att om man kör en laddhybrid kan man ju bli motiverad att komma så långt som möjligt utan att använda förbränningsmotorn.
Men som flera är inne på så kanske det inte är en helt vetenskaplig undersökning eftersom den tydligen är sponsrad av Toyota.

#9 • Uppdaterat: 2014-04-11 20:52
Pi

Det kanske är så enkelt som att de som tagit steget till hybrider generellt är mognare som bilister och inte känner behovet av att ha bilen som hmmmm-förlängare... Gäller givetvis inte alla utan kanske i högre utsträckning de som kör plugin-hybrid och då är vi lite inne på Polos tankar igen - alltså att köra så långt som möjligt på el och därmed hålla nere bränsleförbrukningen. Men även med vanliga hybrider kan ju detta med låg förbrukning vara en utmaning i högre grad än att vara först iväg ifrån "rödljusen"...alltså en mognare syn på trafiken.

#a • Uppdaterat: 2014-04-11 21:00
Audi A5 SB

När jag har ett mål som skall nås inom en viss tid - då blir oftast eco-driving underordnat. Men om jag har lite tid extra för att passa en tid - jag då blir saken en annan. Man kan då passa på att köra så ekonomiskt som möjligt - vilket är lugnande (för det mesta) och avstressande. Att jaga färddatorns siffror är faktiskt utmanande.

Så Polos tankar ligger väl i linje med vad som kan vara sant.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.