Nästa artikel
Högsäsong för bilinbrott
Nyheter

Högsäsong för bilinbrott

Publicerad 19 mars 2018
Försäkringsbolaget If går ut med en varning att mars månad är bilbrottslingarnas favoritmånad.
2017 var ett rekordår i bildelsstölder. 4208 incidenter rapporterades in under året enligt statistik från branschorganisationen Larmtjänst. Majoriteten av stölderna skedde i mars samt september/oktober och nu varnar försäkringsbolaget If att en ny stöldvåg kan vara på intågande.
– Bildelsstölderna har blivit ett reellt samhällsproblem och kommit upp högt på den politiska agendan, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If.

Brotten begås ofta av utländska ligor som forslar stulna navigationsenheter, airbags och strålkastare ut ur landet för att sälja dem vidare. För att bryta sig in i bilen använder sig tjuvarna ofta av så kallade störsändare, som blockerar låsningssignalen när bilägaren försöker fjärrlåsa sin bil.
– Märker du att bilen inte går att låsa, till exempel på en parkeringsplats vid en stormarknad, så lämna inte bilen, utan larma polis och var uppmärksam på personer i närheten, säger Lars Silfverwärd.

Andra tips för att undvika bilinbrott är att montera billarm, DNA-märka stöldbegärliga komponenter, parkera i garage, samt att använda hjullås och rattkrycka. Det kan också vara en god idé att använda skyddande nyckelfodral som blockerar eventuella försök att kapa nyckelns radiosignal.

Diskutera: Har du eller någon du känner varit med om en bilstöld eller bilinbrott?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-03-19 16:27
Saabium

Gränskontroller och tull, så meningslöst. Eller?

#2 • Uppdaterat: 2018-03-19 17:35
Focus

Gränskontroll mot EU-land är ganska blygsam, tull har nog med inkommande trafik att göra, om tull överhuvudtaget finns. Men man ville ju ha det så här och då får man ju svälja förtreten.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.