Illustration: Herbert Müdsam

Nästa artikel
Herbert Müdsam har avlidit
Nyheter

Herbert Müdsam har avlidit

Publicerad 27 juni 2023 (uppdaterad 28 juni 2023)

Illustration: Herbert Müdsam

Herbert Müdsam, Vi Bilägares mångårige medarbetare, har efter en tids sjukdom somnat in 81 år gammal.

Det var med bestörtning och vemod vi mottog beskedet att Herbert Müdsam lämnat oss. Ett dödsbud är alltid smärtsamt att få, men med tanke på hans sjukdomstillstånd var det inte heller oväntat. Sista gången vi sågs var på en middag i Örebro i december som Herbert själv tog initiativ till, ”för att sätta punkt” som han själv uttryckte det.   

Herbert Müdsam arbetade för Vi Bilägare i 45 år som teknisk illustratör. Hans röntgenteckningar av bilar blev något av hans signum, älskade av våra läsare och i många fall också använda av bilbranschen runt om i världen.

Herbert var en konstnärssjäl, utbildad på konsthögskola i födelsestaden Nürnberg. Samtidigt växte det tekniska intresset fram. Han fick jobb i Sverige som reklamtecknare och när han fann kärleken i Småland flyttade han så småningom med sin Birgitta till Karlstad där han haft sin bas de senaste decennierna. 

Annars har Herbert haft hela världen som sitt arbetsfält. Trots diger produktion i Vi Bilägare är det jämförelsevis lite sett till de uppdrag han fått från multinationella företag som Boeing, Panasonic, ABB, Bofors och bilbranschen, som Toyota både i Europa och i USA samt Volvo, GM och många fler.

Lojaliteten med Vi Bilägare var ändå det viktigaste, han hade stor integritet och vågade också utmana sina ”fina” kunder med avslöjanden. Han kände sig i grund och botten som journalist med sin förmåga att illustrera komplicerade skeenden. Otaliga är de gånger vi avstått att skriva långa förklaringar och i stället låtit läsarna ta del av hans pedagogiska verk.

Herbert berättade många sköna historier under avskedsmiddagen, som när han blev haffad som terrorist av polisen i Karlstad där han setts lasta in en trämodell av en granat i skuffen, en pjäs han skulle illustrera. Eller om det fortsatt hysteriska intresset över röntgenteckningen av Volvo 850 kombi som racerbil.

Innan vi skiljdes åt lät han oss förstå att vi inte skulle sörja den dag han gick bort. ”Jag har sagt till mina närstående, drick ingen gravöl och deppa, öppna en skumpa och skåla.”

Skål alltså!

Vila i frid, Herbert!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.