Nästa artikel
Hård kritik mot mopedbilarna: Smutsiga och farliga
Nyheter

Hård kritik mot mopedbilarna: Smutsiga och farliga

Publicerad 9 augusti 2022 (uppdaterad 9 augusti 2022)
M Sverige vill höja maxhastigheten för A-traktorer och förbjuda mopedbilarna.

Antalet mopedbilar längs svenska vägar har exploderat de senaste åren. Trots att mopedbilen kritiserats för både usel säkerhetsnivå och höga utsläpp finns över 17 000 mopedbilar registrerade i Sverige.

Riksförbundet M Sverige kräver nu att mopedbilarna förbjuds helt, bland annat eftersom var fjärde mopedbil är inblandad i en olycka. Dessutom släpper en enda mopedbil ut lika mycket partiklar som över 160 personbilar.

– Dessa fordon är en fara för både förarna och miljön, men fortsätter att öka i antal. Mopedbilarna bör fasas ut och förbjudas, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige.

”Dessa fordon är en fara för både förarna och miljön”

Hon lyfter istället fram A-traktorer med sin stabilare och säkrare konstruktion som ett alternativ. Dock krävs i dag bara ett vanligt mopedkörkort för att få köra A-traktor.

– Många A-traktorer är lätta att manipulera och det finns inget bälteskrav. Körkortskraven bör förändras eftersom A-traktorer skiljer sig från mopeder på många sätt.

M Sverige vill även se en höjd maxhastighet för A-traktorer från 30 till 45 km/tim för att minska risken för köbildning.

– Med en hastighetshöjning skulle trafikrytmen förbättras och fler välja bort mopedbilen, säger Heléne Lilja.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (15)

  • 9 augusti 2022 Pi Jag tror inte att någon…
  • 9 augusti 2022 saabnisse - jag tycker att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.