Nästa artikel
Här fastnar flest fortkörare
Nyheter

Här fastnar flest fortkörare

Publicerad 5 juli 2016
Skidort i Jämtland toppar listan och sträckor i Stockholms län på andra och tredje plats.
I Åsarna går det inte bara fort på skidor. Många bilister som passerar fartkamerorna i den jämtländska orten är tunga på gaspedalen. Det är Expressen som kartlagt vart i Sverige fartkamerorna har fångat flest fartsyndare mellan januari och maj i år.
 
792 överträdelser skedde i Åsarna. Det följs av en sträcka mellan Norrtälje och Svanberga i Stockholms län med 771 överträdelser och på tredje plats återfinns vägavsnittet Åkersberga-Roslagskulla, även det i Stockholms län, med 744 registrerade fortkörare.
 
Alla fartkameror i Sverige är inte igång hela tiden – det finns ett system som aktiverar dem under vissa perioder av dygnet så att risken för att fångas av en hastighetskamera är lika stor vart man än kör och när på dygnet. Däremot är en radar alltid aktiverad som visar att det totala andelen som kör för fort på samtliga sträckor är mellan två till tre procent. 
 
Diskutera: Vad tycker du om listan?
Här fångar fartkamerorna flest fortkörare:

Placering, ort/sträcka, län, antal registrerade hastighetsöverträdelser.
 
Åsarna, Jämtland: 792.
Norrtälje-Svanberga, Stockholm: 771.
Åkersberga-Roslagskulla, Stockholm: 744.
Pilgrimstad-Optand, Jämtland: 737.
Katrineholm-St Sundby, Södermanland: 724.
Mölnbo-Järna, Stockholm: 724
Björketorp (korsning E22/Lv 669), Blekinge: 722.
Strängnäs-Hjulsta, Södermanland: 719.
Ladvik-Vaxholm, Stockholm: 715.
Ås-Kingsta/Mörsil, Jämtland: 708.
Storvik-Hofors, Gävleborg: 702.
Mölnvik-Stavsnäs, Stockholm: 700.
Upplands Väsby-Vallentuna, Stockholm: 697.
Noppikoski-Älvros, Dalarna: 690.
Lösen-Jämjö, Blekinge: 689.
Ängelsfors-Hofors, Dalarna/Gävleborg: 683.
Hedemora-Uppbo, Dalarna: 682.
E länsgräns-Åsbro, Örebro: 680.
Rommehed-Borlänge, Dalarna: 679.
Orbaden-Järvsö, Gävleborg: 671. 

Listan gäller antal hastighetsöverträdelser som fartkamerorna registrerat under perioden januari till och med maj i 2016. Uppgifterna kommer från polisens ATK-enhet i Kiruna. Det är den som administrerar fartkamerorna och utfärdar fortkörningsböterna. ATK = Automatisk Hastighetskontroll.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-07-05 08:50
EnannanRobban

Jag är fortfarande så förvånad över att så många blir "tagna" av Plåtkonstapel Fart Camera.
Skulle vara intressant att se hur många av dessa böter som betalas och hur många av bilarna på bilderna som ägs av "Pekka i parken"
Är siffrorna totala antal fotograferade eller antalet med identifierade förare?

#2 • Uppdaterat: 2016-07-05 09:34
hultarn

Att Katrineholm - St Sundbyär med på listan förvånar mig inte. Den kameran står inte på en farlig sträcka, men på en listig plats, allt för att plocka pengar.

Det är en lång raksträcka, med god sikt och ingen bebyggelse. Egentligen den enda riktigt bra platsen att göra säkra omkörningar på den sträckan.

Så, enda sättet att inte riskera böter är att köra om lastbilarna (och det är många där) på mindre säkra ställen med sämre sikt.

Grattis Trafikverket till ingenting!

#3 • Uppdaterat: 2016-07-05 11:14
Farbror Blå

Jag är ett fan av fartkameror då de har en positiv inverkan på den ofta allt för höga hastigheten på våra vägar. Jag är dock skeptisk till kameror som placeras på platser som Hultarn beskriver. Jag känner själv till flera sådana platser som är de bästa för säkra omkörningar. (En säker omkörning förutsätter ett gaspådrag under hela omkörningen, vilket leder till en tillfällig hastighetshöjning). Bättre placera kameror vid kurviga partier, korsningar, bebyggelse och dylikt.

#4 • Uppdaterat: 2016-07-05 14:37
107Carlsson

Åker ofta 276'an Åkersberga-Roslagskulla. I.o.f.s. förvånad att många åker fast på kameror, men en anledning på den sträckan är att man konsekvent satt de flesta kameror, inte där det är en farlig sträcka, utan i nedförsbacke efter man passerat ett krön och då är det lätt att rulla några livsfarliga km/t för fort.

#5 • Uppdaterat: 2016-07-05 19:42
Rutger Jönåker

Håller med tidigare skribenter och har också retat mig på fartkameror som är placerade i branta utförsbackar, där man trots farthållare lätt glider iväg något över inställd hastighet, eller på fina raksträckor med god sikt. Tydligen vill Trafikverket förhindra säkra omkörningar...

#6 • Uppdaterat: 2016-07-06 09:44
Peter i Sydney

Verkar som vi klarade oss från både fartkameror och trängselskatt när vi var i Sverige i maj. Det är bra med utlandsregistrerad hyrbil. Siffrorna verkar dock mycket pittoreska. Här i Sydney åkte drygt 20 000 personer fast för fortkörning förra året i M5 tunneln.

#7 • Uppdaterat: 2016-07-06 09:47
Hackenbush

Ställer man farthållaren på max laglig hastighet (typ 80 där det är 80 max) finns det inte en chans att man rullar iväg så fort i en nerförsbacke att man åker dit för fortkörning såvida inte farthållaren ar riktigt kass.
Fartkameror är inställda att ta ett foto när hastigheten överstiger max hastighet med 7km/h verklig fart.
Jag brukar ställa in min farthållare på 86km/h på 80 vägar och kör förbi kameror och laserkontroller utan att bli stoppad eller att det tas ett foto. Jag ligger troligen i 82km/h i verklig fart kanske när min hastighetsmätare visar 86km/h.
Blir man fotad av plåtpolisen har man ingen annan att skylla på än sig själv.

#8 • Uppdaterat: 2016-07-06 11:38
saabnisse

Konstig rubrik: "Här fastnar flest fortkörare"!
Sedan när är det möjligt för en fartkamera att sätta fast en fortkörare?
Liksom Robban m.fl. undrar jag hur många av de fortkörare som plåtas verkligen kan ges böter och hur många som betalar?
Dessutom verkar det konstigt att det inte finns några siffror från E20 mellan Alingsås och Mariestad med sitt myller av kameror trots den väldiga trafikbelastningen, eller är det kanske just därför?.

#9 • Uppdaterat: 2016-07-06 17:57
Rutger Jönåker

Hackenbush - Jo, det finns det. Bilar med automatlåda har inte särskilt kraftfull motorbroms och har man dessutom en mindre bensinmotor, i mitt fall 1.6T, så klarar den inte hålla ex 80 nedför långa branta backar med en tung V70. Ska man skylla det på kass farthållare? Den motorbromsar inte bättre med den avslagen... Vid infarten till en stad i närheten är det 60 nedför en lång backe och kör jag på farthållaren kommer bilen upp i runt 80 i slutet av backen, om jag inte bromsar eller växlar ner manuellt, så visst skulle jag kunna åka dit för fortkörning om jag förlitade mig på farthållaren.
Men jag håller med dig om att man har sig själv att skylla om man åker fast för fortkörning. För den skull känns det ju onödigt att man placerar fartkamerorna på fina omkörningssträckor, så att man saboterar en säker omkörning. Men Trafikverket tycker förmodligen att det är bättre att alla ligger i en lång rad betydligt långsammare än skyltad hastighet. Att man sätter fartkamerorna i slutet på långa nedförsbackar är väl för att man vet att många bilar där råkar komma upp i för hög hastighet och därmed inbringar man mer pengar till statskassan.

#a • Uppdaterat: 2016-07-06 20:15
saabnisse

Rutger, "inbringar mer pengar till statskassan"? Gör det det? Det är väl bara slarviga och ärliga som betalar, notoriska fartsyndare har tomtemask, burka eller liknande och klarar sig naturligtvis.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.