Nästa artikel
Här är gashybriden Skoda Vision X
Nyheter

Här är gashybriden Skoda Vision X

Publicerad 8 mars 2018 (uppdaterad 8 mars 2018)
Koncept visar hur Skoda tänkt sig framtida drivlina: En blandning av gas, bensin och el.
Skoda har nu visat upp prototypen Vision X, en drygt 4,25 meter lång crossover som kommer i produktionsform nästa år. Bilen som blir lillebror till suvarna Kodiaq och Karoq har en ny typ av framdrivningssystem som vi kanske får se mer av framöver.  

Sedan tidigare vet vi att drivlinan består av en 1,5-liters förbränningsmotor på 130 hästkrafter och 200 Newtonmeter i vrid som driver framaxeln. Den heter G-TEC och är specialutformad för gasdrift, men kan också gå på bensin. Det finns två gastankar: en sitter under baksätet och den andra bakom bakaxeln.


 
Själva bakaxeln drivs av en elmotor kopplad till ett 48-volts mildhybridsystem med ett litiumjonbatteri och en startgenerator. Detta ger bilen en elektriskt knuff vid start, gör att den kan ”segla” med förbränningsmotorn avstängd i jämn hastighet och samlar bromsenergi. Beroende på underlag kan bilen vara framhjulsdriven, bakhjulsdriven eller fyrhjulsdriven – utan utrymmeskrävande kardanaxel. Vision X kan drivas uteslutande på el i upp till 2 kilometer.    

Insidan på bilen har fått en futuristisk design och infotainmentsystemet har fullt med uppkopplade, smarta tjänster som bland annat hjälper till att hitta parkering och ger möjlighet att dela bilen med andra när man själv inte använder den.   

Som en liten extra finess finns två elektriska skateboards i bagageutrymmet. Tack vare dem behöver du aldrig fastna i stadstrafik igen. Det är bara att parkera och ta skateboarden istället. 

Diskutera: Vad tycker du om Skoda Vision X?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.