Nästa artikel
Här är bildelarna som stöldligorna är ute efter
Nyheter

Här är bildelarna som stöldligorna är ute efter

Publicerad 4 juni 2014
Instrumentbrädan i en bil där bland annat airbagen stulits.
När moderna bilar blir svårare att stjäla fokuserar kriminella istället på att ta delar från dem. Här är listan på de stöldbegärligaste bildelarna.
Vi har tidigare rapporterat om att dyra bildelar numera är ett vanligt byte för tjuvar. Organiserade ligor stjäl bildelar för 250–300 miljoner kronor varje år i Sverige enligt försäkringsbolaget If.

Anledningen till detta är bland annat att bilarna i sig blivit svårare att stjäla i samma takt som de utrustats med mer relativt lätt demonterbar och dyr teknik.
– Vi ser hur tjuvarna riktar in sig på dyra märken och de delar som ger bra betalt. Delarna säljs sedan på andrahandsmarknaden i framför allt Baltikum, säger Dan Falconer, motorspecialist vid försäkringsbolaget If.
 
Här är listan över topp fem bildelar som stjäls:
1. Airbags, inkl rattar
2. Instrumentpaneler (för att komma åt exempelvis navigatorsystem)
3. Aluminiumfälgar
4. Lyktor, xenon-lampor
5. Backspeglar

Diskutera: Har du varit utsatt för liknande stölder?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-06-04 10:40
trasten

Hur små har poliserna blivit?

#2 • Uppdaterat: 2014-06-04 11:06
Hackenbush

Bilverkstäderna i Baltikum måste blomstra eftersom det är fritt fram att komma till Sverige och "hämta billiga" bildelar. Öppna gränser och noll koll gör detta enkelt.

#3 • Uppdaterat: 2014-06-04 18:11
Focus

Är detta numera en politisk blogg? Räcker det inte med politiskt dravel i Tv? Hur var nu frågan? Det gäller väl om man varit utsatt för denna sortens brott och inte om alla de skrönor man hört.

#4 • Uppdaterat: 2014-06-04 21:01
trasten

Shogun: Jag vet inte vad som sägs vid ditt köksbord men jag skulle nog inte höra detta vid mitt!

https://www.youtube.com/watch?v=vwgR792Jkx4

#5 • Uppdaterat: 2014-06-04 21:38
Audi A5 SB

Ja, Shoguns köksbord är verkligen skilt från mitt eget. (Tack för länken Trasten -garvar.) Men det belyser med all tydlighet vad som diskuteras över köksborden i de mindre samhällena i de mindre bebodda samhällena i Sverige. Bitterhet?

#6 • Uppdaterat: 2014-06-05 09:04
Hackenbush

Har raderat ett par inlägg som inte höll sig till ämnet och kunde anses som kränkande.

Moderator Hackenbush

#7 • Uppdaterat: 2014-06-05 14:53
månssons

Är inte radioapparater och navigatorer osv på moderna bilar kodade så att de endast fungerar med bilen den satt i från början? Eller det finns kanske metoder för att komma runt det?

#8 • Uppdaterat: 2014-06-05 18:16
Thommys

Om de inte stjäl bilar utan gör inbrott och tar inventarier så borde larm avskräcka. Det är knappt någon som har larm på nya bilar idag. Men larm hjälper föga för de som behöver nya torkarblad. Navkapslar har jag blivit av med en gång också för länge sedan. Men det värsta var den gången de som knipsande av stjärnan. Den Mercan hade en stjärna av äldre typ som inte hålls i lager längre. Den var lite kraftigare och stod rakare upp.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.