Nästa artikel
Hannu Mikkola skrev rallyhistoria
Midnattsolsrallyt

Hannu Mikkola skrev rallyhistoria

Publicerad 20 juli 2012 (uppdaterad 23 juli 2012)
Hannu Mikkola, 70, anlitas fortfarande för rallyuppdrag. I dagarna kör han Midnattssolsrallyt för att hedra legendariske stallchefen Ove ”Påven” Andersson.

Hannu Mikkola kör en Toyota Corolla -74, snarlik den bil med vilken han vann Finska Rallyt 1975. På grusvägarna i Bergslagen låg Mikkola på torsdagen runt 40:e plats.

– Bilen var egentligen undermotoriserad redan 1975, men den var lätt att köra och det var en stor sensation när vi vann, berättar Hannu för Vi Bilägare.

Mikkola är förstås en av de stora genom tiderna, hans karriär ”på riktigt” varade i 31 år. Mest förknippas finländaren med Ford och Audi. Det var just Hannu som inledde den fyrhjulsdrivna eran när han 1981 vann Svenska Rallyt med Audi Quattro – en bil som kom att revolutionera rallysporten.

– Efter nio månaders testande förstod jag att det var en vinnarbil. Jag VM-debuterade i Monte Carlo-rallyt 1981 och hade en Lancia Stratos startade en minut före mig. Det gick uppför, asfalt och bitvis isigt. Efter sex kilometer blåste jag förbi Lancian. Jag var helt tagen. Senare fick jag bryta rallyt med överhettade bromsar, men första VM-segern kom några veckor senare i Sverige.

1983 blev Hannu Mikkola världsmästare med ur-Quattron (330-350 hk) som då stod på topp. Efterföljaren, den till formatet mindre, men effektfullare Quattro Sport (520 hk), blev däremot ingen höjdare.

– En katastrof, säger Hannu idag. Vi hann inte ens testa den ordentligt, en av de mest svårkörda bilarna i rallyhistorien vill jag påstå.

Efter 1983 trappade Hannu ned på sitt tävlande, men finländaren hann också med att vinna Safarirallyt 1987 i en Audi 200 Quattro.

– Jag har fortfarande lite uppdrag åt Audi, berättar Hannu. Ännu är man inte helt glömd.

Numer bor Hannu Mikkola halvårsvis i Florida där han driver en helikopterfirma.

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-07-22 21:53
DavidBrown (ej verifierad)

Toyota kom trea i årets rally. Kanon!

Vann gjorde en snygg men klumpig och framlångtung Volvo 164 med bakhjulsdrift. Trots bilvalet blev det seger framför 4WDturbobilar med proffs bakom ratten tack vare för att vara rally idag ovanligt peppad körstil, dessutom är detta Midnattssolsrallyt där vi inte är vana alls vid vildestilen på detta stenhårda vis.

Otäckt men tufft. Grattis!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.