Nästa artikel
Hälften av Norges nybilar var elektrifierade 2017
Nyheter

Hälften av Norges nybilar var elektrifierade 2017

Publicerad 4 januari 2018
Vår granne i väst världsledande i skiftet från fossilbilar.
Elbilar, hybrider och laddhybrider stod för 52 procent av all försäljning av nya bilar i Norge förra året. Det är en ökning från 40 procent 2016, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. De har hämtat siffrorna från norska organisationen Opplysningsrådet för Veitrafikken, OFV.  
– För första gången har vi en marknadsandel av fossilbränsle under 50 procent. Ingen annan är i närheten när det gäller nationell andel av elektriska bilar, säger OFV:s chef Øyvind Solberg.

Populäraste bilmodellerna i Norge 2017 var eldrivna Volkswagen e-Golf och BMW i3, samt hybriden Toyota RAV4.

I siffrorna räknades såväl plug-in hybrider som hybrider med liten elektrisk motor som inte går att ladda med sladd. Går man däremot efter Internationella Energirådet (IEA):s mätning, vilken exkluderar icke laddbara hybrider, stod försäljningen av elektrifierade bilar i Norge för 39 procent 2017.  

Norge är ett av de elbilsvänligaste landen i världen. Norska ägare till elbilar är fria från i princip alla skatter och kan avnjuta förmåner som gratis eller reducerad parkeringsavgift, laddning och nyttjande av vägar belagda med vägtullar, samt bilfärjor.

I Sverige utgjorde laddbara bilar 5,1 procent av nyregistreringarna 2017, enligt branschorganisationen Bil Swedens siffror.  

Diskutera: Borde Sverige ta efter Norges strategi för elbilar?

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-01-04 09:15
L. Mäkinen

Jag tror inte att Sverige behöver ta efter Norge i detta. Vändningen kommer ändå, men något senare. Vi har inte heller lika höga skatter på andra bilar så moroten blir inte lika saftig här.

#2 • Uppdaterat: 2018-01-04 09:37
LennartJ

Visst är det bättre med morötter än piskor. Ingen trängselskatt, gratis parkering där och när man laddar och fria från fossiler. Sedan betydligt bättre infrastruktur av Snabbladdare och Laddplatser, men det kommer. Bensinbolagen börja inse att en snabbladdare inte är så dumt. Kunden är inne och fikar. Tjänar bättre på det än en tank bensin.

#3 • Uppdaterat: 2018-01-04 09:52
Grosser

Hade vi hälften av Norges förmåner för el-bilister skulle det definitivt accelerera omställningen ytterligare.

#4 • Uppdaterat: 2018-01-04 10:24
Pi

Märkligt att norrmän tydligen inte alls har samma räckviddsångest som många svenskar har när det gäller eldrivna fordon. Eller är det så att många svenskar tar till den lite begränsade räckvidden som en accepterad orsak för att istället kunna fortsätta med sina stora dieseldrivna fordon ?

#5 • Uppdaterat: 2018-01-04 10:26
Saabium

Norrmännen är smartare än svenskarna. Som vanligt...

#6 • Uppdaterat: 2018-01-04 10:41
Swemba

@Pi, ju lägre pris desto fler nackdelar kan man ha överseende med. Det förstår du säkert?

#7 • Uppdaterat: 2018-01-04 10:50
J.L

Norge saknar biltillverkningsindustri som lobbar sig "Gröna" för att sänka kraven så långt det går i och med att biltillverkaren är felpositionerad och saknar resurser att utveckla moderna drivlinor och fabriker att tillverka dem i. Dessutom är det arbetsmarknadspolitik på högsta nivå där 100 ktusen direkt eller indirekt får sin inkomst från. Så när pendeln slår och kineserna väljer att företaget ska vara fossilfritt står Sverige med byxorna nere. Norge är fria att anpassa sin miljöpolitik efter vad som är senaste rön och tar besluten och konsekvenserna utifrån detta. Grattis Norge !

#8 • Uppdaterat: 2018-01-04 10:54
Swemba

Grattis Norge att det fortfarande är en stor efterfrågan på olja.

#9 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Swemba, har du fullständigt missat nedgången i den Norska oljeindustrin?
En industri som var baserad på oljepriser på över 100$ per fat, och som nu anpassats för en nivå på minst 50$
Dom beslutade bara om omställning till mindre fossilfrie t och funderade lite på vad som kunde fungera. Inte så naiva och verklighetsfrånvända svenska politiker utan såg det enkla i att privata Plånboken är nyckeln
Sen är inte förmånsbilar/personalbilar alls lika vanligt. Utan man har valt medel som alla kan nyttja. Svenska oskicket med att styra utvecklingen bara via förmånsvärde hjälper ju inte privatbilisten. Se bara på en Golf GTE, grisdyr i Sverige. i Norge ca 40 tusen dyrare än en 110 hk version.
Allt detta vi subventioner (registreringsavgifter och moms) som gagnar alla

#a • Uppdaterat: 2018-01-04 11:11
J.L

Tror inte oljepumpandet ute på Nordsjön är särskilt lönsamt. Priset per fat ligger på under 70 dollar och produktionskostnaden 60-67 dollar beroende på oljefält.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.