Nästa artikel
"Gps minskar förbrukning"
Nyheter

"Gps minskar förbrukning"

Publicerad 20 oktober 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
En deciliter lägre förbrukning per mil, det är förtjänsten med gps menar tillverkaren Navigon. Vi Bilägares miljöexpert är skeptisk.
Gps-navigatorer sparar tid och bränsle, det är bevisat. Så låter det från gps-tillverkaren Navigon som syftar till en studie gjord av undersökningsföretaget NuStats på uppdrag av karttillverkaren Navteq.

Genom att utrusta olika grupper bilister med och utan gps, i två tyska städer, har man kommit fram till slutsatsen. Undersökningen omfattar 20 000 kilometers bilkörning.

Sparar en deciliter per mil
Resultatet är att bränsleförbrukningen med gps-navigator i genomsnitt är en deciliter lägre per mil. Om man sedan räknar det på förare och år kommer man fram till att en gps-användare på ett år tjänar ungefär 4 000 kronor och kör 2 500 kilometer färre, menar Navigon.

Enligt undersökningen blir vinsterna störst om gps-enheten kan meddela trafikinformation i realtid. Just sådana funktioner kan sänka bränsleförbrukningen, menar Vi Bilägares miljöexpert Tommy Wahlström som tror att framtiden kommer att bjuda på mer effektiva realtidssystem.

Men han påpekar också att en gps-navigator kan öka förbrukningen.

- Under förutsättning att målet finns med på kartan och att du leds rätt kanske förbrukningen kan minska. Men den kan ju också leda dig runt kvarteret, säger Tommy Wahlström.

Bra metod för att sänka förbrukning
Gps är mest en fråga om komfort, att man alltid kommer fram på något sätt, menar Tommy Wahlström. Han säger också att när han hittar på en plats åker han bättre och snabbare vägar än vad navigatorn föreslår.

- Men det finns ett väldigt bra sätt att sänka förbrukningen, och det är om man har en gps som ropar på en om man kör for fort.

Han fortsätter:

- Men det är väl så med undersökningar: som man frågar får man svar. Men jag är skeptisk.

Diskutera: sänker gps-navigatörer bränsleförbrukningen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-10-20 20:37
Saabnisse (ej verifierad)

Trams, sedan jag skaffade GPS åker jag i genomsnitt 5% fortare än innan och detta beror helt på hastighetsmätarens felvisning.
En högre hastighet sänker knappast bränsleförbrukningen!

#2 • Uppdaterat: 2009-10-21 16:56
pg (ej verifierad)

Håller helt med dig saabnisse, detta är trams och inget annat. Kan möjligen göra att den totala förbrukningen minskar på gund av mindre antal felkörnigar. Men medelförbrukning per km blir ju absolut inte lägre för att man har gps.

#3 • Uppdaterat: 2009-10-21 17:04
Lägerleffe (ej verifierad)

Hahaahaaa. Bullshit snickesnack för att sälja fler appappapparater. Det är många gånger gps-en luras, inte hittar eller rent av skickar en åt h-e. Nu senast i Barcelona där gps-en pekade åt ett håll och skyltningen (till flygplatsen) åt ett annat. Och försök få den att visa närmaste vägen från Gränna till Örebro. Så får du en sightseeing i Mjölby på gps-köpet.

#4 • Uppdaterat: 2009-10-21 17:17
EricH (ej verifierad)

That's bull!
Igår skulle vi åka till x-stad.
"Snabbaste vägen" drygt 23mil, mycket motorväg
På återvägen använde jag insidan av huvudet och valde istället "kortaste vägen utan grusvägar".
18 mil.. över 20% skillnad och ingen tidsförlust..utan 5 min snabbare hem.
23 mil i högre fart mot 18 mil i lägre??
En vinst i bränslemängd??? Inte.

#5 • Uppdaterat: 2009-10-21 21:14
S-E S (ej verifierad)

Så, min bil som går på sådär 6,2 liter skall plötsligt börja gå på 5,2 liter i områden där jag inte hittar? (ex utlandssemester). Jo, jo det visar att Navtec inte använder sina egna navigatorer när de är ute och kör, annars hade de upptäckt att påståendet är trams. Och, visst kör man fortare med navigator, dels därför att man får korrekt hastighet som man kan "momsa", men också för att kamerornas placering anges.

#6 • Uppdaterat: 2009-10-22 05:35
Konservator (ej verifierad)

Navigon tillverkar GPS-navigatorer. Jag vet inte vad "gps" (med gemener) är för något eller hur det skall uttalas. Det här har jag f.ö. skrivit på en persondator, initialförkortat PC, inte med penicillin, sammandragningsförkortat pc.

#7 • Uppdaterat: 2009-10-22 12:32
S-E S (ej verifierad)

KONSERVATOR, uppdatera dig innan du rubriceras ARKEOLOGEN.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.