Nästa artikel
GM inför baksätesalarm i fler bilar
Nyheter

GM inför baksätesalarm i fler bilar

Publicerad 7 december 2016
GM uppmanar föraren att checka av baksätet, så att inga barn glöms kvar.
General Motors vill med varningssystemet förhindra att barn dör av värmeslag i amerikanska bilar.
Nu blir så kallad "Rear Seat Reminder", fritt översatt baksätespåminnare, standard i ett tjugotal av General Motors bilar i USA.

Funktionen fanns först i GMC Acadia och utökas nu till bland andra Buick Lacrosse, Cadillac CT6 och Escalade, Chevrolet Equinox, Colorado, Cruze, Malibu och Equinox.

Sammanlagt får 21 bilmodeller i GM:S utbud systemet med en varningssignal som triggas igång när en av de bakre dörrarna öppnas och stängs med motorn igång eller upp till tio minuter innan motorn startas. Föraren ombeds att titta i baksätet så att barn inte riskerar att glömmas kvar i fordonet.

Enligt GM har 39 barn i USA dött av värmeslag 2016, efter att de blivit lämnade ensamma i bilar. Det är en 60-procentig ökning jämfört med året innan.
 
Diskutera: Borde funktionen införas i europeiska bilar också?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-12-07 13:22
Hackenbush

Bra för de som inte vet om de har med sig barnen eller ej.

#2 • Uppdaterat: 2016-12-07 13:46
EnannanRobban

Var tog människans egna ansvar vägen?

#3 • Uppdaterat: 2016-12-07 13:52
Hackenbush

Håller med dig Robban, förr talade man alltid om Ansvar, Omdöme, Hänsyn när det gällde att framföra ett fordon i trafik. Nu läggs detta över på bilfabrikanter som måste få in livremmar, hängslen och anslagstavlor i bilarna för att bilister skall komma ihåg att de kör bil och att inte folk skall skadas av de som gör annat än använder sitt Ansvar, Omdöme, Hänsyn när de kör. Vart är vi på väg?

#4 • Uppdaterat: 2016-12-07 14:15
pinjong

Eftersom olyckor, om det är rätt ord i sammanhanget, beror på att människan har brister så kan jag inte tycka annat än att ett system som varnar bara är positivt. Möjligen kan människor bli så avtrubbade av olika varningssignaler att de ändå inte hjälper. Där finns en risk men om minst ett barnliv sparas så är ju något vunnet. Hundar kommer väl fortsatt att dö i amerikanska bilar men det kommer kanske en lösning även för det. Volvo får gärna fixa ett system som räddar både barn och djur i överhettade bilar.

#5 • Uppdaterat: 2016-12-07 14:39
Hackenbush

Funkar inte Optimum, de larmen skulle tjuta hela tiden.

#6 • Uppdaterat: 2016-12-07 18:22
celef

Om dom också införde alkolås men även låste in alla skjutvapen så skulle nog ännu fler liv kunna skonas

#7 • Uppdaterat: 2016-12-07 20:48
Stefan Eriksson

Jag håller med flera tidigare inlägg, Var har det egna ansvaret tagit vägen? Ska Amerikanerna i Advokaternas land stämma GM om ett barn i alla fall dör av värmeslag? Man slutar aldrig att förvånas.

#8 • Uppdaterat: 2016-12-08 06:23
Leif Kavander

Börjar bli lite väl mycket "teknik" i bilarna.

#9 • Uppdaterat: 2016-12-08 13:47
pinjong

Håller med celef. Ser man antalet barn som dör i överhettade bilar mot bakgrund av mängden barn som skadas, skadar och dör i vapensituationer, så kan man undra hur dom tänker. Det går inte riktigt att förstå om man inte är uppväxt just i USA. Vissa saker är "rättigheter" eller ibland bara "the american way of life" och får därmed inte ifrågasättas överhuvudtaget.

Möjligen drar de parallellen mellan vapen och bilar såtillvida att de menar att det aldrig är vapnet som är skyldigt och därmed borde inte ett fallerande varningssystem för överhettning vara skyldigt heller.

#a • Uppdaterat: 2016-12-08 13:48
pinjong

Otur. Jag råkade "bromsa" mitt eget inlägg när bilden ryckte till. ;-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.