Nästa artikel
Framtidens förarmiljö från Bosch
Nyheter

Framtidens förarmiljö från Bosch

Publicerad 5 januari 2017
Tänker sig bilen som en personlig assistent på fyra hjul.
Bilen blir mer personlig i framtiden. Det spår teknikföretaget Bosch, som har tagit med en prototyp på en framtida förarmiljö till elektronikmässan CES i Las Vegas.

Det börjar med att bilen, som självklart är uppkopplad och kapabel till autonom körning, genom en kamera känner igen vem som sätter sig bakom ratten. Sedan ställer fordonet in temperatur, körställning och radiostation utifrån personliga preferenser. På vägen övervakar systemet föraren och varnar om det upptäcker tecken på trötthet eller distraktion.

Ett sätt för föraren att kontrollera funktioner är genom geststyrning som har tagits till en ny nivå tack var så kallad haptisk kontroll. Den ger en liten vibration som feedback, vilket ska förstärka känslan av att man trycker eller vrider på en fysisk knapp eller reglage.

Bosch tänker sig även att det ska gå att fjärrstyra funktioner i hemmet från bilen och göra den till en slags personlig assistent på fyra hjul genom IoT – Internet of Things. Till exempel kan värmen hemma justeras eller en shoppinglista skickas om det saknas något i kyl eller frys. Bosch beskriver framtidens bilresa som den tredje boendeytan – ett tillägg till jobbet och hemmet.
 
Diskutera: Vad tycker du om Boschs förarmiljö?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-01-05 17:50
Mattse

Bilen är redan idag en tredje boendeyta och en fristad mellan jobbet och hemmet för många. Det finns en hel del som mer än gärna tar en extra sväng efter jobbet för att slippa komma hem till en tjatig gubbe/fruga och skrikande barn.

#2 • Uppdaterat: 2017-01-05 19:02
Världens vackraste man

Bosch är ungefär så långt man kan komma från hur jag vill ha det. Jag vill ha några få knappar och spakar. Jag har aldrig ägt en Amazon men ungefär där tycker jag det ideala antalet funktioner finns. Jag får nog som inbiten bakåtsträvare se till att åka veteranbil under resten av livet.

#3 • Uppdaterat: 2017-01-05 19:18
Roy J

Borde inte någon av de där konsolerna gå att haka loss och med sig som surfplatta?

"Hauptisk kontroll." Ja, det kan du koppla på i varenda smartphone.

Men här verkar det som att man åter blivit besatt att kunna hålla kardan i luften. Impaeffekten är förstås hög när man kan göra det där nya som man brukar se på scifi-filmer. Eller om man har en spelkonsol med Kinect.
Som jag skrivit tidigare, är det inte det allra enklaste och snabbaste att manövrera något med armen utsträckt utan stöd.

#4 • Uppdaterat: 2017-01-05 23:37
Erlandson

Vad händer i bilen om man ger "fingret" och vad händer om frugan torkar nagellacket med handviftninga?

#5 • Uppdaterat: 2017-01-06 06:16
Leif Kavander

Verkar som om utvecklarna på Bosch spelat för mycket dataspel.

#6 • Uppdaterat: 2017-01-06 07:21
VW Polo 2012

Jag saknar att den kan laga mat , diska, bädda, snyta barnen och dylikt ;)

#7 • Uppdaterat: 2017-01-06 07:32
Tjalle

Tur att B inte tillverkar bilar.

#8 • Uppdaterat: 2017-01-06 10:47
Hackenbush

Jag vill inte ha en bil till kompis som håller koll på allt som behöver göras. Jag vill ha en bil som jag kan pendla till jobbet med och på sin höjd lyssna på musik när jag kör. Ibland vill jag ta en tur på fritiden och njuta av körningen och vyerna jag ser utan att få en massa störande info med blippar och notiser på en massa skärmar.
Kort sagt, jag vill ha inte ha en bil som är som en betjänt och kompis med ett oavbrutet informationsflöde.
Man får nog med information i alla fall i dagens samhälle. Hur mycket information kan man smälta?

#9 • Uppdaterat: 2017-01-06 18:02
saabnisse

Jag vill ha en bil med en rund ratt som jag kan snurra på!
Och den ska ha så få knappar som möjligt, huvudsaken är att den har en stor tut-knapp i mitten.
Och så ska den ta mig dit jag vill, hur den gör det bryr jag mig inte om, det får taxikillen själv bestämma!
Och om Bosch förarmiljö tycker jag inte!

#a • Uppdaterat: 2017-01-07 09:00
CEAT

Kan vara så att vi som vuxit upp med "riktiga" bilar har svårt för denna tanke att aldrig köra själva medan framtidens generationer kommer att tycka att detta är en självklarhet. Jag vill påstå att man förlorar mycket av körglädjen om man inte kan styra själv över sitt skepp. Det jag däremot förespråkar är utveckligen av autobroms och andra typer av skydd som hjälper till att göra vägen säker, annars kan man lika gärna åka buss.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.