Nästa artikel
Framåt för Toyotas hybrider – ny Prius snart här
Nyheter

Framåt för Toyotas hybrider – ny Prius snart här

Publicerad 24 augusti 2015 (uppdaterad 24 augusti 2015)
En äldre Prius-skiss.
Toyota har precis passerat åtta miljoner sålda hybridbilar. I Sverige svarar hybriderna för 40 procent av tillverkarens försäljning.
Toyota har nyligen passerat åtta miljoner sålda hybridbilar i världen. Merparten har gått till hemmamarknaden i Japan, 3,9 miljoner, därefter kommer Nordamerika med 2,8 miljoner och sist Europa som trafikeras av 930 000 Toyota-hybrider.
 
På svenska marknaden finns sex olika hybridversioner av Toyota-modeller och de svarar för 40 procent av försäljningen av Toyotor i landet. En av de senare att få hybriddrift är klassiska crossovern RAV4.
 
Allt började med Prius från 1997, en modell som kommit i flera olika karossvarianter och även som laddhybrid. Dagens Prius har tillverkats sedan 2009 och är den tredje generationen av bilen.

Nästa Prius ska byggas på Toyotas nya modulkonstruerade plattform TNGA och debuten är planerad till bilsalongen i Frankfurt om cirka två veckor.
 
Diskutera: Vad skulle få dig att välja en hybridbil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-08-24 11:34
PREVIA

En hybridbil till menar väl Andreas!
Resonansladdning kunde vara en orsak till att köpa en laddhybridbil kanske.

#2 • Uppdaterat: 2015-08-24 12:35
Simon no1

Otroligt genomslag hybrid har fått, 40% av försäljningen och då har varken Avensis, Aygo eller Rav4 hybrid, frågan är hurvida Hi-lux, Land-cruiser och Hi-ace räknas in i statistiken

Med Rav4 som hybrid har de ju löst det för de som har dragbehov, frågan är hur dyr den kommer att bli då man har Lexus drivlina i den

#3 • Uppdaterat: 2015-08-24 16:07
Optimus

För min del har det varit att de flesta hybrider inte kunnat förses med dragkrok. En hybrid med längre körsträcka på el och bränsleeffektiva motorer samtidigt som det går att montera dragkrok skulle passa mig i alla fall. Många av hybriderna, för vanligt folks plånbok, är nästan uteslutande en bil för städer. Så fort du kommer utanför staden och kör på "vanliga" vägar så åker bränsleförbrukningen upp till för höga nivåer. C K är inne lite på samma resonemang. Skall bli spännande att se vad Toyota kommer med för lösning om ett par veckor. Jag hoppas verkligen att det blir ett kraftigt steg framåt så bensin/dieselmotorn är bränslesnål vid landsvägskörning.

#4 • Uppdaterat: 2015-08-24 16:09
Reverend Benny

@c k
Har du kollat in Golf GTE, Audi A3 e-tron (finns med dragkrok) och V60 hybrid? Vi snackar inte bara ett par kilometer längre utan en majoritet av alla bilägare som jobbpendlar hade klarat sig till jobbet enbart på el.
När det gäller de hybridbilar som är lite klenare och bara klarar ett par kilometer så finns det ändå en miljövinst, tänker då främst på luften i våra storstäder och människorna som bor där.

Tror säkert denna Prius kommer bli en storsäljare, men jag hoppas alla skisser och fantasibilder som florerat i pressen har fel och att Toyota gör en riktigt snygg hybridbil.

#5 • Uppdaterat: 2015-08-24 16:20
Optimus

Reverend Benny, säkert alldeles förträffliga bilar som du föreslår. Jag har haft leasingbil via olika jobb i nästan 20 år, då var det billigt att plocka ut bilar som de du föreslår. Låga skattevärden för mig som förare. Däremot skall jag som privatperson hosta upp från 370.000 -600.00 kr för bilar du föreslår är det i det närmaste ointressant. Skulle du verkligen köpa en sådan själv, för egna pengar från ditt bankkonto?

#6 • Uppdaterat: 2015-08-24 16:29
Swemba

Jag tror på hybridtekniken, framförallt på större och tyngre bilar.
Hybridtekniken är den bästa av två världar. Låga utsläpp i städerna där det är som mest nödvändigt, men utan räckviddsångesten och de höga inköpspriserna som de rena elbilarna har.
Problemet med dagens utbud av hybridbilar är just utbudet. För få och för tråkiga.

#7 • Uppdaterat: 2015-08-24 16:29
Reverend Benny

@Optimus
Jag har övervägt det ett par gånger, att slå till på just någon av dessa två bilarna men har backat för att det gör lite för ont ekonomiskt och att vår hyresvärd inte kan ta ett beslut rörande laddning av el-bilar på parkeringen. Tror att den tillverkaren som hittar ner under 300 000 utan bidrag för en plug-in hybrid med vettig räckvidd (runt 3 mil) kommer attrahera den som betalar med egna pengar.

#8 • Uppdaterat: 2015-08-24 16:38
Optimus

Reverend Benny, jag håller med om ditt resonemang. Kommer de under 300.000 utan bidrag så öppnar det sig möjligheter. Jag skulle definitivt spana in den bilen.

#9 • Uppdaterat: 2015-08-24 16:59
Oomkullrunkelig

Toyota Auris Hybrid är en av de trevligaste mindre bilar jag har provkört. Men välj kombiversionen. Den är mycket rymligare. Mysig och skön japansk kärra.

#a • Uppdaterat: 2015-08-24 17:11
Saslam

jag funderar starkt på en toyota hybrid som nästa bil då det passar min körstil alldeles utmärkt, kan förstå en del av kritiken mot hybrider men oftast beror detta på okunskap eller envishet hos den som klagar, men en sak är säker hybrider passar inte alla. men det skulle passa mig =)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.