Nästa artikel
Fortfarande inga elbilar hos polisen – satsar på HVO
Nyheter

Fortfarande inga elbilar hos polisen – satsar på HVO

Publicerad 6 oktober 2022
Räckvidden och lastvikten duger inte i dagens elbilar, enligt polisen. Däremot kan de nya bilarna tankas med HVO – men det finns inget krav på att faktiskt tanka förnybar diesel.

Flera polismyndigheter i andra länder har börjat köpa in elbilar, åtminstone i liten skala. Även polisen behöver sänka utsläppen och eldrivna bilar används exempelvis av polisen i Schweiz och Dubai.

I England har polisen i Gloucestershire köpt in 90 elbilar som nu utgör en femtedel av den totala polisbilsflottan. Men helt smärtfritt har det inte varit. Enligt polischefen Chris Nelson är det svårt att hitta laddmöjligheter när det behövs.

– Möjligheterna som finns tillgängliga för elbilar när det gäller operationell användning är kanske inte så avancerade som jag skulle vilja, sa han tidigare i år enligt BBC.

Polisen i schweiziska St Gallen har köpt in 13 exemplar av eldrivna Hyundai Kona varav fem för utryckning. Den används även i Nederländerna, Spanien och Storbritannien.

Den svenska polisen gjorde redan 2017 ett test med elbilar i Stockholm, Göteborg och Malmö. De användes dock inte vid utryckning utan i administrativ och civil tjänst.

Några större planer på att byta till eldrift i utryckningsbilarna finns inte, enligt polisen. Istället köptes bensin- och dieseldrivna Volvobilar in.

”Det finns krav på lastvikt och räckvidd som innebär att elbilar inte blev aktuella i Polismyndighetens upphandling av bilar. En av de biltyper som köpts och som är försedda med dieselmotor, kan tankas med HVO som är ett förnybart drivmedel”, uppger polisens presstjänst för Vi Bilägare.

Något specifikt krav på att tanka HVO istället för vanlig, fossil diesel finns dock inte. Prisskillnaden för att tanka HVO är numera rekordstor.

”Varje region budgeterar för drivmedelskonstnader och vi har inte nationellt någon statistik över vad som tankas”, uppger polisen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (30)

  • 8 oktober 2022 J.L skrev: Det förekommer…
  • 8 oktober 2022 Pi skrev: A.L - fast…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.