Nästa artikel
Förslag på skärpta vinterdäckskrav
Nyheter

Förslag på skärpta vinterdäckskrav

Publicerad 16 mars 2018 (uppdaterad 16 mars 2018)
Lagändring ska göra att lastbilar och bussar inte får ha några andra sorters däck än vinterdäck mellan december och mars.
Idag säger reglerna att tunga fordon över 3,5 ton enbart behöver vinterdäck på de drivande axlarna mellan 1 december till 31 mars. Men regeringen vill ändra i trafikförordningen till att det ska vara krav på vinterdäck på alla fordonets hjul, samt eventuella släp.
– Vi har under vintern sett att tunga fordon ofta är inblandade i olyckor, ibland med väldigt allvarliga konsekvenser. Det är inte acceptabelt. Vid vinterväglag ska samtliga hjul ha godkända vinterdäck, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Han tror att om lagändringen går igenom så kan det hjälpa till att jämna ut villkoren mellan svenska och utländska åkerier.
– Vi vet att många svenska åkerier använder vinterdäck på alla hjul redan i dag. Kraven kommer självklart att gälla även för utländska fordon. Det handlar om schysst konkurrens och trafiksäkerhet. Vi ska ha ordning och reda på de svenska vägarna. Därför går jag nu vidare med förslaget om att skärpa kraven, säger Tomas Eneroth.  

Diskutera: Vad tycker du om förslaget på nytt vinterdäckskrav?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-03-16 11:42
lsoderlund

Säkert jättebra, men detta betyder att även utländska dragblilar måste ha godkända vinterdäck. Säkert bra på papperet, men hur skall det hela övervakas? Känns som om polisen, som är den myndighet som ansvarar för dessa typer av kontroller inte ens hinner lösa grova våldsbrott inte kommer att prioritera detta.

#2 • Uppdaterat: 2018-03-16 13:28
Rallykalle73

När det gäller utländska dragbilar - som av någon ofattbar anledning tar över hela vår transportindustri! - ska dessa kontrolleras direkt vid avfart från färjorna. Inte godkända däck = nästa färja tillbaka. Samtidigt ska samtliga chaufförer alkoholtestas!

Detta är precis som jag också vill att det skall vara. Bor i Helsingborg och ser nog fler utländska bilar än svenska.

#3 • Uppdaterat: 2018-03-16 14:45
Terriern

Håller helt med såväl ’Volvo’ som ’Rallykalle’.
Däcken är enda kontaktytan med underlaget, oavsett underlag.
Och om kontrollen sker INNAN fordonen kör ut på Sveriges vägar, lär det knappast missgynna svenska åkare.

#4 • Uppdaterat: 2018-03-16 15:21
keoh

Samtidigt borde det vara otillåtet med vinterdäck på sommaren. Annars kommer de att åka med dessa hela året och problemet flyttas till sommaren.

#5 • Uppdaterat: 2018-03-16 16:12
Focus

Har de utländska lastbilsförarna fått vända tillbaka ett par gånger i svensk hamn kommer det nog att ordna sig. De har kört tillräckligt nu med etiopiska vinterdäck (Sommardäck som man kan spegla sig där det skulle vara mönster) och av den anledningen kört av vägarna i bästa fall, i sämsta fall orsakat person- och materialskador. Dessutom har de ställt sig på tvären när det varit minsta stigning. Stigningar som Barnarpsbackarna har varit oöverstigliga hinder och ställt till kaos så fort snön kommit . Någon har tydligen tänkt till.

#6 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Bron, Focus, Bron! Det måste finnas poliser på vägarna! Önskvärt vore att vid varje tillfälle dessa lastbilar förorsakar trafikstörningar skall polis och/eller personal från trafikverket ut och dokumentera däckutrustning mm. Har man inte föreskriven utrustning ska fordonen klampas och endast få lämna platsen med bärgare. Därtill böter på 50-100000 kr. I övrigt borde fordon typ EU- ekipage förbjudas att trafikera vid halt väglag. Tvåaxliga dragbilar med kort axelavstånd är rena pesten vid halka.

#7 • Uppdaterat: 2018-03-16 16:33
pinjong

Det borde väl inte vara omöjligt att för stickprov ta fram en tjock glasskiva som tunga fordon kan köra över vid färjor och Öresundsbron. Under skivan kan man tänka sig någon slags optisk avläsare som klarar att indikera felaktig mönstertyp eller dåligt mönsterdjup. Icke godkända fordon blir kvar bakom sänkt bom tills personal kontrollerat ytterligare.

#8 • Uppdaterat: 2018-03-16 16:41
systembolaget

Det var fan på tiden Tomas, se nu till att det börjar gälla redan kommande vinter, så det inte hamnar i nån jäkla 5 års utredning, och precis som rallykalle 73 säger, utländska åkare med ej godkända däck, åk hem med vändande färja.

#9 • Uppdaterat: 2018-03-16 18:41
Lawett

Risken att många kommer att köra med vinterdäck på sommaren är nog inte särskilt stor. Dels är det inte lika farligt som tvärtom, dels märker de snart att det blir väldigt dyrt eftersom vinterdäcken slits snabbare i värmen.

#a • Uppdaterat: 2018-03-16 19:21
PREVIA

Kommer verkligen lilla Sverige få bestämma detta utan att fråga EU först, EU som vill ha fri rörlighet av våra tillhörigheter och pengarna. Tullen får inte ens titta in i en bil utan alvarlig misstanke om smuggling av alvarlig art.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.