Nästa artikel
Förslag: Egna P-platser för bilpooler
Nyheter

Förslag: Egna P-platser för bilpooler

Publicerad 22 mars 2017
för att främja bildelningen föreslås att fordon som delas av många ska få reserverade p-platser.
De som delar på bil ska få tillgång till reserverade parkeringsplatser.
Regeringen har tillsatt en utredning i cirkulär ekonomi med syfte att få ett mer resurseffektivt och miljövänligt samhälle.

En av idéerna som utredarna har kommit på och som de publicerar i en debattartikel på Dagens Nyheter, är att öka tillgängligheten för bilpooler och på så sätt få fler att intressera sig för transportsättet. Detta ska göras genom att kommuner ska kunna avsätta gatumark där enbart bilar som delas av flera får stå, ungefär som dagens handikapparkeringar som enbart är till för rörelsehindrade.

Enligt utredningen står en bil stilla mer än 90 procent av tiden och en bilpoolsbil skulle kunna ersätta sex vanliga bilar. Vinsterna med införandet av speciella bildelningsparkeringsplatser är plats för fler bostäder och att utsläppen blir lägre. 
 
Diskutera: Tycker du att kommuner ska få rätt att avsätta parkeringsplatser för bilpooler?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-03-22 12:39
Meganmannen

Kommer det byggas bostäder på gatumark som tidigare varit bilparkering?
Det är rätt dyrt och bökigt att äga en bil och parkera i en storstad. En del har inte råd att åka bil fastän de skulle vilja ha denna möjlighet. Fler bilpolsbilar kan medföra att även de med begränsad ekonomi får råd. Ett mer jämlikt samhälle är säkert bra men på vilket sätt minskar en större tillgängliget till bilåkande utsläppen?

#2 • Uppdaterat: 2017-03-22 15:33
LennartJ

Har lite svårt att förstå nyttan med speciella parkeringsplatser. Varför inte en ”nationell boendeparkering”. Betalas av bilpoolen och gäller i hela landet. Bilarna får sedan parkeras på alla gator skyltade med ”Boendeparkering”. Ger då en betydligt bättre tillgänglighet för användarna, ingen extra kostnad för samhället.

#3 • Uppdaterat: 2017-03-22 15:43
Mattse

Finns det några regler för hur en bilpool måste drivas? Kan tänka mig att det annars kommer att dyka upp ett helt gäng nya suspekta och slutna bilpooler där ingen mer än själva bilägaren är medlem och vars syfte enbart är att få tillgång till dessa parkeringsplatser.

#4 • Uppdaterat: 2017-03-23 10:37
LeifV

Konstigt förslag. Här i Sthlm finns redan reserverade platser för bilpooler.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.