Nästa artikel
Förslag: Bara utsläppsfria bilar i Tyskland 2030
Nyheter

Förslag: Bara utsläppsfria bilar i Tyskland 2030

Publicerad 15 juni 2016
Tysk minister har föreslagit säljstopp på förbränningsmotorer från och med 2030.
Ekonomiminister vill förbjuda försäljning av förbränningsmotorer för att få bukt med utsläppsproblemen.
Tyskland har åtagit sig att minska koldioxidutsläppen med upp till 95 procent år 2050, men man ligger redan efter i tidsschemat. Därför föreslår ekonomiministern Rainer Baake nya regler som skulle innebära ett förbud mot att sälja bilar med förbränningsmotorer år 2030.

– Det har inte skett några minskningar i CO2-utsläpp alls sedan 1990 i transportsektorn. Vi har inga lösningar för lastbilsutsläpp men vi har en lösning för personbilar, säger Baake till Automotive News.

För att underlätta övergången till utsläppsfria bilar arbetar tyska myndigheter med att ta fram ekonomiska sporrar för köpare av eldrivna fordon. De som överväger hybridteknik ska också kunna få pengabidrag.

De styrande i Tyskland hoppas att åtgärderna ska öka antalet eldrivna bilar i landet från dagens 13 000 till en miljon lagom till år 2020.
 
Diskutera: Vad tycker du om förslaget att förbjuda försäljning av förbränningsmotorer?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-06-15 10:21
Styggavargen

Bra initiativ, men det är lite för långt fram.. omställningen måste ske snabbare. Ett steg skulle kunna vara att år 2020 förbjuda tillverkning av bilar som släpper ut mer än tex 100 g/km (CO2) enligt körcykel. Redan nu skulle fler hybridbils modeller tas fram och redan nu måste folk sluta köpa SUV och 4WD/AWD. En mellan period skulle kunna börja nu med hybridbilar som kan köras 5-10 mil så att 98% av resorna sker fosilfritt.

#2 • Uppdaterat: 2016-06-15 11:04
Hackenbush

Då bör man väl förbjuda allt med förbränningsmotorer som
traktorer, gräsklippare, motorsågar, elverk, motorcyklar ja allt som det sitter en förbränningsmotor på.

#3 • Uppdaterat: 2016-06-15 12:01
Styggavargen

milkylainen, vi måste börja någonstans. Själv tänker jag slänga upp solceller på taket nästa år. Grannen har jag redan hjälp få upp en mindre anläggning. Bilarna måste bli effektivare och energisnålare, det kan jag inte säga emot. Tyvärr har utvecklingen gått åt fel håll med SUV modeller och 4WD/AWD som ökar behovet av energi. Många är emot kärnkraften, men jag tror nog att vi måste acceptera att vi måste öka andelen elproducenter som inte skapar koldioxid utsläpp och får kanske acceptera att vi får någon form av annat avfall som vi på sikt måste ta hand om. Utsläppen måste ned, det är nog alla överens om...men när det kommer till frågan hur så finns det nog väldigt många förslag. Oavsett, vi måste minska vårt energibehov så länge vi inte kan skapa 100% förnyelsebar energi med noll utsläpp eller påverkan på vårt jordklot. Överbefolkningen är också antagligen det största problemet. Många problem, få lösningar....

#4 • Uppdaterat: 2016-06-15 12:06
trasten

Överbefolkningen kommer att lösas tackvare överanvändandet av antibiotika. MRSA är inte att leka med. Ytterligare en sak vi människor fuckat upp!

#5 • Uppdaterat: 2016-06-15 13:07
Grosser

Sunt förslag från den tyska ministern. Ett steg i rätt riktning med ett tydligt mål och långsiktighet för att ställa om.

#6 • Uppdaterat: 2016-06-15 14:35
trasten

Nu är nog MRSA mer ett internationellt problem. Överutskrivning av antibiotika tillika användning i förebyggande syfte hos djur kommer nog först att drabba folk i tredje världen. Men förr eller senare kommer problemet hit.

#7 • Uppdaterat: 2016-06-15 16:33
hultarn

Det blir en massa elbilar som laddas med elkraft från kolkraftverk, vilka matas med kol från Kina....
Med andra ord: fossildrivna bilar. Igen.

#8 • Uppdaterat: 2016-06-15 18:06
PREVIA

Redan 2020 kan solel vara billigare att än el från kolkraftverk i länder som har största utsläppen vilket gör att kolet fasas ut. http://www.va.se/nyheter/2016/03/31/solenergi-ar-snart-billigare-an-kolenergi-i-indien/
http://news.vattenfall.com/sv/article/solenergi-det-billigaste-energislaget-2025p
Vill man skaffa egen elproduktion så är den här sidan kanske en av de bästa.
http://bengtsvillablogg.info

#9 • Uppdaterat: 2016-06-16 09:29
Styggavargen

milkylainen, energibehovet behöver bara minska tills dess vi kan framställa 100% ren energi utan utsläpp. Min ståndpunkt är att vi måste i mycket större utsträckning ta hänsyn till miljön eftersom vi blir fler på jorden och alla vill förbruka mer energi för att uppnå välstånd. Energi och rikedom hänger väldigt tätt ihop, utan energi ingen rikedom (tex Afrika). Att vi år 2016 tillverkar SUV och allt fler bilar med 4WD/AWD är för mig en gåta, det borde vara tvärtom att bilarna skulle behöva minska sitt energibehov... inte öka! Sol, vatten och vind är en bra början till framtidens energi. Sedan tror jag snart vi kommer att uppfinna något med låg risk med få nackdelar som kan ge oss nästan oändlig energi. Framtiden hänger på att lösa energifrågan och överbefolkningen.

#a • Uppdaterat: 2016-06-16 11:47
Ole McRyder

I Sverige BEHÖVS INGET FÖRBUD mot FÖRSÄLJNING av fordon med förbrännings-motorer. Våra politiker har redan bestämt att Sveriges fordonsflotta ska drivas FOSSILFRITT och landet ska vara KOLDIOXIDNEUTRALT år 2030. Det är redan bestämt. Fråga "din" riksdagsledamot !
Att fordonen ska drivas med fossilfria drivmedel betyder att det inte blir tillåtet att sälja bensin och diesel från ett visst datum.
Att Sverige ska vara koldioxidneutralt betyder att vi inte får släppa ut mer koldioxid än vad våra skogar och övriga växter kan ta upp och omvandla till syre. Alternativet är att vi kan samla upp överskottet av koldioxid och "frysa ner" och spara i gamla gruvor och på havets botten eller vad forskarna nu drömmer om, men ingen fungerande lösning finns ännu.
Varje intelligent person kan själv bedöma när det inte är någon bra idé längre att köpa ett nytt fordon som drivs med bensin eller diesel. Inte ens etanolbränslet E85 är ju fossilfritt. Det innehåller ju 15% bensin normalt och 25% bensin på vintern. Ännu finns ju inga bilar att köpa, som kan köras på 100% ren etanol. Elbilar som laddas med elström från "rena" kraftverk (från sol, vind och vattenkraft) och bränslecellsbilar kan man använda. Även hybridbilar kan man köra några kilometer på batteridrift med avstängd "fossilmotor", dock INTE Toyotas hybridbilar utan laddsladd. Dessa använder ju bensinmototorn för att ladda batterierna. (Märkligt att de har varit skattefria).
Så NU är det DAGS att SKAFFA DIN DRÖMBIL. Du har TRETTON och ETT HALVT ÅR på dig att KÖRA DEN och TANKA DEN.
Men 2030-01-01 (Om 13 år 6 månader 15 dagar) måste du PARKERA den FÖR ALLTID.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.