Nästa artikel
Forskare: Rätt att slopa reduktionsplikten
Nyheter

Forskare: Rätt att slopa reduktionsplikten

Publicerad 30 november 2022 (uppdaterad 25 augusti 2023)
Den omdebatterade reduktionsplikten ska pausas. Rätt beslut, säger forskaren Stefan Wirsenius till DN.

Partierna bakom Tidöavtalet har fått svidande kritik för sin ambition att sänka reduktionsplikten för fossila bränslen till ett EU-minimum, senast till år 2024.

Men i en intervju med DN ger forskaren Stefan Wirsenius regeringen rätt i sin fastställda bränslepolitik. Han stödjer sig mot en studie publicerad i Nature, som även stöds av flera andra forskare på området.

De omfattande klimatsatsningar som EU vill genomföra kommer kräva en kraftigt ökad förbrukning av bioenergi. För att klara det kommer samhället tvingas upplåta åkermark för odlingar som senare ska omvandlas till biobränsle, inte mat.

”Minskar utsläppen på pappret”

Genom det finns risken att landets livsmedelsproduktion minskar och att det sätter oss i en sårbar situation. Risken finns då att vårt beroende av att importera mat ökar.

Forskarna spår också att naturen får sämre egenskaper att binda kol, att den biologiska mångfalden i sådant fall skulle riskera att rubbas. Kritiken har även lyfts tidigare, men också tillbakavisats, bland annat av företrädare i biobränslebranschen och organisationen Svebio.

– På pappret minskar alltså EU sina utsläpp genom att flytta dem utomlands. Det är ett varnande exempel på hur ineffektiv klimatpolitiken blir när man väljer att inte beakta dess samlade, globala effekter, säger Stefan Wirsenius till DN.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 30 november 2022 Klimatförändringarna är på…
  • 30 november 2022 DU har rätt, metan är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.