Nästa artikel
Forskare lurar självkörande bilar med vanlig skrivare
Nyheter

Forskare lurar självkörande bilar med vanlig skrivare

Publicerad 7 augusti 2017
Forskare vid University of Washington har kommit på flera metoder att lura självkörande bilar med hjälp av en vanlig skrivare.
Forskarna har studerat de algoritmer som bilarna använder för att tolka trafikskyltar och har då kommit på flera enkla metoder som kan få bilarna att göra allvarliga fel i trafiken. En metod är att skriva ut en manipulerad variant av skylten, som för en vanlig förare bara ser ut som en något sliten skylt, vilket kan lura den självkörande mjukvaran att till exempel en påbudsskylt om högersväng kan tolkas som en hastighetsbegränsningsskylt. 

En annan metod är att sätta små lappar på skylten vilket lurar bilen på ett liknande sätt, i försöken lyckades forskarna övertyga de självkörande bilarna att en stoppskylt var en hastighetsbegränsning. Lapparna kan enkelt kamofleras så att de ser ut som gatukonst eller mild vandalism. Konsekvenserna skulle förstås kunna bli svåra om en bil väljer att höja hastigheten i stället för att stanna.

Forskarna menar att problem är lösbara, bland annat genom att lära bilarna att förstå kontext; om bilen vet att hastighetsskyltar inte står i korsningar kan den enkelt ignorera informationen. Bättre samarbete mellan de olika tekniker som används som 'ögon' för bilarna kan också förebygga problemet.

Diskutera: Skulle du lita på en självkörande bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-08-07 09:52
keoh

Aldrig!

#2 • Uppdaterat: 2017-08-07 10:05
Reverend Benny

"Forskarna menar att problem är lösbara".
Underbar kommentar. Ingen som funderat på att smarta bilar även är uppkopplade alt. har kartor som är uppdaterade där det finns mkt information.
"jo men visst, hur blir det med temporära stoppskyltar vid ett vägarbete då"?
Sannolikheten att en stoppskylt vid ett vägarbete sabboteras är nog mindre, men även där så måste ju arbeten som utförs rapporteras in och allmänheten/smarta bilar informeras.

#3 • Uppdaterat: 2017-08-07 10:22
LeifV

Om självkörande bilar skall fungera på riktigt krävs mer än billig ogenomtänkt kina-teknik... t ex att varje skylt signalerar med redundans (dvs dubbla signaler på olika vis). Kanske någon transponder, eller någon annan lösning som t ex utesluter väderkänslighet eller annan yttre påverkan.

Liknande metoder används för trafikljus som sänder signaler till bilen, inte bara nuvarande status, utan även kommande.

#4 • Uppdaterat: 2017-08-07 10:42
Eric Downing

Först när domstolarna utdömer straff till biltillverkarna vid olyckor och biltillverkarna accepterar dem när de självkörande bilarna orsakar olyckor kan jag överväga att använda en sådan bil. Men inte förr.

#5 • Uppdaterat: 2017-08-07 11:12
Schuckert

Och nu sätter sig samtliga biltillverkare ner och försök lösa det här problemet på sitt alldeles egna sätt. Ett problem bland många andra som skall ge exakt en (1) lösning. Precis som hur varje fordon skall bete sig i trafiken. Man har exakt en (1) lösning att komma fram till. Fordonet skall bete sig på ett (1) förutbestämt sätt utefter trafikreglerna.
Hur fungerar samarbetet mellan biltillverkarna? Det känns instinktivt som att vi har med ett enormt resursslöseri att göra.

#6 • Uppdaterat: 2017-08-07 12:38
mw73

Varför ska bilar vara självkörande?

#7 • Uppdaterat: 2017-08-07 13:19
L. Mäkinen

Samarbetar biltillverkarna får de bara skit för det och så tvingas de betala böter för kartellbildning.

Självkörande bilar är bra för miljön. Det går åt färre bilar för samma transportbehov eftersom bilen inte behöver stå parkerad bara för att en individ har råkat nå sitt mål. Dessutom kan man slippa en del olyckor om bilarna håller vettiga avstånd från varandra och även ge varandra information om att hinder dykt upp.
Man kan ha parkerings/laddplatser en bit från där folk bor och låta bilen åka och ladda sig själv när så behövs precis som gräsklipparen gör.

#8 • Uppdaterat: 2017-08-07 14:23
Klarsynt

Nej, jag vare sig litar på eller önskar självkörande bilar. Och som bilfantast så uppskattar jag ord som "körglädje", till skillnad från många andra som helt verkar vilja döda konceptet. Frågan är hur många liv som måste sättas till innan de fått det här projektet i hamn. Men det är klart: Det är vanliga människors liv och inte bilmogulernas.

.

#9 • Uppdaterat: 2017-08-07 14:24
FXX

Får lite såna där vibbar från filmen med Bruce Willis där man lurar flygplanet att tro att det är högre upp i luften än vad det är i verkligheten. https://www.youtube.com/watch?v=QkCQ_-Id8zI

#a • Uppdaterat: 2017-08-07 15:12
L. Mäkinen

Jag säger inte att det är lätt, men jag kan utan svårigheter förstå anledningen att man vill åstadkomma det. Tänk vilken extra mobilitet det skulle kunna innebära för personer med nedsatt syn eller andra handikapp om de kunde få ta sig dit de vill utan att bråka om färdtjänst och kommungränser.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.