Nästa artikel
Forskare: Höj skatten för bilister
Nyheter

Forskare: Höj skatten för bilister

Publicerad 12 december 2012 (uppdaterad 12 december 2012)
Bilanvändningen måste minska och på kort sikt bör politikerna höja skatten för bilister, skriver två forskare i en debattartikel.

Om klimatförändringen ska kunna bromsas måste politikerna ta krafttag mot bilismen, det skriver professorerna Tommy Gärling och Margareta Friman på Svenska Dagbladets debattsida.

Enligt forskarna är samhället tvunget att organiseras om för att minska beroendet av bilen vid transporter till arbetet, affären, olika typer av service och fritidsaktiviteter. Men det räcker inte – på kort sikt måste också skatten för bilister höjas.

"Höjd skatt är en nödvändig politisk åtgärd. Det blir inte dyrare för bilanvändare om åtgärden har den avsedda effekten – att minska bilanvändningen. Att det är möjligt visar forskning – ett budskap som politiker tydligare bör förmedla", skriver forskarna.

Diskutera: Är skattehöjningar för bilister lösningen på miljöproblemet?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-12-12 12:40
Leif Larsson (ej verifierad)

Med de tankegångarna som de professorerna har, så skulle skatten på allt höjas. Det är genom konsumtion som resurserna tär på miljön. Varför skall alltid bilägarna drabbas, det kostar nog med bränsle och skatter.

#2 • Uppdaterat: 2012-12-12 13:10
JOCA_1

Det nämns inte i artikeln (alltså från de själva) att de är medlemmar av Miljöpartiet och att detta med att de undertecknar med professorer egentligen inte har med trafik att göra. Den ena är psykolog och den andra vet inte.
Så mycket är deras åsikt värd - alltså ingenting.

#3 • Uppdaterat: 2012-12-12 13:20
hultarn

Javisst, jag kan hålla med dem.

Det vore väldigt skönt att ha allt nära där man bor.

Men, när butikerna försvinner och arbetsplatserna läggs ner - är det bilisternas fel?

Dessa flumbullar lever i sin egen lilla bubbla, dags att de vaknar till!

Kan tilläggas att Friman undervisar i konsumentpsykologi, marknadsföring, social- och gruppsykologi, kognitivpsykologi, kvantitativmetod - vad har det med bilism att göra?

#4 • Uppdaterat: 2012-12-12 13:52
tjabo44

Det vore för övrigt klädsamt om dessa forskare nån gång ville precisera "bilismen". Såvitt jag vet står lastbils-"bilismen" för den övervägande delen av utstäppen av koldioxid, men det är alltid privatbilismen får klä skott. Privatbilismens utsläpp har minskat betydligt under de senaste åren medan lastbilarnas utsläpp stått still eller ökat.

#5 • Uppdaterat: 2012-12-12 16:26
S-E S

1. Höj skatten på mat så får folk en hälsosammare vikt samtidigt som vi behöver mindre odlingsarealer och därmed vinner miljön.
2. Stoppa alla onödiga forskningsprojekt rörande självklarheter så sparas mycket papper och därmed får vi mera skog som kan ta upp koldioxid.
3. Att höja skatten för bilismen ger samma effekt som pkt. 1 ovan, dvs folk snålar på maten för att ha råd med bilen, men det kunde inte en inskränkt miljöforskarhjärna räkna ut eller hur? Alltså: höjd bilskatt ger ingen annan effekt än minskade odlingsarealer!

Bort med rödljusen, vägbular och motorstarka bilar så kanske det hjälper något. Att ta tåget till en miljövänlig camping tror jag inte på.

#6 • Uppdaterat: 2012-12-12 16:43
Jozzi

"Det blir inte dyrare med höjd skatt eftersom bilanvändningen då minskar."

Jaså, avstånden mellan olika platser kommer att minska om man höjer skatten?
Hur, skulle jag vilja veta. Det får de lärda herrarna professorer hemskt gärna utveckla lite närmare för oss okunniga.

#7 • Uppdaterat: 2012-12-12 17:34
Hackenbush

De har suttit halvfulla nån kväll och kommit på denna geniala idé, det är bara det att de som vanligt när det gäller forskare inte tänkt "hela vägen"
Orsak och verkan finns inte i deras tänkande

#8 • Uppdaterat: 2012-12-12 17:59
Leif R

Sverige har en mycket blygsam del av koldioxidutsläpp per capita, varför ska ALLTID vi vara föregångsland med allehanda påslag för redan konkurrensutsatta inhemska företag och därtill ytterligare straffbeskatta bilismen?

#9 • Uppdaterat: 2012-12-12 19:07
S.Sörensen

Ett enkelt svar på frågan:Nej!
Tyvärr så förekommer det flummiga funderingar av alla dess slag i media,
detta är ännu ett i raden.
Beskatta ihjäl individen samt företagandet så kan vi stoltsera med det "grönaste" landet i EU. Neanderthalarna var nog smartare än gemene
svenk. Varför man i detta land gillar denna typ av självmord är för mig en gåta.

#a • Uppdaterat: 2012-12-12 20:07
JorgenE

Det mörkläggs totalt på debattsidan att båda artikelförfattarna är med i miljöpartiets riksdagsgrupp! Istället ståtar de med sina yrkestitlar som "psykolog" för att ge sken att denna vansinneside kommer från de "bildade"..
Snacka om försök till dold manipulation från MP-stollarna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.