Nästa artikel
"Ford säljer Volvo till Kina"
NYA UPPGIFTER:

"Ford säljer Volvo till Kina"

Publicerad 13 januari 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Spekulationerna har flödat i månader. Men nu kan en affär vara nära. Enligt uppgift väljer Ford att sälja Volvo till ett kinesiskt företag.
Det är Expressen som rapporterar om Fords planer att sälja Volvo till ett kinesiskt företag. Expressen hänvisar till en "mycket välunderrättad källa i bilbranschen" och konstaterar även att Ford-chefen Alan Mulally har medgett att det finns ett bud på Volvo.

Enligt Expressen vill Alan Mullaly inte kommentera affären mer än så. Men enligt uppgifter till tidningen kan en affär vara klar om två veckor.

Det ska redan nu vara helt klart att det kinesiska företaget(som inte nämns vid namn) blir majoritetsägare och att Ford endast behåller små intressen i Volvo. Nu ska det endast återstå detaljer innan en affär är klar.

"Förälskat mig i Volvo"
Volvo-chefen Stephen Odells framtid i företaget är oviss. Får biltillverkaren en ny ägare kan Volvo-chefen få lämna sitt jobb.

Men Odell hoppas på en fortsättning.

- Jag har kommit att förälska mig i Volvo men om det blir en försäljning vet jag inte om jag stannar kvar. Det är en fråga för den nye ägaren då, om de vill att jag är kvar. Men Volvo har mycket bra bilar på gång och en mycket stor potential, säger Stephen Odell till Expressen.

Regeringen ska bli informerad
Den svenska regeringen för samtal med både Ford och General Motors om Volvos och Saabs framtid. Och statssekreterare Jöran Hägglund kommenterar en försäljning så här:

- Om det sker så är vi lovade att få information direkt. Det är viktigt om vi ska ställa upp och ge garantier för lån, säger Jöran Hägglund och fortsätter:

- Men vi har inte fått några besked om att det är en försäljning på gång.

Återstår att se om Volvo blir kinesiskt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-01-13 11:00
Saabnisse (ej verifierad)

Usch! Obehagliga rykten.

#2 • Uppdaterat: 2009-01-13 11:51
viking (ej verifierad)

tragiskt

#3 • Uppdaterat: 2009-01-13 12:16
Gunnar (ej verifierad)

Det står visst nått i den heliga skriften om att "de gula skall ta över...." Stackars all som tror på den boken..

#4 • Uppdaterat: 2009-01-13 12:42
Lindell (ej verifierad)

Om fyra miljoner svenskar investerar 12500Skr var så har vi 50 miljarder, ifall det nu är samma pengar de vill ha tillbaka som de gav för det.

#5 • Uppdaterat: 2009-01-13 13:00
Yang (ej verifierad)

Kinesisk bilindustri behöver etablerade märken, de behöver know how vad gäller säkerhetstänkande, de behöver förstå hur den västerländska bilfilosofin ser ut, hur västerländska kunder tänker och vilka behov kuder i väst har. Allt detta kan de få genom förvärv av etablerade tillverkare, som t.ex. Volvo. Orsaken att de inte lyckats på den västerländska marknaden är just bristen på kunskap om vad som är viktigt för västerlänningar. I Kina tänker man annorlunda och gör på annat sätt än vi är vana vid. Därför tror jag att vi kommer att se ett antal kinesiska märkesuppköp inom en relativt nära framtid.

#6 • Uppdaterat: 2009-01-13 15:27
Tobbe (ej verifierad)

Beklagligt att de bara går ner för den fina biltilverkaren Volvo. Först sänker dom sig till amerikansk kvalitet och nu är dom ända nere i botten med "Made in China"

#7 • Uppdaterat: 2009-01-13 15:50
Arne Lövquist (ej verifierad)

Då jag var i Kina hösten 2005, så såg jag en kinesisk kopia av en S80. Priset på den var bara en tredjedel av vad originalet var. Enda äkta Volvon jag såg var en ny S 60. Det var dagen innan vi åkte hem. Någon Saab såg jag aldrig. Då förstår jag hur små Volvo och Saab egentligen är. Jag tror att ska Volvo och Saab ha en chans att överleva så får vi hoppas på att någon Kinesisk biltillverkare eller Koreanska Hyundai köper upp dem. Det torde knappast bli så många bilfabrikanter kvar i världen hädanefter. Kanske det kan bli något positivt av detta, att bilproducenterna äntligen inser att de måste satsa på mindre och bränslesnålare bilar. Även de amerikanska biltillverkarna kommer nog att måsta tänka om, ifall de vill överleva.

#8 • Uppdaterat: 2009-01-13 21:02
Saabnisse (ej verifierad)

Jag skriver som i början!
Usch!

#9 • Uppdaterat: 2009-01-13 21:16
Johan (ej verifierad)

Visst är det trist att verksamheten kanske flyttar men Made In China är nog inte dumt..Kvalite för billig peng det kan man ju inte säga om svensk industri. Sorry jag är bitter fick gå från underleverantör häromdagen.Men tänk lite innan ni skriver illa om Asien vi är kvar i stenåldern här i sverige med våran industri.

#a • Uppdaterat: 2009-01-14 09:29
K-G (ej verifierad)

Kinas mest olyckliga man../svar ,no fjong
Sveriges olyckliga land../ no car

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.