Nästa artikel
Förbud mot mobiltelefon på väg
Nyheter

Förbud mot mobiltelefon på väg

Publicerad 30 januari 2013 (uppdaterad 31 januari 2013)
Snart kan mobilen förbjudas bakom ratten. Socialdemokraterna har lämnat in en motion som alla oppositionspartier ställer sig bakom.

Frågan huruvida man ska få använda telefonen vid bilkörning eller inte har varit på tapeten tidigare. Våren 2012 såg det ut som att det inte skulle bli något förbud i Sverige. Statens Väg- och Transportforskningsinstitut (VTI) hade då kommit fram till att information och incitament i stället var en bättre lösning på problemen.

Nu har dock Socialdemokraterna lämnat in en motion till riksdagen om ”lagstiftning med förbud mot användning av kommunikationsteknik som tar betydande uppmärksamhet från bilkörning och därmed hotar trafiksäkerheten.”

Socialdemokraterna kritiserar VTI:s slutsats, som regeringen följt, och hänvisar i stället till situationen i Kalifornien i USA där dödsolyckorna i trafiken minskat med totalt 22 procent sedan ett förbud infördes 2008.

Partiet skriver att vissa former av kommunikation är helt olämplig vid bilkörning, så som att skicka sms eller bläddra i sin mobiltelefons telefonbok, och måste motverkas med förbud.

Socialdemokraterna håller till viss del med regeringen om att ett förbud kan bli aningen tandlöst eftersom det är svårt att kontrollera om bilförare använder telefonen, men tror ändå på förbudets normativa verkan. Ett förbud mot till exempel sms skulle i längden förmodligen leda till ett ökat trafiksäkerhetsmedvetande och färre olyckor, tror partiet.

Förbudet måste dock utformas på ett sätt som stimulerar teknikutveckling, till exempel så att sms ska kunna tas emot och läsas upp högt för föraren då trafiksituationen är lämplig, anser de.

Alla oppositionspartier, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna stödjer Socialdemokraternas förslag och därför betraktas sannolikheten som hög att förslaget går igenom.

Diskutera: Tycker du att mobiltelefon i bil ska förbjudas eller inte?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-01-30 12:59
Hackenbush

Bra jobbat S (applåderar och ler)

#2 • Uppdaterat: 2013-01-30 13:51
FZR600R

Hur ställer man sig till övrig IT som t.ex. GPS? Jag anser att när man kör skall man köra men lagen rår inte på grundproblemet som är att bilarna håller på att förvandlas till rullande mediacenter.

Inbyggda system kan vara lika distraherande och de är ännu farligare just eftersom de är inbyggda och därmed legitimerar användandet i folks medvetande.

#3 • Uppdaterat: 2013-01-30 14:06
KaptenOberkommando

FZR600R: Fördelen med ett sådant här förbud är att du har båda händerna fria hela tiden, för även om du pillar på klimatanläggningen eller stereon så gör du detta under några korta sekunder och sedan har du båda händerna fria igen. Men att sitta med en handhållen mobil i ta mig f-n 30 minuter kan aldrig försvaras. Förbudet kommer givetvis inte alltid att efterlevas av alla, men det är i alla fall en signal som jag är övertygad om kommer att få en märkbar effekt, trots allt. Och inte vill vi väl lira i samma liga som Albanien och Malta i den här frågan?!

#4 • Uppdaterat: 2013-01-30 14:09
matlen

Bra med ett förbud. Se till att det blir rejäla böter för förseelsen, inte bara några hundralappar.

#5 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Egentligen så borde det sunda förnuftet räcka och ett förbud inte behövas, men när vi människor nu är som vi är så är ett förbud välkommet.

För att jämföra med alkohol, alla vet att det inte hör ihop med bilkörning men vissa ska nödvändigtvis kombinera dessa två aktiviteter ändå med ett trafikfarligt beteende som följd...

Förhoppningsvis får förbudet några att tänka efter innan de skickar ett sms bakom ratten...

#6 • Uppdaterat: 2013-01-30 14:52
KaptenOberkommando

Forskning visar att det är lika trafikfarligt att SMS:a som det är att köra med 0,8 till 1 promille ... Jag tycker att det säger en hel del.

#7 • Uppdaterat: 2013-01-30 14:58
Eric H

På tiden, även om det finns mycket annat som distraherar, mammor som pillar med lilla gullebarnet i högerstolen, eller backseatdrivers t ex..
Vi var i lördags inne i stan (inte så ofta..) och nyttjade ett P-hus, 5 vån.
När vi lämnat bilen för at gå ut ur P-huset kommer först en bil vinglandes mellan bilraderna, föraren har luren tätt tryckt till örat samtidigt som han letar plats....
10 sek senare kommer en till, en SUV med rejält vingel... och även den föraren telefånerandes...

#8 • Uppdaterat: 2013-01-30 15:22
Focus

Sent skall syndarna vakna. Tyvärr kommer det att skapa problem som att det blir svårt straffa dem som använder manicken, se bara så många som genom olika knep klarar sig från hastighetsöverträdelse vid plåtskåpen. kolla också hur svårt det är att se in i en bil även under dagsljus

#9 • Uppdaterat: 2013-01-30 15:34
Hackenbush

Människor är ögontjänare det vet vi men det viktiga här är signalen att det inte är tillåtet att feppla med mobilen under körning. Detta kommer säkert att få en stor del att låta bli men inte alla förstås och jag hoppas förstås att polisen ser till att bötfälla de bilister som de ser använda telefonen under körning och att det blir kännbara böter.

#a • Uppdaterat: 2013-01-30 17:11
FZR600R

Jag håller inte med, händerna är viktiga men inte lika viktiga som medvetenheten av trafiksituationen. Håller man i en mobil så minskar den men man kan snabbt få bägge händerna på ratten. Att sitta och glo på en lcd är farligare även om man har bägge händerna på ratten för medvetenheten blir ännu lägre. Studier visar att tiden man lägger på den ökar fast man inte är medveten om det.

Först kanske man tittar 8 sek. på vägen och sedan 2 sek. på skärmen. Efter ett tag är det 7-3 och sedan 6-4. Lägg till detta att folk ibland har svårt att tolka informationen och det är oundvikligt att en del kommer att titta den där lilla extra sekunden på skärmen för att slippa titta igen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.