Nästa artikel
Föräldrar är farligast i skoltrafiken
Nyheter

Föräldrar är farligast i skoltrafiken

Publicerad 15 augusti 2013 (uppdaterad 15 augusti 2013)
Trafiken i närheten av landets skolor blir värre. Farligast för barnen är föräldrarna själva som allt oftare lämnar sina barn med bil.

Försäkringsbolaget If har för sjunde året i rad genomfört en undersökning bland rektorerna vid Sveriges grundskolor. 1 103 rektorer besvarade årets enkät. Resultatet visar att 55 procent av rektorerna anser att trafiksäkerheten i närheten av deras skola är ett växande problem, vilket är en ökning med 10 procent sedan förra året.

– Mest paradoxalt blir det när föräldrar lämnar barnen med bil för att de anser att trafiken är för farlig för deras barn. Vilket gör trafiken ännu farligare, säger Henrik Ask, personskadechef på If.

Rektorerna tycker att det största hotet är skolbarnens föräldrar. 60 procent anser att föräldrar som lämnar sina barn med bil vid skolan utgör den största trafikrisken. Föräldrarna har ofta bråttom och är då inte särskilt uppmärksamma.

Fler än var femte rektor uppger att de varit med om att en trafikrelaterad olycka eller incident har inträffat utanför deras skola. Där det införts en bilfri zon runt skolområdet upplevs trafikmiljön som betydligt säkrare.

– Det är ett jätteproblem med skolmiljön och den bristande trafiksäkerheten. Vi försökte göra något åt det redan för tio år sedan. Men det är ännu värre i dag. Fler tar bilen till skolan nu, säger Bengt Svensson, kommissarie i trafikfrågor på Rikspolisstyrelsen, till Dagens Nyheter.

Diskutera: Vad borde göras för förbättrad trafiksäkerhet vid skolor?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-08-15 09:12
bgl

Med tankte på tidigare artikel om "sämsta förare", hur farligt blir det då när föräldrar kör sina barn till skolan i en BMW?

#2 • Uppdaterat: 2013-08-15 09:20
Leif Larsson (ej verifierad)

När jag gick i skolan, för evigheter sedan. Så gick jag, cyklade och tog bussen.
Hur långt har dagens skolbarn till sin skola?
Är väl olika avstånd i vilken klass man går, kan jag tänka mig.
Hur bekväma är dagens skolbarn?
Att gå någon kilometer bör väl de flesta klara av.
Men numera väljs ju det vilken skola som man vill att barnen skall gå i.
Det är kanske ett av skälen till att de måste bli skjutsade.

#3 • Uppdaterat: 2013-08-15 16:51
Focus

Märkligt! Man tycks vara rädd om sitt eget barn men inte om andras. En bilfri zon kring skolan är nog ett bra system men då kan ju barnet få gå några meter extra och då orkar de kanske inte med skolan.

#4 • Uppdaterat: 2013-08-15 19:03
quattron

Barn behöver frisk luft och motion i de spralliga benen. Jag fattar inte att dagens föräldrar inte fattar detta utan tvunget ska skjutsa ungarna den lilla biten till skolan. (givetvis finns det undantag där det behövs) Så den gamla sanningen gäller, morgon strax efter 8, tom barnstol och en stressad mamma bak ratten ska man hålla sig undan för.

#5 • Uppdaterat: 2013-08-16 07:24
Hackenbush

quattron allt är inte svart eller vitt. Det finns säkert de som bor centralt och de bor kanske så att de inte har tillgång till skolskjuts och istället då för att släppa ut sina små telningar att gå själva där det finns mycket trafik så blir det säkrare att själv köra dem till skolan och inte alltför sällan så skall kanske föräldern vidare till jobbet sedan så att gå till skolan först med barnen och sedan gå hem och hämta bilen och köra till jobbet är ju inte heller så kul kanske.
Förutsättningarna är helt enkelt inte lika för alla.

#6 • Uppdaterat: 2013-08-16 16:11
Focus

Hackenb. Detta skall inte hindra föräldrar att köra försiktigt och vara rädd om andras barn och andra trafikanter. Polisen borde prioritera och verkligen ta tag i detta ofog.

#7 • Uppdaterat: 2013-08-17 09:56
Hackenbush

Focus , det du skriver gäller ju i alla situationer överallt för alla bilister och inte bara för de som skjutsar barn.

#8 • Uppdaterat: 2013-08-17 10:48
Focus

Hackenb: Självklart är det så men nu var det ju tokarna som kör fort vid skolor och liknande som det gäller här.

#9 • Uppdaterat: 2013-08-21 22:49
Pender

Har inget att tillägga. Förutom en undran varför inte såna som quattron skriver lite oftare här. Vore önskvärt om ett sånt här forum fick fler läsare än de som skriver sina egna ändlösa avhandlingar om mest ingenting.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.