Bild
Nästa artikel
En sådan här vill man inte möta på vägen. Förra året ökade olyckorna mellan älgar och fordon med 19 procent.

Fler viltolyckor än vanligt 2016

Nyheter

Förra året rapporterades det in över 58.000 olyckor med vilt. Det är en ökning med över 20 procent jämfört med åren innan.

De senaste fem åren har antalet viltolyckor legat relativt stadigt på mellan 46.000 och 48.000 stycken incidenter per år. Men 2016 hände något. Då rapporterades det nämligen in över 58.064 olyckor med vilt, enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet.

Olyckor med alla djurtyper ökar och rådjur är vanligast. Förra året mottogs 44.456 anmälningar av kollisioner med rådjur. Det är en ökning med 22 procent jämfört med 2015. Antalet älgolyckor ökade med 19 procent, från 4.904 till 5.846. Dessutom fördubblades antalet olyckor med rovdjur.

– Ökningen beror med stor sannolikhet på att vi just nu har stora viltstammar på grund av att vi i flera års följd haft milda vintrar. Detta har gjort att fler djur har överlevt vintrarna, säger Niclas Dahl på Älgskadefondsföreningen.

Älg är den farligaste djurtypen att krocka med för de som färdas i bilen. Detta på grund av de långa benen som gör att djuret vid en kollision faller mot vindrutan och kan tränga in kupén eller trycka ner taket. Krockar med vildsvin är dyrast att reparera, eftersom de är så kompakta och orsakar stora skador på bilens front och motor. I genomsnitt kostar det 40.000 kronor att reparera en skada orsakad av vildsvin, enligt siffror från försäkringsbolaget If.
 
Diskutera: Vad tror du att ökningen av viltolyckor kan bero på?
 

Kommentarer

#1
2017-01-11 16:13

Genom att se till att det finns minst 50 m slyfri yta på varje sida av vägen hade viltolyckorna kunnat minskat avsevärt.
Som det nu är låter man vegetationen gå ända ut mot vägrenen på många vägar utan viltstängsel och då finns det inte en chans att upptäcka viltet i tid!
Sedan vore det ju betydligt vettigare att decimera vildsvinen än vargarna.

#2
2017-01-11 16:32

Fast en varg är väl inte dummare än att den tar det som förbrukar minst energi - får.

#3
2017-01-11 17:32

Tänk om man kunde få in viltet live i Pokemon Live, då skulle olyckorna minska...
Njää, lite på skämt, men lite på allvar... Nisse har en stor poäng, att det borde röjas mer i vägkanten. Sedan är det ju så att även antalet bilar ökar så troligen har antalet fordonskilometer ökat som gör att ökningen inte är fullt lika stor som den låter.

#4
2017-01-11 18:51

Håller med saabnisse. Med tanke på att både rådjurs- och vildsvinsstammen växt till sig så vore det bra med en decimering. Har själv krockat med vildsvin och frugan med rådjur...

#7
2017-01-11 20:50

Man vet då var nötterna på Trafikverket kommer tro... "Det är på tok för höga hastigheter på våra vägar, bäst vi sänker ett par tusen mil till max 70km/h"

#8
2017-01-11 21:38

Det fattas minst 1500 fartkameror, de skulle verkligen kunna förhindra viltolyckor!

#9
2017-01-11 22:36

Går det att lösa detta problem idag? Svaret är ja. Problemet är att ingen vill betala, hittills..

Lösningar:
1. Vägrensstolpar som har en känseldetektor på sig riktad mot skog och mark som ger ifrån sig ett ljus när den känner av aktivitet. Det betyder i praktiken att man ska sakta ner och vara extra uppmärksam.

2. Ordentliga ljus på bilen, minikrav LED. Inte alls fel att få till att fler bilar får 180 graders spridning på ljuset om man så vill. Audi A3 har denna funktion.

3. Ordentliga viltstängsel på betydligt fler vägar. Det är dyrt säger man, men hur dyrt är inte ett liv och dem 40.000 det kostar för att laga en bil? Om inte annat dör ett djur på detta i onödan.

Jag har själv smällt med ett rådjur på motorvägen i 120, och det var inte roligt. Dessa djur springer rakt framför bilen oavsett om man vill eller ej. Och fort går det.

Något måste göras på den här fronten för det är ryskroulette att köra på vissa vägar..

#10
2017-01-11 22:56

Då det dödas och skadas 2400 jakthundar vart år i trafiken kan det då vara möjligt att någon av de 300 000 jägarnas lösa hundar kan ha råkat driva ut något vilt på vägen när det förföljts av jägarens hundar. Görs det överhuvutaget någon kontroll om jakt förekommit när någon bilist kört in i något vilt på vägen.

#11
2017-01-11 22:59

Jag tänker att en värmekamera, monterad i bilen, skulle kunna upptäcka vilt i mörker även om det finns viss hindrande vegetation. En snabb processor får jämföra värmeprofilen med eget register med sådana som kan utgöra fara. Sedan startar automatiskt ett pulserande högfrekvent ljud, ej hörbart för människor, riktat mot vägkanterna. Risken finns förstås att det skrämmer sk-en ur tamboskap och att ARLA blir utan leveranser.

#12
2017-01-12 00:01

Det behövs definitivt mer rovdjur, för människan har sedan länge kraftigt rubbat den naturliga balansen i naturen.

#13
2017-01-12 01:04

Det behövs knappast stora rovdjur för att upprätthålla den "naturliga" balansen eller snarare en viss kvantitet större bytesdjur. Rovdjuret människan klarar det och måste ta den uppgiften. Sedan finns det andra skäl att bevara rovdjur.

Det har aldrig funnits någon egentlig balans utan snarare en evolutionär kamp där olika djurarter (och växter, mikrober osv) haft perioder av framgång medan andra utrotats naturligt. Att människan just nu har framgång har också en evolutionär bakgrund, men även den är högst sannolikt begränsad i tid.

#14
2017-01-12 08:21

Pinjong, jag tycker vi ser tydliga tecken på att "rovdjuret människan" inte klarar att upprätthålla den naturliga balansen. Läs exempelvis det som står i artikeln ovan. I t. ex. Sverige har man ju helt enkelt gjort sig av med det mesta av de större rovdjuren! För visst behövs större rovdjur, för när såg man senast en räv som jagade efter ett rådjur eller vildsvin?

#15
2017-01-12 09:51

John, eftersom mer än 99% av alla djur- och växtarter som utvecklats på jorden redan är utrotade så tycks det inte finnas något naturligt status quo. Olika arter tränger snarare ut varandra, ofta så aggressivt att många inte klarar sig. Om evolutionen hade varit perfekt och snabb så kanske någon slags balans skulle uppstå men så är det alltså inte. Vi själva är för övrigt ett bra exempel på vad som händer när en viss art får ett övertag och tränger ut varg, lejon, tigrar osv. Evolutionen skyddar inte rovdjuren så det får bli vår uppgift att åtminstone hjälpligt bevara en genpool. Det går så där.

#16
2017-01-12 10:51

Pinjong är den som har fattat galoppen bäst. Väntar bara på när de bakåtsträvande religionsförespråkarna ska lägga sej i debatten. Människan är en del av evolutionen och är bara en parantes i historien. Arterna kommer och går. Sen är det nog nödvändigt att Homo Sapiens använder sin speciella hjärna och sina händer och försöker begränsa viltbeståndet eftersom hen inte kan tänka sej gå tillbaka till häst och vagn.

händer och försöker begränsa viltbeståndet eftersom vi inte kan tänka oss att skruva tillbaka tiden och börja använda häst och vagn igen.

#17
2017-01-13 00:13

Att den sabeltandade tigern dog ut kan vi inte göra något åt nu, men i det nutida Sverige finns varg, brunbjörn, lo och järv som skulle kunna hålla efter viltstammarna i betydligt större utsträckning än nu. Låt oss använda vår förmåga att tänka till innan, så vi inte blir en parantes i historien fortare än nödvändigt.

#18
2017-01-13 11:14

John, menar du att landets jägare inte klarar att skjuta av de klövdjurskvoter de blir tilldelade eller tycker du bara att de större rovdjuren är för få? Hur tänker du skydda mindre rovdjur som håller efter gnagare om varg och lo blir fler? Vill du verkligen göra naturen en tjänst ska du börja odla bin.

#19
2017-01-13 19:36

pinjong, givetvis klarar landets jägare att hålla skogsråttorna på rimlig nivå, men är det vad som gäller?
När frysboxen är fylld är många nöjda, det återstår grisar som inte är lika attraktiva, de är lite för svåra och smarta.
Men svinen förstör för 150 miljoner årligen, förutom alla problem som uppstår i trafiken, den som kört in i en gris vet att det är jämförbart med en 200 kg trästock, bilen blir oftast skrot och det är tur om man klarar sig och sina passagerare oskadda.
Det behövs fler naturliga fiender till den onaturligt ökande vildsvinsstammen.

#20
2017-01-13 23:11

Rätt saabnisse, vildsvinen ställer till problem men som sagt, en varg är ganska smart och ger sig inte gärna på ett så svårt byte. Grisarna försvarar genomgående sina små med stor aggressivitet. Man får helt enkelt lura dem med god mat och ta dem i gryningen. Själv har jag nog skjutit flera hundra. I form av pappfigurer, inga levande.

#21
2017-01-14 21:08

Jovisst, grisarna är svårjagade, men vargarna tar helst de enkla smågrisar de kan komma åt men det minskar ju ändå tillväxten.
Jägarna gör helst detsamma, gamla sega grisar är ointressanta, de går bara till pizzerior och kinakrogar.

#22
2017-01-15 07:01

Vi bor på södertörn. Får åka vägar som har mycket vilt i skogen. Nu byggs det mer där vi bor. Kan vara som så att då åker fler på vägar genom vilt-rika områden. Inget viltstängsel finns. Klart att viltolyckorna ökar ju fler som åker på vägar där vilt är vanligt förekommande. Om det är hela sanningen för ökade viltolyckor, tror jag inte, finns säkert fler skäl till att viltolyckorna ökar.

#23
2017-01-15 16:17

Orsaken syns som allra tydligast här, t ex där det skrivs "Stödutfodring leder dessutom till förbättrad reproduktion bland rådjuren", vilket utan tvekan linjärt kan kopplas till ökning av viltolyckor.

Diskussionen bör handla om jägarnas påverkan, och på vilket vis de skall ta sitt ansvar i saken -kanske genom försäkringar och ersättningar som betalas ut från jägareförbundet till drabbade bilägare?

Jägare/jaktmarksinnehavare har ett intresse av att viltstammar ökas, men de skador detta åsamkar bör de ju också hållas ansvariga för.

http://svenskjakt.se/viltvard/stodutfodring/sa-utfodrar-du-radjur/

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.