Nästa artikel
Fler hastighetskontroller i hela EU
Nyheter

Fler hastighetskontroller i hela EU

Publicerad 22 augusti 2016 (uppdaterad 22 augusti 2016)
Skolorna börjar efter sommaruppehållet och i samband med det ska polisen hålla extra koll på hastigheterna runt skolorna. I år gör EU gemensam sak för att förbättra säkerheten för eleverna.
När Motormännen genomförde en egen kontroll av hastigheterna vid skolor visade det sig att 59 procent av förarna inte höll sig till hastigheten, bland yrkesförarna var det ännu något värre med 60 procent fartsyndare. Polisen är medveten om problemet och den här veckan pågår det också en EU-gemensam insats för att minska hastigheten runt skolorna. 

– Att yrkestrafiken visar på sådan brist på respekt för unga människors liv och hälsa är mycket oroväckande. Yrkestrafikanter borde i stället vara förebilder för andra trafikanter, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Enligt Motormännens undersökning skiljer sig fortkörningsattityderna åt i olika delar av landet. Värst är det i Karlskrona  där hela 94 procent av förarna körde för fort vid skolorna och bäst är det i Östersund där 33 procent körde för fort. Svenska myndigheter har satt upp som mål att 80 procent av förarna ska hålla hastigheten innan år 2020.

Diskutera: Hur ska polisen arbeta för att få ner hastigheterna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-08-22 08:56
saabnisse

Suck, nu får vi ännu fler plåtpoliser!

#2 • Uppdaterat: 2016-08-22 10:05
JOCA_1

"Värst är det i Karlskrona där hela 94 procent av förarna körde för fort vid skolorna och bäst är det i Östersund där 33 procent körde för fort. "
Här måste jag nu stanna upp och fundera - är det NÅGON som har tänkt på vad det beror på? Eller konstaterar man bara att "så är fallet" och lite pannbensaktigt säger att "Östersundsborna kör bättre än karlskronaborna"? Med andra ord vore det ju intressant att se lite artiklar på trafikmiljön, skylt- och hastighetsfloran, hur allt runtomkring påverkar och påverkas av sättet som folk kör på.
Det är klart, det kanske inte blir så snygga rubriker av det...

#3 • Uppdaterat: 2016-08-22 16:38
Björnove

Allvarligt, de riktiga fartdårarna ofta berusade eller påtända, blir man inte av med genom att ha fler (var ska poliserna komma ifrån?) kontroller. Vansinnesomkörningar, tailgating (ligga för nära framförvarande) vårdslösa filbyten, mm, mm, vem bevakar det? Hastighetsgränserna är ju ett mysterium för sig. T.ex mellan Karlstad och Hagfors finns två vägar Rv 62 som är bäst har 80 km/h och Lv 240 som är sämst har 90 km/h.
Det var länstrafiken som protesterade mot 80 km/h på 240:an eftersom man ville underlätta arbetspendling med buss mellan Karlstad och Hagfors. Att det också pendlar en hel del människor längs 62:an sket man i för någonstans måste man ju få sänka farten. Alltså är säkerheten förhandlingsbar. Suck!

#4 • Uppdaterat: 2016-08-22 18:01
LennartJ

Jag tycker det är skrämmande med så dålig respekt för hastighetsbegränsningar, och även andra trafikregler.

#5 • Uppdaterat: 2016-08-22 18:21
Santos

Har för mig att andelen buskörare bland föräldrar till barnen i skolorna är ännu mera anmärkningsvärd.

#6 • Uppdaterat: 2016-08-22 20:05
Focus

Det faktiskt på tiden att polisen tar tag i anarkin när det gäller hastighet. Det är ju bra att man röjer ibland dessa nissar som kör för fort intill skolor och som låtsar att de är stressade utan att fundera på vad man ev. kan vinna i tid i förhållande till de faror man ställer till. Sen kan man fortsätta med hela baletten med olika begränsningar, det är inte var och en som skall bestämma vilken fart man skall köra i utan att det gäller att följa de bestämmelser som finns annars riskerar man få betala för sig.
När jag påpekat för folk att de kört för fort säger man ofta " Här finns ju ingen polis ändå" som att det är huvudsaken, inte att man skall följa bestämmelserna.

#7 • Uppdaterat: 2016-08-22 20:24
LennartJ

Focus. Du kunde inte säga det bättre. Bra skrivet!!

#8 • Uppdaterat: 2016-08-22 20:49
S-E S

Många verkar ha dålig koll på blöjan. När den är full är det bråttom hem i stället för att följa trafikrytmen och ha med sig ett ombyte.

#9 • Uppdaterat: 2016-08-23 09:49
Gäst (ej verifierad)

Bra att de kollar på 30- och 50-sträckor.

De som kör fort där barn vistas har jag inga som helst sympatier för och de ska sättas dit ordentligt.

Och ännu mer bedrövligt är det ju att det i stor utsträckning är föräldrar som gör detta...

#a • Uppdaterat: 2016-08-23 13:49
peli59

Men varför ska det vara 30 vid en skola mitt i natten eller på helger och lov?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.