Nästa artikel
Fler begagnade dieselbilar till salu
Nyheter

Fler begagnade dieselbilar till salu

Publicerad 25 mars 2018
Utbudet av dieselbilar ökar på köp-ochsälj-sajten Blocket.
Många vill göra sig av med sin dieseldrivna bil, samtidigt som priserna sjunker.
Enligt statistik från köp-och-sälj-sajten Blocket ökade utbudet av dieseldrivna bilar med 12 procent mellan 2016 och 2017. Dessutom ser Blocket också att snittpriserna på dieselbilar är på nedåtgående. Hittills i år har medianpriserna för begagnade bilar som går på diesel sjunkit med 12 procent jämfört med samma period i fjol.

– Det är en reaktion på att diesel, som länge fått skattesponsring som miljövänligt alternativ, nu fått en smutsigare status. Det började med avslöjanden om vissa tillverkares utsläppsfusk och har förstärkts av debatten kring miljözoner. Vi tror att priserna kommer att fortsätta sjunka i takt med att fler bilar kommer ut på marknaden. Många vill också bli av med sina dieselbilar snabbt och sätter priser därefter, säger Daniel Östlund, bilexpert på Blocket Fordon.

Blocket har också gjort en undersökning via företaget Yougov, där de frågade över 1.000 personer vad för typ av bil de skulle välja om de köpte den begagnad. 1 av 5 svarade att de skulle välja en diesel. 18 procent svarade att de lutade åt en laddhybrid som nästa bil och 10 procent skulle välja en elbil.

Diskutera: Hur tror du att framtiden kommer att se ut för försäljningen av dieselbilar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-03-25 10:15
Swemba

"Det är en reaktion på att diesel, som länge fått skattesponsring som miljövänligt alternativ, nu fått en smutsigare status. "

Nej, det är en reaktion på det mediala och politiska drevet som medvetet vilselett allmänheten att tro att dieselbilar kommer att förbjudas och i princip försvinna.

#2 • Uppdaterat: 2018-03-25 10:19
A.L

Ja dieseln blir nog kvar. När priserna sjunker tillräckligt länge reagerar vanligtvis köparna genom att börja handla igen. Då stiger åter priserna upp till den ursprungliga nivån.

Så när drevet har lagt sig och när mp är borta i höst(de liger nu under 4% i mätningarna) kommer vi få se att priserna på transporter går tillbaka igen.

MVH AL

#3 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

A.L.
Att priserna stiger "till ursprungliga nivån", får nog ses som någon slags tröstnapp för dom troende. Att MP seglar iväg är en tanke, men tyvärr har dom nog något slags "gräsrotsstöd" av sin svans av fundamentalister, aktivister och mystiker. Vad du menar med att "priserna på transporter går tillbaka igen", behöver förtydligas.

#4 • Uppdaterat: 2018-03-25 11:22
Tvärnit

Dyster skulle jag vilja påstå.
Det som började som hets och ett drev som har landat på betydligt fastare mark där människor faktisk begrundar eller tänker om man så vill.
Att folk tänker själv det är det värsta som finns...och än värre blir det när det finns biltillverkare som har stått redo att förse den breda marknaden med morgondagens teknik nu idag...så var det garanterat inte uträknat att folk skulle slippa ur saxen så lätt utan att en längre tids Golgata vandring i späkelse stod som riggad, gör bot för dina försyndelser och giv kollekt åt Herran!
Synd om dem som nu går ur diesel i stress och med ett visst tapp men jag antar starkt att den andelen i stort kommer att vara betydligt klokare vid kommande bilköp och att en del politiker de gnisslar tänder under sin gröna gloria.

#5 • Uppdaterat: 2018-03-25 11:28
A.L

Lasse J. Priserna kommer att återgå till sitt verkliga jämviktsläge. Där är vi inte idag då de statliga pålagorna är högre än externaliteterna. I takt med att fanatikerna sparkas ut ur riksdagen kan felaktigheterna justeras och priserna därefter.

Sedan har du fel om dieseln. Den är fortfarande både renare och bränsleeffektivare än bensinbilen - som utgör det konkreta substitutet.

MVH AL

#6 • Uppdaterat: 2018-03-25 11:29
Simon no1

Läste om en på AMS där bilfirman inte ens ville byta in en dieselbil, så det här är nog bara början.... Min bilhandlare var evigt tacksamma att de inte sålt många diesel för nu slipper han dom inbyterna, värre blir det för företagen som leasat ut till kommunerna och som snart får in stora mängder dieselbilar när kontraktet går ut...

Fast det här är ju inget nytt när det gäller diesel, har alltid pendlat från poppis till i princip osäljbart...

#7 • Uppdaterat: 2018-03-25 11:37
Styggavargen

Jag kommer få rätt, bilhallarna kommer att stå där med Volvo's XC modeller som ingen vill ha. Alla dessa är ett för tunga och törstiga för att kunna ens köras på bensin. Kanske går det så långt att bilhandlarna efter ett tag nekar att ta emot dieselbilarna. Själv våndades jag fram och tillbaka 2013 när jag köpte min Octavia, alla runt om mig köpte SUV och diesel. Men valet föll på en bensinare. Nästa bil blir nog el.

#8 • Uppdaterat: 2018-03-25 11:38
Tvärnit

Jag lämnade in min 1.2 TSI i förra året och gick in på hybrid.
Diesel motorerna och små bensinare kommer att stå som ratade.

#9 • Uppdaterat: 2018-03-25 11:43
Tobo

Andrahandsvärdet kommer att sjunka som en sten på dieselbilar.
Kanske en bättre affär att exportera de mängder av dieselbilar som står på tur för inbyte?
Möjligen att pendlare i glesbygd kan göra ett klipp på en bättre beg. dieselbil?

#a • Uppdaterat: 2018-03-25 11:46
PREVIA

Dieselbilar kommer säkert bli alldeles unika nu när fler biltillverkare slutar utveckla och tillverka dieseldrivna bilar som inte längre kommer får framföras i städer och tätorter där praktiskt taget alla människor bor och jobbar.
När oljeeldning i villor kommer tillbaka som förstaval för uppvärmning av småhus så kommer säkert oljedrivna bilar få en renesans.
Nästan alla vet att det är är EU-parlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen. EU-kommissionen kan kallas EU:s regering som bestämmer praktiskt taget allt som rör oss och dessa får inte ta någon nationell hänsyn alls vilket gör att det inte har någon betydelse vilken kulör det är som styr i vår riksdag som bara skall se till att vi följer snällt i EU:s ledband.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.