Nästa artikel
Krockfilm ska stoppa fortkörning
Film

Krockfilm ska stoppa fortkörning

Publicerad 11 januari 2014 (uppdaterad 13 januari 2014)
Den nyzeeländska transportstyrelsen driver en kampanj med ett tydligt budskap. Deras informationsfilm sprider sig nu över världen.

 

Det kontroversiella klippet från Nya Zeeland har väckt uppmärksamhet i hela världen. Det visar två bilister som begår var sitt fel i trafiken. Precis innan de två bilisterna ska kollidera stannar tiden…

Klicka på fönstret ovan för att starta.

Diskutera: Vad tycker du om filmen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-01-11 16:01
Hackenbush

Tror inte denna filmen kommer att stoppa notoriska fortkörare.
Den kommer bara att förstärka känslan av att göra rätt för de som inser att det är bäst att hålla hastighetsbegränsningen. Det kan ju såklart ske otäcka olyckor även om man håller rätt hastighet så det bästa vore ju att kunna stoppa tiden som i filmen, när kommer detta tillbehör till bilarna?

#2 • Uppdaterat: 2014-01-11 23:20
mobe

crister_1: Eller du menar dem som kör 50km/h när det är 70km/h.

Sen tycker jag inte han kör väldigt för fort eftersom det där troligen är en 100km/h väg (kan vara 80km/h). Sen men tanke på vad han som svänger ut säger så chansar han. Försvara dock inte han som kör för fort. Men jag tycker detta är lite missvisande.

Det ang motorcyklister anser jag du har väldigt fel. För som motorcyklist måste man även köra åt alla andra för att inte bli påkörd oavsett hastighet och situation.

#3 • Uppdaterat: 2014-01-12 12:26
Onehp

Många tror än att hastighetsbegränsningarna finns för att myndigheter tror att de orsakar olyckorna. Det stämmer inte. Det är förare som gör fel som orsakar olyckorna och så länge vi är människor, så kommer vi att göra fel ibland. Hela tiden. Skillnaden är konsekvenserna som blir så mycket värre med högre hastighet. Det är väl det som filmen försöker visa tror jag.

Tillägger att om bilen i filmen hade hållit säg 80km/h istället för 105km/h, då betyder det inte att krocken hade skett med 25km/h lägre hastighet som många tror. Tyvärr. Nej, hastighetsskillnaden gör att man kan börja bromsa 8m tidigare om vi räcknar på en total reaktionstid på 1s. Från den redan lägre hastigheten så betyder det att krocken hade skett med en hastighet som är cirkus 50km/h lägre. Det är en mycket stor skillnad i krockenergi och kan lätt vara skillnaden mellan en säker död och plåtskador och lite blåmärken... ifall ni inte tänkte på det. Facit i hand är det allt för många som inte tänker i trafiken...

Jag predikar för de omvända hoppas jag. Ang. motornissarna som gassar på så mycket de kan, det räknar kallt med att andra trafikdeltagare beter sig helt förutsägbara och att ifall det blir konflikt, att de väjer för att undvika krock. Det räknar inte med att andra gör fel och ibland beter sig konstigt... och ännu mindre räknar de med att det kan finnas andra idioter som kör som de själva som kommer från andra hållet!

#4 • Uppdaterat: 2014-01-12 13:39
Hackenbush

Att hålla för hög hastighet är ju inte automatisk väldigt dåligt förrän det sker en olycka. Ingen kan förneka att en olycka får alltid en värre utgång med stigande hastighet. Krockkrafterna ökar och orsakar större skador.

#5 • Uppdaterat: 2014-01-12 14:18
Krister_L (ej verifierad)

Tänk också på att det är inte hastigheten som dödar, det är de plötsliga stoppen som är förödande.

// Krister

#6 • Uppdaterat: 2014-01-12 15:33
ola e

Lite konstig film - Mannen stannar vid stopp och tittar åt höger och ser en bil komma. Tittar därefter åt vänster och kör ut utan att titta åt höger igen. Dessutom verkar det som om mannen med hög hastighet hinner bromsa lite, men han gör inget med ratten för att förhindra att träffa passagerarutrymmet.

Givetvis blir skadorna ofta värre med högre hastighet. Men både i Nya Zeeland och i Sverige har antalet trafikolyckor med personskador ökat under tiden 2000 - 2009. Detta trots att medelhastigheten har minskat rätt mycket i båda länderna. Inom EU är det bara 2 länder, varav Sverige det ena, där trafikolyckorna ökat under denna period.

#7 • Uppdaterat: 2014-01-12 16:07
erifog

Varför blir folk upprörda över filmen??! Det är ju verkligheten som filmen skildrar så bra som är upprörande! Om filmen kan rädda liv så är det allt värt!

Vad är det för värld vi lever i när folk blir upprörda av verkligheten?...

#8 • Uppdaterat: 2014-01-12 16:36
ola e

Tittade på Nya Zeelands statistik för olika typer av olyckor. Just denna som beskrivs i filmen orsakade 9 dödsfall det året jag kollade. Sex av dessa var motorcyklar som kört in i ett annat fordon. En var cyklist. Den här olyckstypen är vanlig för motorcyklister och cyklister även när det gäller personskador. Och ofta är det ett annat fordon som kört ut felaktigt. Som bilist är det vanligare att de är med i olyckan som den som kör ut i vägen utan att se. Så den bästa uppmaningen vore väl att man skall se sig för ordentligt och inte chansa, även om det inte är bra att köra över kanske 50 km/timmen förbi en sån vägkorsning när någon står och väntar.

#9 • Uppdaterat: 2014-01-13 01:25
MickeAn

En riktigt läskig film - man kan ju hoppas att den ger resultat.

Det är lätt att ryckas med i trafikrytmen och dag för dag sakta öka sin fart i förhållande till skyltningar. Man skall dock tänka på att skyltningen är högsta tillåtna fart, dvs högsta tillåtna fart även vid perfekta omständigheter (väder, ljus, etc). Det är lätt att tänka - men jag kör bara lite snabbare. Då tänker den som är på nästa nivå att jag kan köra ytterligare lite snabbare för det är ju ändå inte så mycket snabbare än de andra, osv.

Vad skall man säga till anhörig om katastrofen är framme - jag körde lite snabbare än skyltningen tillät för jag tyckte den var tokig - hoppas du inte tyckte det gjorde något....

Ibland hör man att det är den som inte följer trafikrytmen som gör fel (de enda som gör fel är de som kör fastän de är så gamla/sjuka att de inte alls har koll på läget). Man skall aldrig behöva påverkas att köra snabbare än man anser sig kunna behärska och definitivt aldrig över hastighetsgränsen. Ibland har jag en dålig dag och blir själv irriterad på andra om det går för långsamt. Då behövs en sådan här film så att man börjar tänka igen.

#a • Uppdaterat: 2014-01-13 14:49
nisseste

Det vore avsevärt mycket effektivare att använda en del av de krockklipp som ligger på Youtube, exempelvis de som visar ryska och amerikanska trafikmisstag. Där finns det mycket att lära av felbeteenden och nonchalans. De borde vara obligatoriska i trafikundervisningen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.