Nästa artikel
Fiat drar tillbaka sexistisk handbok
Nyheter

Fiat drar tillbaka sexistisk handbok

Publicerad 15 juni 2016
Män är alfahannar och kvinnor co-drivers enligt kontroversiell handbok från Fiat.
Kvinnor i kort kjol uppmanades att sitta i baksätet för att inte distrahera.
Fiat i Argentina har hamnat i blåsväder efter att det uppdagats att biltillverkaren skickar med en kontroversiell bilhandbok till alla nyblivna Fiat-ägare. Boken, som enligt Fiat var menad som en skämtsam etikettsmanual, beskriver män som alfahannar och kvinnor som co-drivers som bör sitta i baksätet om de har för kort kjol:

”Om en kvinnas kjol är för kort rekommenderar i att hon sitter i baksätet för att upprätthålla vår koncentration”. Kvinnor bör enligt boken även förpassas till baksätet ifall föraren tenderar att ha en ”kringvandrande hand”. Om kvinnan ändå ska sitta i främre passagerarsätet bör hon åtminstone ha snygga ben.

Vidare står det i manualen: ”Uppför dig som en gentleman. Om din partner, din flickvän eller ragget reser tillsammans med vänner, då blir du chaufför för alla. Inta rollen som alfahane och släpp av dem tryggt och lugnt vid deras hem.”

Fiat fick motta massiv kritik för handboken och har nu valt att dra tillbaka den. På sitt Twitterkonto skriver Fiat att handboken inte var menad att uppfattas som respektlös.
 
Diskutera: Vad tycker du om att Fiat gav ut handboken?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-06-15 17:23
Vidstige

Kör s.k. alfahannar Fiat och har kvinnor som dras till såna? Problemet är väl snarare att Fiat har för låg märkesstatus och för dålig prestanda för att diskutera i såna termer. Så det var nog ett dålig försök att höja märkets status till "premium".

#2 • Uppdaterat: 2016-06-15 19:07
Tvärnit

Tja, jag försvarar absolut inte sådana här pubertetsångest svettiga uttryck men det är så att Sverige är inte hela världen.
Dessutom så lider de mest själva.

#3 • Uppdaterat: 2016-06-15 19:20
muskorv

Tycker att texten är förnedrande mot alla. Kvinnor objektifieras och män framställs som oförmögna att kontrollera sig själva. Att kvinnor i framsäten får räkna med att män måste tafsa är samma logik som att kvinnor i kort kjol, som går genom en mörk park, måste räkna med att en man kan behöva få utlopp för sina våldtäktsbehov.

Otroligt mossigt.

#4 • Uppdaterat: 2016-06-15 19:25
Vidstige

muskorv, håller med men kritiken var nog inte hur man framställer män. Det är bara kvinnor som anses vara offer.

#5 • Uppdaterat: 2016-06-15 19:33
muskorv

Både kvinnor och män är på olika sätt offer i den snäva könsnorm som råder. Tack och lov håller den på att luckras upp en del i Sverige jämfört med många andra länder. Mycket tack vare feministisk kamp som gynnar alla.

#6 • Uppdaterat: 2016-06-15 19:43
Vidstige

muskorv, tyvärr är den feministiska kampen inte könsneutral utan en kamp för kvinnor främst. Alltid prio ett när det är konflikt i intresse mellan män och kvinnor. Dessutom blundar västerländska feminismen för förtryck om det sker i andra kulturer som inte anses vara västerländska. Så tyvärr har feminismen gått helt vilse.

#7 • Uppdaterat: 2016-06-15 20:19
Lyteskomik

"Sverige är inte hela världen." Nej, men i Sverige skulle ingen heller få för sig att författa de där dumheterna. Nyheten kommer från Argentina vilket framgår i artikeln.

#8 • Uppdaterat: 2016-06-15 20:35
muskorv

Står naturligtvis inte bakom allt som gjorts i feminismens namn, men mycket har varit till gagn för båda könen och bidragit till ökad jämställdhet. Ditt sätt att beskriva (den västerländska) feminismen ger en bild av en konsensusrörelse snarare än den brokiga samling åsikter som den faktiskt är. Allt från Göran Persson till manshatande extremister kallar sig feminister.

#9 • Uppdaterat: 2016-06-15 20:43
Vidstige

muskorv, visst finns det stor spännvidd men feminismen kan aldrig bli en rörelse för båda könen, för båda könens frigörelse. Lika lite som en rörelse kallad maskulinism skulle kunna vara det. Det senare skulle alla idag hålla med mig om, inte så många om det första. Det säger faktiskt allt.

#a • Uppdaterat: 2016-06-15 21:47
muskorv

Den är redan en rörelse för båda könen – i alla fall enligt mig och många andra. Vissa har dock hakat upp sig fullständigt på etikettfrågan istället för att titta på sakfrågorna. Tyvärr känns det som att jämställdhetsfrågor ofta drar igång en semantisk diskussion istället för det som verkligen är viktigt.

Känns lite historielöst att inte förstå varför en jämställdhetsrörelse heter feminism snarare än maskulinism. Det är inte män som setts som omyndiga ägodelar, vilket naturligtvis får större konsekvenser för rätten att styra sitt eget liv, än ett förhatligt mansideal och de problem man kan brottas med som man. En lansering av begreppet "maskulinism" skulle idag dessutom riskera att ställas i ett motsatsförhållande till feminismen, vilket förstår blir fel och olyckligt oavsett vilken definition av feminism man än har.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.