Nästa artikel
Ferrarimotorer ska sätta fart på Alfa
Nyheter

Ferrarimotorer ska sätta fart på Alfa

Publicerad 31 januari 2013 (uppdaterad 4 februari 2013)
Alfa Romeo vill tredubbla sin totala försäljning. Nio nya modeller ska lanseras fram till 2016 och motorer ska tas från Ferrari.

I USA, där italienska Alfa Romeo inte längre säljs över huvud taget, planerar tillverkaren att göra en comeback. I samband med detta vill man uppdatera modellutbudet och planerar att lansera nio nya modeller mellan 2013 och 2016.

Dessutom ska försäljningen tredubblas under samma period, från 100 000 sålda bilar i världen under förra året till 300 000 bilar 2016.

Men även under huven måste en förändring ske, anser Fiatkoncernens chef Sergio Marchionne. Vid ett möte under onsdagen förklarade han att ”Ferrari kommer att få en mer aktiv roll i utvecklingen av motorer för Alfa, liknande det som Ferrari redan gjort när det gäller Maserati.”

Alfa Romeo, Ferrari och Maserati är alla märken ägda av Fiatkoncernen och Ferrari, som tidigare har byggt motorer till Maseratis bilar, ska nu alltså få utföra samma uppgift åt ännu ett koncernsyskon. Marchionne tillade också att det är viktigt att Alfa Romeo får motorer som är "värda att bära varumärket".

Exakt när Ferrari ska börja utveckla motorer åt Alfa Romeo är oklart. Just för tillfället jobbar Alfa Romero med att ta fram tre nya bilmodeller. Det handlar dels om en medelstor sedan som får namnet Giulia, vilken också kommer i en kombiversion, samt en tvåsitsig bakhjulsdriven sportbil som kommer att vara starkt besläktad med nästa generation Mazda MX-5.

Mittmotorsportbilen Alfa Romeo 4C, som visades upp på Genèvesalongen 2011 som koncept, kommer dessutom att börja säljas i slutet av året. Den får en turboladdad 1,7-litersmotor på runt 300 hk.

Diskutera: Vad tycker du om Alfa Romeos planer?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-01-31 14:47
Raphael

Marchionne satsar på Alfa Romeo som ett premiummärke, och det är ju också helt i sin ordning. Alfa Romeo har alltid gjort speciella bilar för en speciell, specifik målgrupp: förare som vill just köra sina bilar och som uppskattar design, stil och även komfort. Många kanske inte känner till det, men Alfa har länge gjort många komfortabla modeller med utmärkt väghållning.

Planen är att Alfa ska täcka från minibilar (Alfa MiTo) upp till storbilar och nischade sportbilar. Närmast att lanseras står 4C och Giulia. Giulia är en mycket viktig modell för Alfa, vi talar om en skarp utmanare till BMW 3-serie, Lexus med flera modeller. Ovanför Giulia kommer en ytterligare modell som kommer att vara baserat på ett chassi och plattform som kommer att delas av Maserati. Maserati arbetar alltså på en billigare modell. Maserati och Alfa-versionerna på samma bottenplatta kommer att få olika exteriörer och interiör-design samt även skilja sig åt motormässigt. Maserati blir ännu mer exklusiv och speciell. Här talar vi om BMW 5-serie utmanare från två håll - Alfa underifrån och Maserati ovanifrån.

Giuliettan utökas också och får snart en uppdatering. Det har länge ryktats om en kombiversion också.

De nya Alfa och Maserati-bilarna kommer att byggas i en kraftigt ombyggd fabrik, med ny produktionsteknologi. Denna fabrik kommer enbart bygga premiumbilar. De lägre prissatta modellerna från Fiat kommer att byggas i andra fabriker.

Fiat har haft en hel del internkonkurrens mellan sina märken, men den nya planen är att särskilja märkena ännu mer åt och att även undvika överlappning. Fiat kommer inte längre att försöka satsa på större modeller, utan det är kommande Fiat 500 XL (förlängd Fiat 500 L, minibuss) som kommer vara det största egenutvecklade från Fiat och detta i en nischad produkt. Större vanliga familjebilar som halvkombis och sedaner kommer inte från Fiat. Fiat kommer att koncentrera sig i första hand på småbilar och familjebussar i olika storlek samt vissa nischade specialprodukter, exempelvis kommande Fiat 500 X som blir en liten SUV.

Lancia fortsätter som lyxmärke och premiummärke, som ett alternativ till Alfa men helt annan inriktning - i praktiken modifierade Chrysler-bilar för den europeiska marknaden. Nya Lancia Delta presenteras 2014 och blir i praktiken en modifierad Chrysler 100 (som är under utveckling). En halvkombi-version av Dodge Dart, och en större modell än Alfa Giulietta. Fiat Bravo får ingen efterföljare då kommande nya Lancia Delta och Alfa Giulietta redan finns i "Golf-klassen" så en ytterligare modell från Fiat-gruppen blir för mycket internkonkurrens. Istället så är Fiat 500 L och XL, alltså minibussarna, Fiats större utmanare. Lancia Ypsilon fortsätter som egenutvecklad italiensk modell, men alla andra blir Chrysler.

Det är en vågad strategi, att satsa på Alfa som ett större märke, men jag tror det är den rätta vägen för Fiat. Den europeiska bilmarknaden sjunker till allt lägre nivåer och marginalerna för folkbilar har krympt. Det finns fortfarande en marknad för dyrare och lyxigare bilar. Alfa behöver även komma ut och säljas på fler marknader, inte bara USA utan även få en starkare närvaro i Asien, Sydamerika och andra marknader.

#2 • Uppdaterat: 2013-01-31 15:22
lillstefan (ej verifierad)

Alfa var väl uppe på 300 000 bilar för ca 10 år sedan, så det ska väl inte vara omöjligt. 4c ser jag väldigt mycket fram emot, hamnar den under 400 000 kronor är det inte omöjligt att jag slår till. Lancia är jag däremot mer tveksam till, jag tror att märket får det svår att sälja enbart på lyxighet, allt ska ju vara så sportigt idag.

#3 • Uppdaterat: 2013-01-31 15:36
saabnisse

Jag hörde att Marchionne funderade på en Alfa 10C med Viperns motor.
Men det kanske bara var en mardröm!

#4 • Uppdaterat: 2013-01-31 22:14
TK

Cuore Sportivo! Blir så glad av denna nyhet! Alfa är ett märke jag hoppas mycket på och med Ferraris inblandning kommer detta att bli en hit! Jag har ägt några Alfor och dom är underbara. Som Jeremy Clarkson så passande sa: You cannot be a true petrolhead until you've owned one! Vi får hoppas på en expansion även i detta konservativa land med fler återförsäljare och verkstäder. Det finns inte vackrare och mer underbara bilar att köra än Alforna. Känslan och glädjen är oslagbar. Att dom dessutom har en mycket fin byggkvalitet numera är pricken över i:et!

#5 • Uppdaterat: 2013-02-01 04:20
Roy J

Alfa Romeo har ju av tradition alltid varit förarens bil - och mekanikerns...
Just motorerna har ju varit deras adelsmärke, så egentligen känns Ferarris inblandning inte så nödvändig. Men det är väl ett namn som drar, förstås. (Kommer osökt att tänka på Citroën SM.)

Gillar man bilar så gillar man Alfa Romeo! Om man inte är totalt okänslig för design och förfining.
Vad de behöver putsa på är snarare ryktet om dålig tillförlitlighet och rost. Kanske viktigare än Ferarri-samarbete.

#6 • Uppdaterat: 2013-02-01 09:05
Peter i Sydney

Konceptbilen 4c är otroligt läcker. Kan bli en storsäljare om man inte tonar ner produktionsbilarna allt för mycket. Hur är Alfas kvlitet nu för tiden? Man minns ju skräckexemplaren så som Alfasud och 164. Som ju hade stora rost och elproblem.

#7 • Uppdaterat: 2013-02-01 09:13
lillstefan (ej verifierad)

Jag törs påstå att Alfa har ryckt upp sig kraftigt sedan 80-talet. Jag hade en 155:a -96 i sex år och förutom slitagedelar var det i stort sett inga problem med den. Det har ju varit vissa besvär med täta kamremsbyten, men det är historia nu. Å andra sidan hamnade 159:an risigt till i Länsförsäkringars undersökning på grund av styrväxlar och kamkedjor.

#8 • Uppdaterat: 2013-02-01 10:40
Raphael

Auto Motor & Sport har undersökt Alfa 159 som begagnatbil, och den visade sig hålla ihop bättre än tyska premiummärken. Ägarnas omdöme om kvaliteten var betydligt högre än de förväntat, vilket säger en hel del om förväntningarna... Så Alfa har hög kvalitet idag, det är rejäla grejer. Apropå Alfa 156 som nämns i tråden, den vann ett vintertest för många år sedan - den hade bäst värme och ventilation och varmast elstolar. Men jag tror det inte spelar någon roll hur mycket positivt det än skrivs om Alfa, många har ändå uppfattningen att Alfa = dålig kvalitet och ingen värme på vintern. Intressant det finns så många experter om Alfa med tanke på att det säljs så få i vårt land, jag menar - det är betydligt fler som uttalar sig om hur dålig Alfa är än som har kört någon och än mindre ägt någon... Alfa ligger på nivåer av 20 - 30 stycken i månaden i Sverige, jämför det med Volvo som säljer flera tusen bilar per månad. Alfa gör väldigt bra bilar och de är väl värda sitt pris för de håller hög kvalitet.

#9 • Uppdaterat: 2013-02-01 10:53
jalfa

Alfa Romeo - härliga bilar. Jag var alfisti tidigare med ett antal olika alfor (75, 164) men hemska problem med reparationer. Till slut blev det inte charmigt med oljeläckage och kamremsbyte varje år. Det första man gjorde på morgonen var att titta under bilen om det hade läckt någon olja....inte kul. Dessutom har (hade?) deras verkstäder och återförsäljare inget vidare gott rykte (understatement - det var snudd på katastrof) då, jag vet inte hur det är idag.

Förmodligen har de ryckt upp sig kvalitetsmässigt både bilar och organisation? Jag kommer alltid att vara en potentiell alfaägare men de har en del kvar att bevisa först.

#a • Uppdaterat: 2013-02-01 10:58
lillstefan (ej verifierad)

jalfa: Kamremsbyte varje år är ju lite överdrivet, 3 år eller 6000 mil var det. Annars håller jag med Rapheal, folk har massa fördomar dom inte vill bli av med. Och som sagt, jag hade inte bekymmer med min 155:a, höll tätt gjorde den också.

Att märket blev så litet i Sverige senaste åren tror jag beror på att de till att börja med överprisatte 159:an, med 2,2-litersmotorn kostade den mer än BMW 325 trots ganska mager utrustning. Senare blev de mer välutrustade (Alfa alltså), men skadan var nog redan skedd.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.