Nästa artikel
Färre stölder av bildelar
Nyheter

Färre stölder av bildelar

Publicerad 31 januari 2019 (uppdaterad 31 januari 2019)
2018 rapporterades det in 2.302 stölder av strålkastare, navigationssystem och airbags. Det är en minskning med 45 procent jämfört med året innan.
Efter att ha eskalerat under flera år, verkar det nu som att tjuvandet av bildelar avtar.
– Under 2016 ökande stölderna med 73 procent för att sedan under 2017 öka ytterligare med 26 procent. Nu har äntligen trenden vänt och vi ser en minskning, säger utredare Torbjörn Serrander på försäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänst.
 
Skadekostnaderna för de inrapporterade plundringarna av komponenter 2018 var 163 miljoner kronor, även det en minskning, denna gång 35 procent lägre än året innan. Larmtjänst tror att anledningarna till att det inte stjäls lika mycket längre är polisens intensifierade arbete i Stockholm, samt stöldförebyggande åtgärder från biltillverkare och försäkringsbranschen, till exempel införandet av billarm som standard. 

Det snoddes flest bildelar i storstadslänen i fjol och de mest utsatta fabrikaten var BMW, Volvo, Mercedes och Volkswagen.
Tjuvarna var mest intresserade av BMW:s och Mercedes rattar med airbags, Volvos strålkastare, samt Volkswagens navigationssystem. 

Diskutera: Tror du att bildelsstölderna kommer att fortsätta att minska under 2019? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.