Nästa artikel
Falska p-tillstånd ökar kraftigt
Nyheter

Falska p-tillstånd ökar kraftigt

Publicerad 18 augusti 2015 (uppdaterad 18 augusti 2015)
Stor marknad för falska p-tillstånd i storstäderna.
Marknaden för falska parkeringstillstånd för handikappade ökar kraftigt i våra storstäder rapporterar SVT, men få döms för fusket.
Fusket med falska parkeringstillstånd för handikappade i våra större städer ät utbrett och ökar kraftigt, rapporterar SVT som nyligen granskat problemet.
 
I oktober och november lät trafikkontoret i Stockholm fotografera och kontrollera utländska handikapptillstånd. Av dessa uppskattades majoriteten vara falska och 95 procent av 740 observerade utländska tillstånd låg i svenska bilar.
 
Men även svenska tillstånd för handikapparkering, förfalskade och äkta, förekommer i fusket. Ökningen uppges vara störst i storstadsregioner som Stockholm, Södertälje, Malmö och Göteborg. Priset för parkeringstillstånd köpta på den svarta marknaden uppges vara mellan 2 000 till 9 000 kronor.
 
I Södertälje har polisen och Kronofogdemyndigheten gjort extra insatser och beslagtagit samt dragit in cirka 20 tillstånd. Men avsaknaden av ett nationellt spärrigester och EU:s regler för den gemensamma marknaden gör det svårt att komma åt problemet.
 
Att i domstol knyta en person till själva för urkundsförfalskningen, brukandet av falsk urkund eller missbruk av urkund har även visat sig mycket svårt. De senaste tre åren ska endast två personer fällts för detta enligt SVT.
 
Diskutera: Har du sett fall av misstänkt falska parkeringstillstånd?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-08-18 08:59
Hackenbush

Hur kan friska människor vara så lata att de förfalskar handikapptillstånd för att kunna parkera på handikappsplatser. Orkar de verkligen inte parkera lite längre bort och gå 10-20 meter? Otroligt.

#2 • Uppdaterat: 2015-08-18 10:36
LC4ever

Jag blev förvånad när man sa att man inte behövde betala när man parkerade på en handikapp-plats.
Då kan jag verkligen först alla falska tillstånd.
Om det nu är avgift på området så skall väl alla betala, även handikappade. Syftet är ju att de skall ha en bättre placering, enklare att ta sig i och ur fordonet. Men gratis???

#3 • Uppdaterat: 2015-08-18 10:40
L West

Om man ser nån spänstig person hoppa ur en bil med handikapptillstånd i rutan kan det vara en assistent. Har själv fått sura blickar och kommentarer i såna fall...

#4 • Uppdaterat: 2015-08-18 10:59
Reverend Benny

I storstäderna handlar det sannolikt om att möjligheten till att hitta en parkeringsplats ökar, inte om att det är jobbigt att gå 20 meter.
Och "hoppar ur bilen med ett skutt" ? Hade du förväntat dig och ställer krav på att personen ramlar ut ur bilen, kravlar sig fram till bakluckan och river ur rullstolen bara för att personen ska få ett p-tillstånd för handikappade?

#5 • Uppdaterat: 2015-08-18 11:41
Pi

Om det nu är "gratis" att parkera med handikapptillstånd så ser jag inte nåt märkligt i det för har man svårt att gå så är det nog inte så kul att leta rätt på en P-automat alla gånger - och då har ju vitsen med en "nära" parkering många gånger försvunnit. Men visst är det illa när till synes helt friska personer parkerar på handikapp-platser och inte minst de utanför stormarknader. Ofta är det inte mera än 10--20 meter till att gå om man parkerar på en vanlig P-plats.

#6 • Uppdaterat: 2015-08-18 11:58
Roy J

Håller med Kapten.

Att de som har handikapptillstånd får parkera gratis är inte märkligare än att de får åka gratis med kommunala samfärdsmedel. De har ju bedömts vara i verkligt behov av sina transporter.

Det är direkt skamligt att använda handikapplatser utan tillstånd!
LC4evers resonemang instämmer jag alltså inte alls i.

#7 • Uppdaterat: 2015-08-18 12:01
Reverend Benny

Ofta så har du lite mer plats på sidorna på handikapp-platser, och beroende på handikapp så kan det behövas.
Om någon fulparkerar och inte har tillstånd så är det ju naturligtvis inte ok, men gissar att det första en parkeringsvakt kollar på en parkering är om det finns ett tillstånd att stå där och om det är giltigt.

#8 • Uppdaterat: 2015-08-18 20:56
Focus

På senare tid har det blivit så stora krav på att kunna få Handikapptillstånd att det nästan är 100-procentigt att hen är i stort behov av tillståndet. Det är därför förjävligt att dessa individer skall komma undan med den här sortens girighet eller vad det nu är som driver dem. Parkeringsvakterna har väl fått nog av alla "målvakter" som ingen tycks rå på och när de ser att inget händer, struntar i att gå vidare.

#9 • Uppdaterat: 2015-08-19 01:46
ENTJ1

LC4ever klart att alla skall behandlas lika annars trasslar man allt till det,klart som fan att alla skall betala,handikappsplatsen borde bara vara en nära reserverad plats inget annat.
Så visst har du rätt.
Klampa fordon som misstänks missbruka och ta 10000 i upplåsningsavgift, som Kapten förseslog.
Samma med alla pass som "tappas"i sverige,andra passet kan kosta 5000,och nummer 3 50000 så kommer mindre antal illegala is-terrorister med köpta pass.OT men sant,omvärlden tar inte sveriges pass på allvar numera,alla skrattar åt oss med all rätt.
Varför har just Södertälje sådana problem månntro,mycket slödder där är det ju då som missbrukar tillstånd,konstigt,eller kan någon förklara orsaken.

#a • Uppdaterat: 2015-08-19 08:29
sailorse

Klart att det ska svida att parkera på 'våra' platser, gärna bortforsling. Klampning innebär väl att fordonet blir kvar ännu längre på handikapplatser ?
Har tillstånd sedan 12 år. Klart är att bilägarna har blivit mer 'ego' under den tiden. Empati, svårt ord och vad är det ? Så ens egna ärenden går först: Ska bara till (systemet, banken, posten, köpa tidning, allt) och man undrar stilla varför parkera just på handikapp och inte bredvid ?
Falska tillstånd har jag sällan sett.
Jag säger ofta till och frågar varför du står här. Sällan har jag fått ett skamset, 'jag såg inte' utan 'jag tar böterna (farsan sade att vissa har fått huvudet att lägga mössan på..), ingen reaktion utan går iväg eller 'skiter väl jag i'.
Om jag vill ha pisk så påpekar jag att 'den här platsen är bara avsedd för fysiskt handikappade'..

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.