Nästa artikel
Fallolyckor vanligt i trafikmiljö
Nyheter

Fallolyckor vanligt i trafikmiljö

Publicerad 9 september 2015
Fotgängare som ramlar är vanligt i olycksstatistiken.
Fyra av tio allvarligt skadade i trafikmiljö är inte cyklister eller bilister, utan fotgängare som ramlar – utan inblandning från fordon.
Transportstyrelsen presenterar statistik från sitt system STRADA, som är ett informationssystem för olyckor och skador i trafiken.

Sammanlagt skadas varje år nästan 3000 personer allvarligt efter fallolyckor i trafikmiljö i Sverige. Det är den vanligaste orsaken till allvarlig skada i trafiken i såväl städer som på landsbygden. 40 procent av allvarligt skadade i städerna är fallolyckor och 35 procent på landsbygden har råkat ut för denna typ av olycka.

– Vi kan inte bortse från fallolyckorna eftersom de utgör en sådan stor del av de olyckor som sker i trafikmiljön. Det är viktigt att kommuner och andra som bygger vägar och cykelvägar tar hänsyn till detta, framför allt under vintern då de flesta fallolyckor sker, säger Therese Malmström, STRADA-samordnare på Transportstyrelsen.

DIskutera: Vad tycker du om statistiken?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-09-09 10:31
bgl

Varför skulle trafiken vara annorlunda än resten av samhället och livet? Fallolyckor är den vanligaste olycksformen under hela livet , inte bara för oss äldre. Årligen dör 1700 personer av fallolycka och 70000 överlever men behöver sjukhusvård. Räknat på längden på förflyttningen jämfört med alla andra transportsätt är upprätt ställning, gående, en stor fara. Dock är vi till fots så stor den av den vakna tiden att räknat per tidenhet ser statistiken bättre ut.

#2 • Uppdaterat: 2015-09-09 11:44
Hackenbush

Sen finns det de som kollar sin mobil och går in i lyktstolpar och annat.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.