Nästa artikel
EU vill klassa litium som giftigt – industrin rasar
Nyheter

EU vill klassa litium som giftigt – industrin rasar

Publicerad 9 augusti 2022 (uppdaterad 9 augusti 2022)
Det finns studier som tyder på att vissa former av litium kan skada fortplantningsförmågan hos människor. Nu vill EU klassa substanserna som hälsofarliga – något som batteribranschen menar skulle hindra klimatomställningen.

Litium används flitigt inom industrin och är en nyckelingrediens i allt från elbilsbatterier till smörjfetter, läkemedel och höghållfasthetsglas.

Samtidigt finns det undersökningar, bland annat studier genomförda på 80- och 90-talen, tyder på att den viktiga metallen också kan hämma fosterutvecklingen och i sällsynta fall orsaka missbildningar hos människor.

– Litium går över från mammans blod till fostret och många studier tyder på att höga halter kan påverka fostrets utveckling, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin vid Karolinska Institutet, till SVT.

På grund av detta har EU:s kemikalieinspektion lagt fram ett förslag om att klassa tre olika typer av litiumsalter som ”väldigt bekymrande substanser”. Det skulle placera dem i samma kategori som farliga, cancerogena och mutagena ämnen som EU vill begränsa användningen av – exempelvis så kallad PFAS.

EU-kommissionen ska ta ställning till förslaget kring årsskiftet. Om det går igenom skulle det inte förbjuda användningen av litium – däremot skulle det innebära strängare krav på hur metallen hanteras i gruvor, batterifabriker och återvinningsanläggningar för att förhindra att det läcker ut i naturen.

Det skulle innebära att litium blir dyrare att hantera, vilket har fått branschen att rasa. I ett öppet brev till EU-kommissionen varnar företrädare för sju olika lobbygrupper för konsekvenserna av att stämpla litium som giftigt.

– I vår mening saknas vetenskapligt stöd för en så här strikt klassificering. Den skulle få allvarliga konsekvenser för Europas förmåga att producera och upparbeta det litium som behövs för att nå våra tillverkningsmål för elbilar och batterier, säger Chris Heron, kommunikationschef på branschorganisationen Eurometaux, till SVT.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (22)

  • 12 augusti 2022 N-iklas skrev: Företag har i…
  • 11 augusti 2022 När jag växte upp var…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.