Bild
Nästa artikel

Etanolens historia som fordonsbränsle

Nyheter

1826 Amerikanen Samuel Morey uppfinner en förbränningsmotor som drivs av etanol och terpentin.
1860 Nicholas Otto använder etanol som drivmedel i en del av sina bilmotorer.
1896 Henry Ford konstruerar sin första bil, "quadricykeln" som var avsedd att köras på ren etanol.
1908 Henry Fords T-modell var i praktiken inte bara världens första bil, utan dessutom världens första flexifuelkonstruktion - den kunde köras både på etanol, bensin eller en blandning av de två. Henry Ford planerar även stora majsodlingar för att försörja sina fordon med etanol.
1909 Den första fabriken för att utvinna etanol ur sulfitlut byggs i Skutskär utanför Gävle. Några årtionden senare skulle det finnas runt 30 fabriker i Sverige och flera utomlands. Etanolproduktionen hämmas dock både i Sverige och i andra länder av att myndigheterna och nykterhetsrörelsen fruktar att storskalig etanolproduktion kommer att leda till ökat utbud även av dryckessprit.
1910-1920 Den billigare bensinen konkurrerar allt mer ut etanolen som drivmedel. Ämnet finner fortsatt användning som bensintillsats för att öka oktantalet i bensinen.
1914-45 Det enorma bränslebehovet under de två världskrigen tvingar myndigheterna att se sig om efter alternativa fordonsbränslen. Storskalig etanolproduktion, delvis i syfte att tillverka fordonsbränsle, kommer igång bland annat i USA och Brasilien.
1919 Aktiebolaget spritmotorer bildas av Gustaf Erikson för att utveckla motorer som skulle kunna drivas av etanol.
1920-1940 Lättbentylen (25 procent etanol, 75 procent bensin) blir ett populärt fordonsbränsle i Sverige tack vare de goda motorprestanda man fick. Dessutom fungerade det ypperligt under vintern.
1973-1980 Oljekriserna tvingar fram projekt för etanolproduktion i flera länder runt om i världen, men endast i Brasilien blir det frågan om en nationell energiomställning.
1980-1985 I USA införs en hel rad subsidier för att öka produktionen av etanol, bland annat investeringsbidrag och subsidier per gallon tillverkad etanol.
1986-2003 Oljan är så billig att det inte finns någon kortsiktig ekonomisk anledning att se på etanolalternativet. Samtidigt växer klimatdebatten fram och det blir allt tydligare att förbränning av fossila bränslen inte är hållbart i längden.
1997 Kyotoprotokollet, en internationell överenskommelse om att sänka koldioxidutsläppen, undertecknas av många länder. Som en följd av detta beslutar EU senare att 5,75 procent av fordonsbränslet ska vara förnybart senast 2010, vilket kommer att skapa en stor efterfrågan av bland annat etanol.
2004-2005 Oljepriserna stiger kraftigt till följd av en stigande efterfrågan i Asien och oro för produktionsavbrott på grund av ororligheter i mellanöstern. På grund av etanolens lägre skattebelastning blir det nu påtagligt billigare att tanka etanol än bensin. Efterfrågan stiger kraftigt i många länder, däribland Sverige.

Kommentarer

#1
johan
2008-11-11 14:58

etanolen är inte miljöbränsle

#1
R
2010-04-16 16:47

bättre än bensin iaf...

#1
ACHMUD
2010-05-10 12:05

Etanolet är det värsta biobränslet, eftersom det ger minst effekt till högst kostnader. Enligt Mackan Andersson Itgymnasiet I skövde klass:??

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.