Nästa artikel
E-klass som laddad kombi
Nyheter

E-klass som laddad kombi

Publicerad 14 november 2018 (uppdaterad 14 november 2018)
Mercedes lanserar E-klass som laddhybrid med elektrifierad dieselmotor och lastmöjligheter. Här är svenska priser.
Först ut i den laddbara motorpaletten är kombinationen el + diesel. Drivlinan heter E 300 de och kombinerar dieselmotorns 194 hästkrafter med elmotorns 122 hästkrafter. Räckvidden enbart på el sägs vara 5,4 mil och det går att köra helt utsläppsfritt i upp till 130 kilometer i timmen. Priset för E 300 de som sedan börjar på 572.900 kronor och den som vill ha en laddbar dieselkombi får betala från 590.900 kronor.

 
Senare i år kommer också alternativet plug in-hybrid med bensinmotor och heter E 300 e. Här går det däremot inte att få kombikaross, utan det är sedan som gäller. Det finns inga prisuppgifter än. Kombinationen el och bensin levererar tillsammans 320 hästkrafter och enbart el räcker i över fem mil, enligt Mercedes. Alla laddhybrider av E-klass har en maximal släpvagnsvikt på 2,1 ton.

Mercedes lanserar samtidigt en laddbar S-klass, men enbart med lång hjulbas. S 560 e kombinerar en 6-cylindrig bensinmotor med el och resultatet blir 367 hästkrafter. Priset startar på 1.142.000 kronor. 

Elmotorn i samtliga laddhybrider har utvecklats tillsammans med Bosch. Det nya batteriet på 13,5 kilowattimmar görs av Daimler-bolaget Deutsche Accumotive. Med laddbox är laddtiden 90 minuter, från vanligt vägguttag tar det cirka fem timmar. Den 9-växlade automatlådan har försetts med vridmomentsomvandlare som ska minska energiförlusten vid start i eldriftsläge. 

Under 2019 kommer Mercedes att börja sälja C-klass som laddhybrid med samma byggstenar i drivlinan som E-klass och S-klass.  

Diskutera: Vad tycker du om Mercedes E-klass som laddhybrid?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.