Nästa artikel
Dubbla betyg i Euro NCAP
Nyheter

Dubbla betyg i Euro NCAP

Publicerad 31 augusti 2016 (uppdaterad 1 september 2016)
Euro NCAP testar nu med två bedömningsnivåer, med och utan säkerhetspaket. Kia Niro och Toyota Hilux är nu testade enligt det nya systemet.
I den senaste testomgången på Euro NCAP fick både Renault Scenic och Subaru Levorg fem stjärnor. Subaru meddelar också nu att autobroms- och säkerhetssystemet EyeSight kommer som standard till Levorg i Sverige. Bilarna med EyeSight kommer att börja levereras i början på nästa år.

– Från början var det tänkt att EyeSight skulle erbjudas som tillval, men eftersom vi har ambitionen att erbjuda världens säkraste bilar har vi valt att införa systemet som standard även i Levorg. Vi vet att många har frågat efter EyeSight till den och nu kan vi äntligen erbjuda även Levorg-köparna vårt unika säkerhetssystem, säger John Hurtig, varumärkesdirektör på Subaru Nordic AB.

Euro NCAP har nu också infört ett alternativ tilll de nuvarande testerna där tillverkarna kan välja att få bilarna testade i standardutförande och med säkerhetssystem. I den här testomgången valde Toyota att testa Hilux och Kia lät testa Niro med det nya alternativet. Toyota Hilux fick då tre stjärnor utan tillval och fem stjärnor med och Kia Niro fick fyra stjärnor i standardutförande och fem med säkerhetspaketet. Främsta bristen i bilarna utan säkerhetstillval är förarstödssystemen som är i princip frånvarande om inget säkerhetspaket väljs till.

Diskutera: Brukar du kolla Euro NCAP-betyg innan du köper bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-08-31 16:37
Erlandson

Nej!
Jag har helt andra grunder.

#2 • Uppdaterat: 2016-08-31 22:07
Världens vackraste man

Senast valde jag en bil som jag tror kommer att hålla väldigt långe, ungefär som folk resonerar när de köper en gräsklippare av fabrikat Klippo. Min bil verkar duglig inför eventuellt kommande krockar och detta ser jag som en bonus utöver hållbarheten.

#3 • Uppdaterat: 2016-09-01 09:56
ML1610

5 stjärnor för svensksålda Hiluxar då, Toyota Safety Sense är standard redan på basmodellen här.

#4 • Uppdaterat: 2016-09-01 13:17
skarj

@Världens
Får man fråga vad du valde?

#5 • Uppdaterat: 2016-09-01 16:12
S-E S

Kan det inte tas fram ännu flera provningsmetoder/betyg som kan förvirra ytterligare så att krockproven blir lika tillförlitliga som de redovisade förbruknings-och utsläppssiffrorna?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.