Nästa artikel
Då tar elbilarna över
Nyheter

Då tar elbilarna över

Publicerad 29 januari 2019 (uppdaterad 29 januari 2019)
Ny prognos förutspår vilket år de elektriska fordonen kommer stå för mer än hälften av nybilsförsäljningen i Sverige.
Branschorganisationen Power Circle har släppt rapporten "Elbilsläget 2018", där de dels berättar hur situationen för elbilar och laddhybrider bilar ser ut i nuläget, och dels också vad vi kan vänta oss av utvecklingen de kommande åren.

Tillväxten 2018 var runt 50 procent för laddhybrider och elbilar och Power Circle spår att vi står inför en elbilsboom. År 2025 förväntas andelen elbilar utgöra 48 procent av nybilsförsäljningen, för att året efter, 2026, stiga till 60 procent. Försäljningen av laddhybrider förväntas nå sin topp 2025 med 38 procent av försäljningen för att sedan dala märkbart. 
– Vår prognos bygger på att elbilen blir lika billig i inköpspris som en likvärdig bensin eller dieselbil år 2025, säger Daniel Kulin sakkunnig på Power Circle. Han fortsätter:
– Efter det så finns det ingen anledning att inte välja en elbil när du ska köpa en ny bil eftersom även driftkostnaden är lägre.

År 2030 förväntas Sverige ha 2,5 miljoner laddbara fordon. Analysen bygger på insamlade data över elbilsutvecklingen från biltillverkare, prognosinstitut och konsumentundersökningar.

Diskutera: Tror du att Power Circles scenario kommer att bli verklighet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.