Nästa artikel
Continental utvecklar bilnyckel i telefonen
Nyheter

Continental utvecklar bilnyckel i telefonen

Publicerad 13 mars 2015 (uppdaterad 13 mars 2015)
Nyckellösa system är praktiska, nu vill Continental ersätta bilnyckeln med mobiltelefonen.
Continental ger sig in i den växande bildelningsindustrin. Virtuell nyckel i mobiltelefonen ska göra det smidigare att spontanhyra en bil.
Continental tillverkar inte bara bildäck, sedan 20 år tillbaka har de även utvecklat och producerat elektroniska bilnycklar. Tillsammans med företaget D'leteren vill de nu se till att få del av intäkterna från den växande bildelningsindustrin.
 
Continental vill förenkla hanteringen av bilnycklar till poolbilarna för själva bilpoolsföretagen men även för deras kunder. Detta genom att låta den smarta mobiltelefonen hitta, boka, öppna och starta bilen.
 
Det ska fungera med hjälp av Bluetooth-teknik som redan nu används för sammanlänkning av telefoner och andra tekniska enheter. Men även genom radiovågsbaserad Near Field Communication-teknik (NFC) som kan ge mobilen samma funktion som ett betalkort. NFC har bidragit till uppkomsten av appar som lagrar uppgifter från ditt betalkort på telefonen, data som sedan krypterat och trådlöst överförs vid köp till betalningsmottagaren.
 
Det enda bilpoolskunden behöver göra är att installera en app på sin telefon, låta den guida hen till närmaste lediga bil. Väl framme behöver telefonen bara hållas vid förardörren och i samma stund bokas bilen och en  virtuell bilnyckel genereras i mobiltelefonen.
 
Eftersom betalappar som använder NFC redan godkänts av flera stora betalkortsföretag menar Continental att de virtuella nycklar till och med skulle öka säkerheten för bilpoolsföretagen. Continetals och D'leterens nyckellösa system har redan pilottestats och ska finnas i drift hos ett bildelningsföretag i Monaco.
 
 
Diskutera: Tror du att vi kommer låsa upp bilen med mobilen i framtiden?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-03-15 12:33
Reverend Benny

Tror?? Det kommer att bli så.
Nycklar känns ungefär lika modernt som att behöva gå in till banken med bankboken för att kunna ta ut pengar.

Tror nog de flesta biltillverkarna och mobiltillverkarna preppar för att detta ska kunna erbjudas för smarta klockor och smarta telefoner inom kort.

#2 • Uppdaterat: 2015-03-15 15:53
Hackenbush

Och biltjuvarna jublar.

#3 • Uppdaterat: 2015-03-15 19:36
Reverend Benny

Och inga bilar stjäls idag ??
Ser detta som säkrare än som idag när det räcker att någon stjäl dina nycklar och åker iväg. Och du står handfallen och kan inte göra något åt det.

#4 • Uppdaterat: 2015-03-17 00:43
Roger Skagerström

Känns lite jobbigt att ha en så vital funktion i en telefon. Vad händer om batteriet tar slut? Kanske inte så stor fara för bilpoolskunden, men om detta system skulle hamna i gemene mans bil så måste det ju funka JÄMT! Är man en sån som förhållandevis ofta använder telefon rätt mycket på dagen och inte alltid kan ladda den så måste man ju gå omkring med nyckeln ändå - ifall att. Känns enklare att bara ha nyckeln då.

Tycker dessutom det är en fin känsla med en bilnyckel ;)

#5 • Uppdaterat: 2015-03-17 18:00
Reverend Benny

Det är mkt prat om just batteritid och vad man gör när batterierna tar slut.
En del mobiltillverkare har på allvar börjat implementera eller är i startgroparna att implementera ett "nödläge" där bara de viktigaste delarna på klockan/telefonen fungerar. Och då skulle ju tex nyckeln eller flygbiljetten vara en sådan sak.
Samma gäller ju nu när mobilen även börjar agera plånbok.

När nu mobilen är vår biljett, plånbok osv så ser inte jag att steget mot att även göra den till en bilnyckel är långt bort.
Men självklart så kanske man ska erbjuda en nyckel utifall, precis som att man kan ta med kontakter i fickan eller printa ut biljetten om nu mobilen skulle dö.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.