Nästa artikel
Claes Tingvall får guldmedalj
Nyheter

Claes Tingvall får guldmedalj

Publicerad 21 oktober 2014 (uppdaterad 21 oktober 2014)
Claes Tingvall har fått MHF:s högsta utmärkelse för sitt arbete med trafiksäkerhet.
Mannen bakom "nollvisionen", Claes Tingvall, belönas med MHF:s högsta utmärkelse i guld för sitt trafiksäkerhetsarbete.
Det är snart tio år sedan Trafikverkets säkerhetsdirektör Claes Tingvall presenterade den så kallade ”nollvsionen” på trafiksäkerhetsseminariet i Tylösand. Visionen var att målet för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige skulle vara noll döda eller allvarligt skade i trafiken.

1997 beslutade riksdagen om att visionen skulle bli den övergripande strategin för allt trafiksäkerhetsarbete i landet. "Nollvisionens" idéer har sedan dess tagit sig till andra Europeiska länder och till 43 amerikanska delstater.
 
För detta arbete och övriga insatser gällande trafiksäkerhetsarbete belönas nu Claes Tingvall med MHF:s högsta utmärkelse i guld.
 
Så här lyder MHF:s motivering:
 
”Claes Tingvall tilldelas MHF:s förtjänstmärke i guld för att han med stort mod, uthållighet och kommunikativ förmåga skapat ett helt nytt synsätt när det gäller döda och skadade i trafiken.
Genom att lansera Nollvisionen i Tylösand 1995 slog Claes Tingvall fast att varje dödsfall måste undvikas med alla till buds stående medel. Tusentals människor i Sverige, Europa och resten av världen har sedan dess överlevt i trafiken tack vare det paradigmskifte i trafiksäkerheten som Claes Tingvall är upphovsman till. Den erkänsla som Sveriges Riksdag, EU och FN gett Nollvisionen genom att ställa sig bakom den i praktisk handling är bevis för att det går att bryta improduktiva, fastlåsta synsätt och skapa en ny hållning som räddar människoliv i trafiken.”

 
Diskutera: Vad tycker du om "nollvisionen"?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-10-21 14:53
Kalle2

Den bild jag har av denne man är att han vill få bort motorcyklisterna, är totalt ointresserad av motorcyklisternas trafikmiljö och vill helst få bort dem, därutöver tjatar han om hastigheten, hastigheten och hastigheten. Hoppas att jag har fel, men än så länge har jag inte sett något i massmedia som tyder på motsatsen. Nåja tydligen kan man få pris för det också.

#2 • Uppdaterat: 2014-10-21 15:29
Audi A5 SB

Andreas: "Det är snart tio år sedan Trafikverkets säkerhetsdirektör Claes Tingvall presenterade den så kallade ”nollvsionen” på trafiksäkerhetsseminariet i Tylösand."

Nja, tjugo ska det väl vara?

I övrigt äter jag idag upp mina egna uttalanden som jag då hade om denna nollvision. Hur visionslös och hur mycket fel kunde jag ha? Nåväl, jag var inte ensam och f.ö. så har bilindustrin tagit sitt ansvar när det gäller krocksäkerhet och krockpreventiva system. Så Tingvall har ju fått lite hjälp på traven;-)

#3 • Uppdaterat: 2014-10-21 17:20
trasten

Han får medalj för att han gör sitt jobb! Var är min medalj? =)

#4 • Uppdaterat: 2014-10-21 19:01
Peugeote-Pär

Att ge tomten Claes Tingvall en guldmedalj för sitt jobb skulle jag kalla domarskandal... Det dom kan ge han är en förtidspension så vi blir av med eländet!!

#5 • Uppdaterat: 2014-10-21 19:35
duccedriver

En duktigt överskattad pratkvarn!

Sen nollvisionen infördes har dödsfallen halverats, jovisst.
Merparten beror nog på förbättrad säkerhet i bilarna, det har hänt mycket de senare åren.
Med tanke på hur illa vägnätet sköts, kan ju inte trafikverket vara inblandat i minskningen.

#6 • Uppdaterat: 2014-10-21 19:51
Mythbuster

7 st neggosar. Synd.. Tingvall är absolut värd priset. Att tro att bara man inte ändrar nått är ganska naivt och leder väldigt sällan till förändring. Men det är just vad Tingvall lyckats med genom sitt arbete. Sverige ligger i absoluta toppen tack vare ett långsiktigt arbete. Finns det verkligen någon som tycker det är bra att folk dör i trafiken?

#7 • Uppdaterat: 2014-10-21 19:54
Gunnar Lindberg

Jag förstår inte varför man ger en medalj till någon som bara har skött sitt arbete. Den kunde man ha gett till någon som har räddat liv i trafiken utan lön och pension.

#8 • Uppdaterat: 2014-10-21 20:07
Opel GT

Grattis Claes! Du har verkligen förtjänat denna fina utmärkelse!

#9 • Uppdaterat: 2014-10-21 22:29
Audi A5 SB

En man med en sådan vision bör hedras (även om jag inte tyckte det för 20 år sedan när han presenterade den). Det var verkligen riktigt framsynt och ett sätt att få fart trafiksäkerhetsarbetet. Riksdagen tog visionen till sig och anammade den. Det är bl.a. därför som vi fått det utmärkta (men hatade) mötesfria vägarna.

#a • Uppdaterat: 2014-10-22 07:36
JOCA_1

Trevligt för honom att få guldmedalj. Synd bara att det sker av fel orsak. Nollvisionen är ju en utopi, som är ouppnåelig, mest tack vare att vi inte kan förbjuda alla bilar, folk som kör med mobiltelefon i handen, som ändrar riktning på bilen utan att blinka, fotgängare som inte bär reflexer, cyklister som struntar i trafikljus osv. osv. Den allenarådande allomfattande åtgärden för allas frälsning tycks ligga i att sänka hastigheterna på vägarna - vilket kan tänkas vara riktigt i vissa fall (obs, vissa fall!) men i de flesta fallen är det en billighetslösning som bara påverkar symptomen och inte själva sjukdomen. Att köra E20 mellan Örebro och Göteborg är rena plågan, en fruktansvärd kostig full av långtradare. Närhelst det finns en omkörningsmöjlighet lägger man in fartkameror. Jag tycker nog inte det är så lysande som lösning.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.