Nästa artikel
Byråkrati och elkrångel stoppar nya snabbladdare
Nyheter

Byråkrati och elkrångel stoppar nya snabbladdare

Publicerad 6 december 2023
Brister i elnätet och krånglig myndighetsbyråkrati slöar ned byggandet av nya laddstolpar för elbilar i Europa, enligt Reuters.

EU har satt ambitiösa elbilsmål som innebär att det ska finnas laddplatser var sjätte mil längs de stora motorvägarna. Men det är inte så lätt att bygga laddarna i praktiken, även om EU-kommissionen nyligen offentliggjort en satsning på elnätet.

Enligt flera organisationer och energibolag som nyhetsbyrån Reuters intervjuat finns stora problem med elnätet i Europa som förhindrar byggnationen av elbilsladdare. 

I Spanien finns till exempel omkring 800 nybyggda laddpunkter som inte kunnat kopplas upp mot elnätet. I Tyskland har en laddplats blivit försenad med flera månader på grund av ett enda träd, och på en annan plats har en laddplats försenats med tio månader på grund av att bullerutvärderingen tagit tid. I vissa fall tillåts bara kommunikation med myndigheterna i fysisk form – e-post fungerar inte.

”Även om installationen av en snabbladdare bara kräver två till tre veckors arbete, kan hela processen ta mellan ett och två år på grund av olika administrativa krav i Spanien”, uppger energibolaget Repsol för Reuters.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 9 december 2023 Zyn skrev:…
  • 9 december 2023 Dunderkommentatorn skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.