Nästa artikel
Bro eller färja på bilsemestern?
Färjeguiden

Bro eller färja på bilsemestern?

Publicerad 11 juli 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
Den som reser mot Västeuropa ställs inför valet mellan bro och färja. Vilket alternativ ska man välja över Öresund? Och hur tar man sig vidare mot Tyskland? Vi Bilägare reder ut.

Sedan Öresundsbron öppnades år 2000 kan svenska bilister korsa sundet mellan Sverige och Danmark och fortsätta hela vägen till kontinenten – färjefritt. Samtidigt fortsätter rederierna köra skytteltrafik i vattnet mellan Helsingborg och Helsingör.

Så vilken förbindelse ska man välja? Det beror på var man startar och vad man prioriterar under resan. Vi har jämfört alternativen via Öresund och vidare till Hamburg, en knutpunkt på vägen mot Frankrike, Belgien, Spanien och många andra resmål i Västeuropa.

Jan Kårström, ordförande i Passagerarrederiernas förening, lyfter fram två fördelar med färjan.

– För det första är färjan det bästa färdsättet för miljön eftersom så många bilar finns på ett och samma ställe. Det andra och kanske viktigaste är att färjan är en avkopplande resa och att man kommer fram utvilad, säger Jan Kårström.

Frågar man i stället representanter för Öresundsbron betonas priset som en fördel, särskilt om broresenären har skaffat ett så kallat BroPass-avtal (320 kr/år). Avtalet tecknas i förväg och några dagar senare dimper en dosa ned i brevlådan. Dosan placeras innanför bilens vindruta.

– Med BroPass betalar du bara halva priset, så det lönar sig på första turen du gör fram och tillbaka, säger presschefen Sanna Holmqvist.

Här intill kan du se köravstånd för de olika förbindelserna, vare sig de går via färja eller bro eller en kombination däremellan. Den som kommer norrifrån får över fem mil kortare resväg genom att välja färjerutten Helsingborg/Helsingör framför Öresundsbron. Räknat i tid är det däremot ingen skillnad, restiden över sundet är 20 minuter och sedan tar det också en stund att köra av och på. Avbrottet ute till sjöss innebär dock en nyttig paus och lägre bränslekostnad.

Om resans utgångspunkt i stället är södra Skåne är Öresundsbron snabbast. Den som väljer bron slipper dessutom undan köerna runt Köpenhamn eftersom bron mynnar ut i motorväg söder om den danska huvudstaden.

För att göra det hela ännu mer komplicerat är grundpriserna för de olika förbindelserna ganska lika. Öresundsbron har visserligen sitt BroPass, men det finns rabatter att hämta även för färjeresenären. I Helsingborg säljs en kombinationsbiljett med reducerat pris för linjerna Helsingborg/Helsingör och Rödby/Puttgarden.

Väl på dansk mark står valet mellan Rödbyfärjan och Stora Bältbron. Det senare alternativet innebär 15 mil extra bakom ratten, en sträcka man knappast kör in under de 45 minuter färjan är ute till sjöss. Dessutom är Stora Bältbron avgiftsbelagd. Nej, vägen via Fyn och Jylland väljer man i så fall av andra skäl, om man vill ha en trevlig väg, om man vill slippa att passa avgångstider och slippa vänta på grönt ljus i färjeläget.

Diskutera: Vilken väg väljer du till kontinenten?

Fakta: Broar

Öresundsbron
Totallängd: 15,9 km.
Frånpris, enkelresa: Personbil, 375 kr. Personbil med husvagn, 750 kr. Husbil, 750 kr. Motorcykel, 200 kr. 50 procent rabatt med BroPass.
Webbplats: se.oresundsbron.com.

Stora Bältbron
Totallängd: 18 km.
Frånpris, enkelresa: Personbil, 276 kr. Personbil med husvagn, 420 kr. Husbil, 276 kr. Motorcykel, 144 kr. 5 procent rabatt med BroPass.
Webbplats: www.storebaelt.dk.

Fakta: Köravstånd

Så här långt måste du köra för att ta dig till tyska Hamburg om du väljer något av alternativen över Öresund.

Öresundsbron – Rödby/Puttgarden (färja) – Hamburg: 348 km.

Helsingborg/Helsingör (färja) – Köpenhamn – Rödby/Puttgarden (färja) – Hamburg: 355 km.

Helsingborg – Malmö – Öre-sundsbron – Rödby/Puttgarden (färja) – Hamburg: 412 km.

Öresundsbron – Stora Bältbron – Kolding – Hamburg: 509 km.

Helsingborg/Helsingör (färja) – Köpenhamn – Stora Bältbron – Kolding – Hamburg: 515 km.

Helsingborg – Malmö – Öre-sundsbron – Stora Bältbron – Kolding – Hamburg: 579 km.

Källa: Motormännen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-07-11 13:47
Kocken Christian

Hej!
Jag vet inte hur ni har räknad att de skulle vara längre via Malmö och Danmark..
Jag kollade med min GPS och en normalresa till Rödby Färja. De är 30 km LÄNGRE via Helsingborg och Båten från Tjurkö/Karlskrona räknad än över Bron Malmö - Köpenhamn. Dessutom glömmer man tidsaspekten att man måste vara i god tid innan gång för färjan de krävs inte om man ta Bron.

#2 • Uppdaterat: 2012-07-11 15:20
BengtSebring

Vid resor med färjor så verkar den resande bo invid färjan och behöver aldrig vänta. Jag bor ca 15 km från färjeläget i Helsingborg. För att hinna med en färja får jag åka ca 40 minuter före avgång, Färjan tar ca 20 minuter och sedan att lämna färjan och komma ur Helsingör tar minst 20 minuter. Innan färden har börjat i Danmark har det gått ca en timme och 20 minuter. Att åka över Öresundsbron till Kastrup tar ca en timme.
Det tar sedan ytterligare en timme till Stora Bältbron och sedan ytterligare två timmar till Flensburg. Till Hamburg behövs sedan ytterligare ca 90 minuter. Ska dessa tider klaras genom att åka färjorna Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden så är det kanske inte tillåtna hastigheter som gäller.

#3 • Uppdaterat: 2012-07-11 22:19
TOMCAB

Här fattas ett mycket jämförbart alternativ prismässigt.
TT-line Trellebirg Travemünde

#4 • Uppdaterat: 2012-07-12 22:17
Roger Skagerström

750 kr för att köra över med en husbil!? Hoppas det är förbannat fin utsikt!

#5 • Uppdaterat: 2012-07-14 10:06
Hackenbush

Min svåger har bropass med rabatt så när vi åkte över i Onsdags kostade enkel resa över bron 179:- Med personbil.
Ganska överkomligt tycker jag

#6 • Uppdaterat: 2012-07-14 22:38
Pender

Hur som helst bojkottar jag helst alla ockerprisade alternativ att ta sej bilvägen till kontinenten. (Man konkurrerar om att ta högsta pris.) I nio fall av tio väljer jag RyanAir och hyrbil. Flygbolagen tackar och bugar. Ävenså hyrbilsfirmor.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.